Στο εδώλιο δύο διακινητές που μετέφεραν μετανάστες στην Κω
Αστυνομικά
22/05/2024

Ποινή κάθειρξης 58 ετών και 6 μηνών (εκτιτέα τα 20) και χρηματική ποινή ύψους 956.000 ευρώ και ποινή κάθειρξης 39 ετών και 6 μηνών (εκτιτέα τα 20) και χρηματική ποινή ύψους 356.000 ευρώ επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων σε δύο Τούρκους διακινητές μεταναστών.

Αμφότεροι οι κατηγορούμενοι, στη θαλάσσια περιοχή Αγ. Φωκά της νήσου Κω, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 26ης Αυγούστου 2023 ο πρώτος ως χειριστής πνευστού ταχύπλοου σκάφους χρώματος λευκού-γκρι, μετέφερε οπό τα παράλια της Τουρκίας στην Ελλάδα 16 πολίτες τρίτων χωρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος με σκοπό την προώθησή τους στο εσωτερικό της Ελλάδας ή στο έδαφος κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή στο έδαφος τρίτης χώρας.
Την πράξη του αυτή τέλεσε εκ κερδοσκοπίας, αφού κάθε μεταφερόμενος κατέβαλε για τη μεταφορά του στους διακινητές ποσό κυμαινόμενο από 3.500 έως 3.900 δολάρια, μέρος του οποίου έλαβε έκαστος των κατηγορουμένων. Από τη μεταφορά μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, καθώς στο σκάφος επέβαιναν περισσότερα άτομα σε σχέση με τη χωρητικότητά του, στα οποία δεν είχαν δοθεί τα αναγκαία σωστικά μέσα (ατομικά σωσίβια), το σκάφος έπλεε με μεγάλη ταχύτητα, χωρίς φανούς ναυσιπλοΐας, ενώ προέβη και σε απότομους ελιγμούς θέτοντας κατ’ αυτό τον τρόπο σε άμεσο κίνδυνο πνιγμού τους ως άνω επιβαίνοντες στο σκάφος.
Ο δεύτερος πρόσφερε με πρόθεση συνδρομή κατά την τέλεση της άδικης πράξης της παράνομης μεταφοράς, από κυβερνήτη πλωτού μέσου, από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, εκ κερδοσκοπίας και κατά συρροή.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Σεβαστιανός Κούρκουλος.
– Στο μεταξύ προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση Ανακριτή και Εισαγγελέως, ένας 37χρονος Ρώσος κι ένας 47χρονος υπήκοος Αζερμπαϊτζάν, που συνελήφθησαν την 16η Μαΐου 2024 από στελέχη του Α/Σ Τήλου, με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, της παράνομης μεταφοράς από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτης χώρας, κατά παράβαση του Ν. 3386/05 και του αρ. 25 του Η. 5038/2023, περιστατικό που έλαβε χώρα την στην θαλάσσια περιοχή όρμου Αγίου Αντωνίου.
Οι λιμενικοί εντόπισαν ένα σκάφος με δύο άτομα επιβαίνοντες να εξέρχεται με μεγάλη ταχύτητα από τον όρμο. Ακολούθησε καταδίωξη και περί ώρα 13:36 το ταχύπλοο ακινητοποιήθηκε.
Ακολούθως στελέχη του Λιμενικού εντόπισαν 23 μετανάστες.
Ως συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορούμενων παρέστη η κ. Πολυξένη Χατζηγιάννη.

 



dimokratiki.gr