Ανοίγει πανιά και φέτος η Aegean Regatta
Αθλητισμός
18/08/2022

Μια ξεχωριστή ιστιοπλοϊκή διοργάνωση θα είναι αυτή της Aegean Regatta φέτος, με το πρόγραμμα, πριν το αγωνιστικό σκέλος, ν’ ανοίγει μεθαύριο στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας, όπου θα φτάσουν τα σκάφη, ώστε να γίνουν και οι τελευταίες εγγραφές αλλά και οι έλεγχοι σ’ αυτά. Την Κυριακή εκεί θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση των κυβερνητών για τις τελευταίες οδηγίες από τους διοργανωτές, όπως και η τελετή έναρξης. Τη Δευτέρα ξεκινά η δράση με την πρώτη ιστιοδρομία από τον Άγιο Κήρυκο ως τους Φούρνους.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον αγώνα διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανοικτής Θάλασσας της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και τους: Α.Σ.Ι.Α.Θ. Ρόδου, Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Μυτιλήνης, Λ.Ο.Ι.Α.Θ. Μυτιλήνης, Ν.Ο. Χίου, ΠΕΚΕΒ Χίου με συντονιστή για το 2022 τον Ν.Ο. Σάμου.

 Οι συμμετοχές
Όσον αφορά τις συμμετοχές, μέχρι και χθες είχαν φτάσει τις 62, ενώ το 2021 ήταν μόλις 44 στην «επανεκκίνηση» του αγώνα μετά την πανδημία, δεδομένου του ότι το 2020 δεν πραγματοποιήθηκε η Aegean Regatta.
Βάσει των παραπάνω λοιπόν, προκύπτει ότι από τον ΑΣΙΑΘ Ρόδου θα συμμετάσχουν έξι σκάφη και θα έχουν την ευκαιρία τα πληρώματα να ζήσουν ξανά τη μοναδική αυτή εμπειρία.

Οι οδηγίες πλου
Από την οργανωτική επιτροπή εξεδόθησαν χθες και οι οδηγίες πλου, ένα σημαντικό μέρος κάθε ιστιοπλοϊκού αγώνα. Κάποια από τα βασικά σημεία του είναι τα παρακάτω:  

Κανόνες
- Ο αγώνας θα διέπεται από τους κανόνες όπως αυτοί αναφέρονται στην Προκήρυξη Αγώνα, παράγραφος 2.
- Σε περίπτωση ασυμφωνίας των κειμένων Προκήρυξης και Οδηγιών Πλου, οι Οδηγίες Πλου υπερισχύουν (Αυτό αλλάζει τον RRS 63.7).
-Σε περίπτωση ασυμφωνίας των κειμένων, το Αγγλικό κείμενο υπερισχύει.

 

Κλάσεις
-Τα σκάφη της κάθε κλάσης μπορεί να διαιρεθούν, σύμφωνα με το πιστοποιητικό τους, σε κατηγορίες.
-Η απόφαση της Επιτροπής Αγώνων για τη διαίρεση των κλάσεων θα ανακοινωθεί στη Συγκέντρωση Κυβερνητών και δεν μπορεί να τροποποιηθεί ή να γίνει αντικείμενο συζήτησης.

Πρόγραμμα Ιστιοδρομιών
- Όπως περιγράφεται στην παράγραφο 8.1 της Προκήρυξης Αγώνα.
-Το πρώτο προειδοποιητικό σήμα για κάθε ιστιοδρομία του αγώνα θα δοθεί ως κατωτέρω (Αυτό αλλάζει την Προκήρυξη Αγώνα - 8.1):
- 22/08/2022 (Δευτέρα) 10:55 Ιστιοδρομία Ανοικτής Θάλασσας-Αγιος Κήρυκος – Φούρνοι

- 23/08/2022 (Τρίτη) 09:55 Ιστιοδρομία Ανοικτής Θάλασσας-Φούρνοι – Αγαθονήσι
- 24/08/2022 (Τετάρτη) 10:55 Ιστιοδρομία Ανοικτής Θάλασσας-Αγαθονήσι – Πυθαγόρειο
- 26/08/2021 (Παρασκευή) 10:55 Παράκτιες ιστιοδρομίες-Πυθαγόρειο
- 27/08/2022 (Σαββάτο) 09:55 Ιστιοδρομία Ανοικτής Θάλασσας-Πυθαγόρειο – Βαθύ

 

- Η διοργανώτρια Αρχή και/ή η Επιτροπή Αγώνων, διατηρούν το δικαίωμα να αλλάξουν το παραπάνω πρόγραμμα, λόγω καιρικών φαινομένων ή/και άλλων απρόβλεπτων καταστάσεων.

