Ένοχος για πλαστογραφία αστυνομικός που υπηρετούσε σε ΚΥΤ της Κω
Αστυνομικά
06/11/2023

Ένας αστυνομικός που τοποθετήθηκε σε κέντρο προσφύγων καταδικάστηκε για πλαστογραφία την περασμένη εβδομάδα, στην πρώτη ετυμηγορία στα ελληνικά δικαστήρια για υπόθεση που ερευνήθηκε και διώχθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στην Αθήνα (Ελλάδα).

Στις 31 Οκτωβρίου 2023, το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ένοχο τον υπολοχαγό της αστυνομίας για υποβολή πλαστών αποδείξεων, κατά τη διάρκεια της θητείας του, για έξοδα ταξιδιού και διαμονής –καλυπτόμενα από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της Ε.Ε. (ISF)– που δεν είχαν γίνει ποτέ. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών, με αναστολή τριών ετών και χρηματική ποινή 400 ημερήσιων μονάδων (10 ευρώ ανά ημερήσια μονάδα).

 

Ο δημόσιος λειτουργός εκτελούσε καθήκοντα στο πλαίσιο της δράσης «Ενίσχυση αστυνομικών υπηρεσιών με προσωπικό για την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των Νήσων Ανατολικού Αιγαίου», που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Οι αποδείξεις φέρεται να εκδόθηκαν από ξενοδοχείο στο ελληνικό νησί της Κω, όπου είχε τοποθετηθεί να εργαστεί ο αστυνομικός. Κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε ψευδή σφραγίδα και πλαστογραφημένη υπογραφή του παρόχου υπηρεσιών. Τα πλαστά έξοδα ανήλθαν σε 12.000 €. 

Αυτή είναι η πρώτη καταδίκη στην Ελλάδα μετά από δίωξη της EPPO, από την έναρξη των εργασιών της, τον Ιούνιο του 2021.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

efsyn.gr