Συνελήφθη ένας ακόμα αλλοδαπός για συμμετοχή στη σπείρα διακίνησης μεταναστών
Αστυνομικά
10/05/2021

Ακόμα ένας αλλοδαπός συνελήφθη με συντονισμένες ενέργειες των στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης μεταναστών που εξαρθρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο νησί μας, ενώ αναζητούνται άλλοι τέσσερις!

 Πρόκειται για έναν 26χρονο από την Παλαιστίνη ο οποίος εντοπίστηκε από το προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και συνελήφθη στη νησί μας, μετά από ένταλμα που εξέδωσε σε βάρος του η ανακρίτρια Ρόδου.

Πιο αναλυτικά, μετά την προφυλάκιση των τριών μελών της εγκληματικής οργάνωσης που συνελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες Σώματος, η διερεύνηση της υπόθεσης συνέχισε να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τα στελέχη του Λιμενικού, προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκονταν και άλλα άτομα σε αυτήν, κάτι που εξ αρχής θεωρούνταν βέβαιο.

Στο πλαίσιο των ερευνών αυτών, προχθές, η ανακρίτρια Ρόδου εξέδωσε πέντε εντάλματα σύλληψης που αφορούν αντίστοιχο αριθμό αλλοδαπών, οι οποίοι φέρονται να είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στα νησιά μας διακινώντας μετανάστες που προέρχονται από τα τουρκικά παράλια.

 

Μετά την έκδοση του εντάλματος τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος με συντονισμένες ενέργειες κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον 26χρονο αλλοδαπό από την Παλαιστίνη. Ο αλλοδαπός κρατείται προκειμένου τη Δευτέρα 10 Μαΐου να προσαχθεί ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου για να απολογηθεί.

Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη συνεχίζονται να βρίσκονται οι έρευνες από τους Λιμενικούς αφενός για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των λοιπών τεσσάρων αλλοδαπών για τους οποίους ήδη έχουν εκδοθεί εντάλματα από την ανακρίτρια Ρόδου και αφετέρου για να εξακριβωθεί η τυχόν εμπλοκή και άλλων ατόμων στην ίδια εγκληματική οργάνωση.

Έμπειροι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος εκτιμούν ότι τα «πλοκάμια» του συγκεκριμένου «κυκλώματος» έχουν απλωθεί σε αρκετά νησιά και στα δικά μας, καθώς επίσης και στην πρωτεύουσα αφού εκεί καταλήγουν οι περισσότεροι μετανάστες που καταφθάνουν από τα γειτονικά παράλια.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως εκτός από τους τρεις προφυλακισθέντες, τον 26χρονο Παλαιστίνιο που συνελήφθη προχθές και τους τέσσερις που αναζητούνται με εντάλματα, αναζητούνται και άλλοι δύο αλλοδαποί οι οποίοι συμπεριλήφθησαν εξ αρχής στη σχηματισθείσα δικογραφία και διαφεύγουν τη σύλληψη.

 

Πιο αναλυτικά, τον δρόμο για τις φυλακές έχουν πάρει ένας 34χρονος από τη Βουλγαρία, ένας 29χρονος από τη Συρία και ένας 29χρονος από την Παλαιστίνη που από τις 30 Απριλίου 2021 βρίσκονταν στα χέρια των διωκτικών αρχών της περιοχής μας. Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνται επίσης ένας 26χρονος από την Παλαιστίνη ο οποίος διαφεύγει τη σύλληψη και σε βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα από τον ανακριτή Κω καθώς κατηγορείται ότι εμπλέκεται και σε άλλη υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης παράτυπων μεταναστών που εξιχνιάστηκε στο νησί του Ιπποκράτη, καθώς και ένας ακόμα αλλοδαπός που επίσης δεν έχει εντοπιστεί ακόμη.

Η παραλαβή των μεταναστών και οι συλλήψεις

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά αλλά και τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, όλα ξεκίνησαν στις 29 Απριλίου 2021 στις 11 το βράδυ όταν ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου τηλεφωνικά από το πλήρωμα πλωτού σκάφους του Λιμενικού Σώματος που πραγματοποιούσε περιπολία, για τον εντοπισμό ενός ύποπτου σκάφους που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα βορειοδυτικά της Ρόδου, προερχόμενο από τα τουρκικά παράλια. 