-Στην τελευταία ημέρα του αγώνα, δεν θα δοθεί κανένα προειδοποιητικό σήμα μετά τις 14:00 εκτός αν ακολουθεί σήμα γενικής ανάκλησης ή αναβολής ιστιοδρομίας της οποίας το πρώτο προειδοποιητικό σήμα είχε δοθεί πριν τις 14:00. Αν αυτό συμβεί τότε αυτή η οδηγία δεν θα ισχύσει και για τις επακόλουθες εκκινήσεις. Αυτό αλλάζει την Προκήρυξη Αγώνα– 8.4.

Εκκίνηση
-Η σειρά εκκίνησης των κλάσεων θα ανακοινωθεί στην συγκέντρωση κυβερνητών.
-Τα σκάφη ORC Performance και τα σκάφη IRC, θα εκκινούν μαζί.
-Σκάφος που θα εκκινήσει αργότερα από 10 λεπτά μετά το σήμα της εκκίνησης της κλάσης του, θα βαθμολογείται ως «μη εκκινήσαν»  (DNS).
Αυτό αλλάζει τους RRS A4 and A5.

 

-Μετά από σήμα μερικής ανάκλησης, η Επιτροπή Αγώνων θα προσπαθήσει να ανακοινώσει μέσω του VHF (72), τον αριθμό ή/και το όνομα του σκάφους που αναγνωρίστηκε ως OCS.

Η αργοπορία ή η αποτυχία να πραγματοποιηθεί αυτή η ανακοίνωση δεν δίνει δικαίωμα για αίτηση αποκατάστασης. Αυτό αλλάζει τον RRS 62.1(a).
-[DP, NP] Όλα τα σκάφη που προτίθενται να αγωνιστούν, θα πρέπει πριν από το πρώτο προειδοποιητικό σήμα της κάθε ημέρας να πλεύσουν κοντά στο σκάφος σημάτων της Επιτροπής Αγώνων, ώστε να καταγραφεί η παρουσία τους.

Βαθμολογία
-Για τα σκάφη ORC Performance:
a. Για τις παράκτιες ιστιοδρομίες θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα
“Performance Curve System - Constructed Course”.

b. Για τις ιστιοδρομίες Ανοικτής Θάλασσας θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα “Time on Time All Purpose”.
-Για τα σκάφη ORC Sport:
Για όλες τις ιστιοδρομίες θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα “Time on Time All Purpose ”.
-Για τα σκάφη IRC:

 

Για όλες τις ιστιοδρομίες θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα “Time on Time”.
-Το μήκος της διαδρομής, η διεύθυνση του αέρα και των σκελών της διαδρομής, θα καθοριστεί από την Επιτροπή Αγώνων και δεν δίνει δικαίωμα για Αίτηση για Αποκατάσταση. Αυτό αλλάζει τον RRS 62.1(a).
-Θα υπάρχει ξεχωριστή βαθμολογία για τις κατηγορίες κάθε κλάσης.

Ο Γιάννης Κλείδωνας πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνων
Από τους διοργανωτές ανακοινώθηκαν οι επιτροπές της σημαντικής ιστιοπλοϊκής συνάντησης, ώστε όλα να κυλήσουν όπως πρέπει κατά τη διάρκεια των ιστιοδρομιών.  
Το σημαντικό είναι, όσον αφορά τα Δωδεκάνησα, πως ο Γιάννης Κλείδωνας, μέλος του ΑΣΙΑΘ Ρόδου και διεθνής κριτής, ορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής αγώνων. Αυτό δείχνει την ποιότητα και το επίπεδο όλων όσοι είναι κοντά στο άθλημα και πασχίζουν για τη συνεχή ανάπτυξη κι εξέλιξή του.   

Αναλυτικά:
Διεθνής Επιτροπή Ενστάσεων
Πρόεδρος: Uros Zvan (IJ, SLO)
Αντιπρόεδρος: Κώστας Τσαντίλης (NJ, GRE)
Μέλη: Αναστάσιος Φώτης (IJ, GRE), Rainer Kornfeld (IJ, AUT), Henry Sleutel (IJ, NED).

 

Επιτροπή Αγώνων
Πρόεδρος: Γιάννης Κλείδωνας (NRO, GRE)
Αντιπρόεδρος: Ρούλα Φλουρή (NRO, GRE)
Μέλη: Κώστας Αθηνιώτης (NRO, GRE), Αρτέμης Καρράς (NRO, GRE), Μαρία Τσεκούρα (NRO, GRE), Παρθενώπη Αρμενάκη, Μαρία Βαμβακίτου, Νίκος Γιακουμής, Μαριάννα Δούκα, Θεόδωρος Ζαννάκης, Κουρλίτη Ελένη
Αποτελέσματα: Παναγιώτης Παπαποστόλου
Τεχνική Επιτροπή
Πρόεδρος: Γιάννης Καλατζής
Μέλος: Μαρία Σπυριδέλη