Πολυετείς ποινές κάθειρξης για το ναυάγιο με μετανάστες στη Χάλκη
Αστυνομικά
13/06/2021

«Βαριές» ποινές επιβλήθηκαν από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, στους τέσσερις αλλοδαπούς που φέρονται ως οι διακινητές των συνολικά 96 ατόμων που μεταφέρθηκαν από τα τουρκικά παράλια με το ξύλινο σκάφος το οποίο βούλιαξε, πέρυσι το καλοκαίρι, δυτικά της Χάλκης και είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν ένας 35χρονος πατέρας και το τετράχρονο αγοράκι του!

Πρόκειται για έναν 42χρονο από το Ιράκ, έναν 49χρονο συμπατριώτη του (Ιράκ), έναν 30χρονο από την Παλαιστίνη και έναν 27χρονο από την Αίγυπτο, σε βάρος των οποίων είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις για τα εξής αδικήματα:
1. Πρόκληση ναυαγίου με ενδεχόμενο δόλο, με πρόκληση κινδύνου για άνθρωπο και θανατηφόρο αποτέλεσμα
2. Μεταφορά από κυβερνήτες σκάφους (οι δύο κυβερνήτες)  από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών και κατά τρόπο που μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωπο και με θανατηφόρα αποτελέσματα κατά τη διέλευση από ξεχωριστά χωρικά ύδατα

3. Διευκόλυνση εισόδου στο ελληνικό έδαφος πολίτη τρίτης χώρας, από κερδοσκοπία κατ’ επάγγελμα από δύο και περισσότερους κατά συρροή
4. Παράνομη είσοδο στη χώρα
5. Διατάραξη ασφάλειας και συγκοινωνίας πλοίων από πρόθεση με θανατηφόρα αποτελέσματα
6. Οι τέσσερις άνδρες δικάστηκαν προχθές από το δικαστήριο το οποίο και τους έκρινε ένοχους όπως κατηγορούνται

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Μαρία Σκορδίλη, Μαρία Μανώλακα και Αχιλλέα Δασκαλάκη, αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους κατηγορούμενους και τους έκρινε ένοχους τους μεν 30χρονο και 49χρονο ως διακινητές και τους επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξη 165 ετών και ενός μηνός στον καθένα, και τους 42χρονο και 27χρονο ως συνεργούς επιβάλλοντάς τους συνολική ποινή κάθειρξη 86 ετών και ενός μηνός στον καθένα με τις εφέσεις να μην έχουν αναστέλλουσα δύναμη. Από τις παραπάνω ποινές βάσει ισχύουσας νομοθεσίας ο καθένας από τους καταδικασθέντες θα εκτίσει ποινή 20 ετών. Κατά της απόφασης αυτής του δικαστηρίου οι τέσσερις αλλοδαποί άσκησαν έφεση και επέστρεψαν στη φυλακή.

Το ναυάγιο και η επιχείρηση διάσωσης
Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση και έχουν γίνει γνωστά, όλα ξεκίνησαν απογευματινές ώρες στις 25 Αυγούστου 2020,  οπότε και ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) για ένα σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, το οποίο βρίσκονταν σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης και βόρεια της Καρπάθου.

Άμεσα κινητοποιήθηκε το ΕΚΣΕΔ και στην περιοχή, προς εντοπισμό των αλλοδαπών, έσπευσαν ένα πλωτό σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου (συνολικά στις έρευνες συμμετείχαν τέσσερα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού), ένα δεύτερο που αρχικά μετέβη στη Χάλκη όπου και παρέλαβε δύτη και ακολούθως συνέχισε την πορεία του για το σημείο όπου βρισκόταν το σκάφος που κινδύνευε. Επίσης για παροχή βοήθειας έσπευσαν δύο πλοία από τη  Χάλκη, το «Φαίδων» και το «Σεμπέκο», όπου μάλιστα στο τελευταίο επέβαιναν και στελέχη του Λιμενικού Σταθμού Χάλκης, ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε (05) παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας (Super Puma) και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Περίπου δέκα λεπτά πριν από τις εννέα το βράδυ, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καρπάθου και Χάλκης, τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού εντόπισαν ένα ημιβυθισμένο θαλαμηγό σκάφος λευκού χρώματος, περίπου είκοσι μέτρων, με την ονομασία “SEA POWER” (αγνώστων λοιπών στοιχείων) το οποίο παρουσίαζε συνεχή εισροή υδάτων, ενώ στην ευρύτερη θαλάσσια βρίσκονταν αρκετά άτομα μέσα στο νερό χωρίς να φέρουν σωσίβια.

