Το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας για ένα ασφαλές καλοκαίρι στα νησιά
Αστυνομικά
05/06/2022

Οι μάσκες προστασίας έπεσαν και ήρθαν αυτές της… θαλάσσης. Το πρώτο… covidfree καλοκαίρι ξεκίνησε. Η «απόβαση» χιλιάδων τουριστών, φέρνει «κάθοδο» εκατοντάδων αστυνομικών στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Από το «πάρεργο» της επίβλεψης των μέτρων κατά τη διασπορά του κορωνοϊού, οι αστυνομικοί επιστέφουν στο… φυσικό τους έργο, αυτό της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Μετά την επίσημη λήξη των περιοριστικών μέτρων, η ΕΛ.ΑΣ. οργανώνει το σχέδιο μεταφοράς δυνάμεων στους προορισμούς, που αναμένεται πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες. Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος, Κως, Πάρος και άλλα νησιά, θα μετατραπούν σε κέντρα επιχειρήσεων, με την αστυνομία να επιβλέπει αυτή τη φορά, όχι την τήρηση περιοριστικών μέτρων, αλλά κλοπές, τροχονομικές παραβάσεις, διακίνηση ναρκωτικών, παράνομη μετανάστευση και κάθε είδους παραβατικές συμπεριφορές.

Στο στόχαστρο, θα βρεθούν για ακόμα μια χρονιά και τα παράνομα πριβέ πάρτι, η «μόδα» του κορωνοϊού, που ήρθε για να μείνει, αποτελώντας πλέον ανεξέλεγκτη εστία παραβατικότητας. Επιπλέον προσωπικό, ασύρματες κάμερες, drone και αυξημένες περιπολίες, θα επιστρατευτούν μεταξύ άλλων από τις αρχές, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η… μεταφορά της εγκληματικότητας, από την ηπειρωτική, στη νησιωτική χώρα.

Διπλάσιοι αστυνομικοί σε προορισμούς και πύλες εισόδου

Συνολικά 1.389 αστυνομικοί, θα κατευθυνθούν στις εισόδους και εξόδους της χώρας και στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς. Με 67 ενισχύεται η Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μυκόνου, που ιδρύθηκε την περσινή σεζόν, 73 επιπλέον αστυνομικοί θα βρεθούν στη Σαντορίνη, 68 θα τοποθετηθούν στο Ηράκλειο και 59 στα Χανιά. Στη Ζάκυνθο, όπου κάθε καλοκαίρι καταγράφονται παραβατικές συμπεριφορές από ανεξέλεγκτους τουρίστες, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά, θα βρεθούν 63 αστυνομικο, 42 θα μετακινηθούν στη Κέρκυρα, 70 στη Ρόδο, 33 στην Κω και 31 στη Πάρο. Εκτός από τους νησιωτικούς προορισμούς όμως, λόγω του αυξημένου αριθμού τουριστικών αφίξεων, μεγάλη αναμένεται να είναι η αστυνομική παρουσία και στις πύλες εισόδου της χώρας. Το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος έχει ήδη ενισχυθεί με 155 πρόσθετους αστυνομικούς, το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με 95, ενώ επιπλέον 30 αστυνομικοί τοποθετήθηκαν στον Προμαχώνα.

Drone και κάμερες κατά της εγκληματικότητας

Γαλλοαλγερινοί κλέφτες πολυτελών ρολογιών, ρομά πορτοφολάδες, διακινητές κοκαΐνης. Κάθε εγκληματική δραστηριότητα που είχε καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια στο νησί των ανέμων, αλλά και κάθε νέα που θα κάνει την εμφάνιση της το φετινό καλοκαίρι, θα βρεθεί στο στόχαστρο της ενισχυμένης Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου. Πριν καλά-καλά ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, οι σπείρες «ποντικών» έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται, με τις πρώτες διαρρήξεις να καταγράφονται σε πολυτελείς κατοικίες του νησιού. 

Όπως και το καλοκαίρι του 2021, τουλάχιστον 40 ασύρματες κάμερες θα δίνουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου, από σοκάκια, παραλίες και άλλα πολυσύχναστα σημεία του νησιού, ενώ το ίδιο θα κάνουν από αέρος και drones τα οποία θα επιστρατευτούν για να υπάρχει έγκαιρη ειδοποίηση και κινητοποίηση για την αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών. Η Υποδιεύθυνση χωρίζεται στα τμήματα Αστυνόμευσης, Τουρισμού και Τροχαίας, Ασφάλειας-Αλλοδαπών, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, των τροχαίων ατυχημάτων και παραβάσεων και παράνομη μετανάστευση.

Πηγή: inewsgr.com