Αθώα κρίθηκε η υπήκοος Συρίας που κατηγορήθηκε για αρπαγή ανηλίκου από το Κ.Υ.Τ. Κω
Αστυνομικά
19/03/2022

Με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου κρίθηκε αθώα, διότι ενήργησε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, μια υπήκοος Συρίας κατηγορούμενη για αρπαγή ανηλίκου από το ΚΥΤ της Κω.

Η κατηγορούμενη ήταν προσωρινά κρατούμενη στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού και πρωτοστάτησε σε μια εξαιρετικά περίεργη υπόθεση.

Στις 24 Ιανουαρίου 2019 υπάλληλοι του Λιμεναρχείου Κω ειδοποιήθηκαν για την εξαφάνιση από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Κω (ΚΥΤ Κω) ασυνόδευτης ανήλικης ηλικίας 12,5 ετών, υπηκόου Συρίας, τελούσας σε καθεστώς επιτροπείας, η οποία φιλοξενείτο στο ΚΥΤ Κω, έχοντας αφιχθεί από την Τουρκία στις 22 Ιανουαρίου 2019.

Μετά από κινητοποίηση των λιμενικών υπαλλήλων, το βράδυ της ίδιας ημέρας, συνελήφθη η κατηγορούμενη στο λιμάνι της Κω να συνοδεύει την εν λόγω ανήλικη και να επιχειρεί να επιβιβαστεί, μαζί με την τελευταία, στο Ε/Γ – Ο/Γ «Bluestar 2», με προορισμό τον Πειραιά. Κατά τη σύλληψή της η κατηγορούμενη επέδειξε στους λιμενικούς υπαλλήλους Δελτίο Αιτούντος Διεθνούς Προστασίας με εντελώς διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας και ημερομηνία γέννησης 1 Ιανουαρίου 1991, δηλαδή επέδειξε δελτίο ταυτότητας που ανήκε σε άλλο άτομο.

Η κατηγορούμενη, στην απολογία της και στο απολογητικό της υπόμνημα κατά την κύρια ανάκριση, αρνήθηκε τις πράξεις που της αποδίδονται.

Προς τούτο εκθέτει ότι συνόδευσε την ανήλικη στο λιμάνι της Κω, κατόπιν άδειας του κηδεμόνα της.

Ότι το παραπάνω Δελτίο Ασύλου της παρέδωσε άτομο που βρίσκεται στο ΚΥΤ Κω και ως εκ τούτου θεώρησε ότι είχε δικαίωμα να το χρησιμοποιήσει.

Ότι η ίδια δεν γνωρίζει την ελληνική γλώσσα και δεν θα μπορούσε να καταλάβει ότι το έγγραφο αυτό δεν της ανήκει.

Πηγή: dimokratiki.gr