Άμεσα αναχώρησαν για την περιοχή προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών και του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.

 

Περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα (ξημερώματα στις 30 Απριλίου 2021) οι Λιμενικοί εντόπισαν ένα αυτοκίνητο με οδηγό τον 34χρονο Βούλγαρο και συνοδηγό τον 29χρονο Παλαιστίνιο. Οι δύο άνδρες φέρονται να επιβίβαζαν στο αυτοκίνητο τους τρεις αλλοδαπούς. Όταν οι Λιμενικοί προσέγγισαν το όχημα και γνωστοποίησαν την ταυτότητά τους με σκοπό τη διενέργεια ελέγχου, ο 34χρονος Βούλγαρος ανέπτυξε ταχύτητα προσπαθώντας να διαφύγει τον έλεγχο, θέτοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των Λιμενικών. Την ίδια ώρα ο 29χρονος Παλαιστίνιος διέφυγε τρέχοντας με τους τρεις αλλοδαπούς σε δασώδη περιοχή.

Οι Λιμενικοί του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου. μετά από καταδίωξη κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητο, να συλλάβουν τον 34χρονο Βούλγαρο και να κατασχέσουν το όχημα. Από έρευνες που έκαναν στη συνέχεια οι Λιμενικοί στην ευρύτερη περιοχή των χωριών της Ρόδου, Θεολόγος και Σορωνή, εντόπισαν συνολικά πέντε αλλοδαπούς για παράνομη είσοδο στη χώρα μας.

Οι αλλοδαποί δήλωσαν προανακριτικά στους Λιμενικούς ότι το ταξίδι τους είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια με ταχύπλοο σκάφος, ο κυβερνήτης του οποίου αφού τους αποβίβασε στο νησί μας, επέστρεψε στα γειτονικά παράλια. Οι ίδιοι δήλωσαν επίσης πως για το ταξίδι τους αυτό είχαν καταβάλει το χρηματικό ποσό των 3.500 ευρώ έκαστος και οι οδηγίες που είχαν λάβει από τους διακινητές ήταν μετά την αποβίβασή τους να ακολουθήσουν συγκεκριμένα άτομα που γνώριζαν το σημείο συνάντησης για να τους παραλάβουν από εκεί με αυτοκίνητα και να τους μεταφέρουν σε κάποιο σπίτι ή ξενοδοχείο στη Ρόδο. 

 

Αν και αρχικά συνελήφθησαν από τους Λιμενικούς μόνο ο 34χρονος Βούλγαρος και ο 29χρονος Σύριος, μετά από συντονισμένες έρευνες εντοπίστηκε την 1η Μαΐου 2021 στην πόλη της Ρόδου και ο 29χρονος Παλαιστίνιος. Ο τελευταίος σύμφωνα με τις καταθέσεις που έχουν δώσει προανακριτικά οι δύο συλληφθέντες συγκατηγορούμενοί του, φέρεται να είναι το άτομο από το οποίο ελάμβαναν εντολές ο μεν 34χρονος Βούλγαρος για την παραλαβή και μεταφορά των παράτυπων μεταναστών και ο 29χρονος Σύριος για την εξασφάλιση προσωρινής διαμονής.  

Μάλιστα ο Σύριος δήλωσε στους Λιμενικούς ότι ο 29χρονος Παλαιστίνιος δεν ενεργούσε μόνος του  αλλά σε συνεργασία με έναν άλλο 26χρονο αλλοδαπό από την Παλαιστίνη ο οποίος ήταν αυτός που ενημέρωνε για το σημείο και την ώρα αποβίβασης των παράτυπων αλλοδαπών στη Ρόδο. Ο Παλαιστίνιος αυτός διαφεύγει τη σύλληψη αν και ήδη έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή Κω σε βάρος του, καθώς φέρεται να εμπλέκεται και σε άλλη υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης που διακινεί παράτυπους μετανάστες στην περιοχής μας και η οποία έχει διαλευκανθεί από τις διωκτικές αρχές της Κω το προηγούμενο διάστημα.

Σε βάρος των εμπλεκομένων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για διευκόλυνση μεταφοράς και εξασφάλισης καταλύματος για απόκρυψη πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, από κοινού, κατ’ επάγγελμα και εκ κερδοσκοπίας, κατά συρροή, για ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή και  για απείθεια και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.

 

Πηγή: rodiaki.gr