Το σκάφος τελικά βυθίστηκε και η διάσωση των αλλοδαπών μεταφερόμενων διήρκησε αρκετές ώρες, ενώ ευτυχώς, στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, επικρατούσαν άνεμοι εντάσεως 4-5 BF.

Με όσα είχαν επίσημα γνωστά, περισυνελέγησαν σώοι ενενήντα έξι (96) αλλοδαποί,  εκ των οποίων πέντε (05) μεταφέρθηκαν στην Κάρπαθο, εβδομήντα δύο (72) στη Ρόδο, ενώ δεκαεννέα (19) παρελήφθησαν από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.
Επιπλέον πρωινές ώρες στις 27 Αυγούστου 2020, το ελικόπτερο ”SUPER PUMA” μετέφερε από την Κάρπαθο που αρχικά είχαν πάει τους πέντε διασωθέντες, στη Ρόδο.

Ο προορισμός και οι συλλήψεις των διακινητών
Από τις καταθέσεις που είχε πάρει το προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου από αλλοδαπούς μεταφερόμενους, στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενήργησε για το ναυάγιο, είχε προκύψει ότι στο σκάφος που βυθίστηκε επέβαιναν παράτυποι μετανάστες οι οποίο ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τα τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία.
Επίσης αναγνωρίστηκαν ο 42χρονος και ο 49χρονος από το Ιράκ, ο 30χρονος από την Παλαιστίνη και ο 27χρονος από την Αίγυπτο, ως τα άτομα που έδρασαν από κοινού και ήταν κυβερνήτες του σκάφους με το οποίο έγινε η μεταφορά των 72 αλλοδαπών.

Οι απολογίες
Μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος τους, οι τέσσερις αλλοδαποί προσήχθησαν στην ανακρίτρια Ρόδου όπου και απολογήθηκαν αρνούμενοι τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τέσσερις άνδρες είχαν δηλώσει πως ουδεμία σχέση έχουν με τα όσα τους καταλογίζονται και πως και αυτοί είναι μεταφερόμενοι, ήθελαν δηλαδή να φύγουν από την Τουρκία και να πάνε σε άλλη χώρα του εξωτερικού και συγκεκριμένα στην Ιταλία. Μάλιστα ο 30χρονος από την Παλαιστίνη φέρεται να δήλωσε απολογούμενος ότι κατέβαλλε το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ προκειμένου να κάνει αυτό το ταξίδι. Όταν όμως έφθασαν στο Μαρμαρίς και λίγο προτού επιβιβαστούν στο πλοίο, οι Τούρκοι δουλέμποροι του είπαν: «εσύ θα κυβερνήσεις το σκάφος». Ο 30χρονος είχε πει ότι αντέδρασε και τους είχε τονίσει πως δεν γνωρίζει από καράβια, όμως εκείνοι επέμεναν και θέλοντας να τον δελεάσουν του είπαν πως εφόσον κάνει αυτό που του λένε, τότε δεν θα πληρώσει τις  5.000 ευρώ για τη μεταφορά του.

Ο Παλαιστίνιος είχε δηλώσει πως και πάλι αρνήθηκε να αναλάβει το σκάφος και τότε ο Τούρκος δουλέμπορος, τον απείλησε βάζοντάς του το πιστόλι στο κεφάλι και του ξεκαθάρισε πως είτε θα κάνει αυτό που του ζητούσαν είτε θα τον αφήσουν νεκρό στα βράχια. Αλλά και ο 49χρονος από το Ιράκ, είχε δηλώσει στην ανακρίτρια πως το μόνο αδίκημα που έχει κάνει είναι το ότι μπήκε σε αυτό το πλοίο προκειμένου να καταφέρει να πάει Ιταλία και από εκεί στη Σουηδία όπου βρίσκεται η σύζυγός του, η οικογένεια του. Ο ίδιος είχε προσκομίσει έγγραφα σύμφωνα με τα οποία επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί του και ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν είναι διακινητής. Τελικά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα και οι τέσσερις αλλοδαποί είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και οδηγήθηκαν στις φυλακές.
 
Πηγή: www.rodiaki.gr