Eπιστολή - Απάντηση του αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού, Νίκου Νικολή για τα γήπεδα Καρδάμαινας, Ζηπαρίου και Κεφάλου
Αθλητισμός
27/01/2023

Ολοκλήρωση εργασιών στα ανοικτά γήπεδα μπάσκετ Καρδάμαινας, Ζηπαρίου και Κεφάλου 

Αξιότιμοι Κύριοι

Σε συνέχεια της επιστολής σας, που αποστείλατε ως ανοικτή επιστολή, στον κ. Περιφερειάρχη, σας γνωρίζω τα εξής : 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέλαβε μέσω σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης Συνεργασίας με τον Δήμο Κω την χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου του εκσυγχρονισμού των τριών ανοικτών γηπέδων μπάσκετ σε Καρδάμαινα, Ζηπάρι και Κέφαλο. 

Το έργο που δημοπρατήθηκε στο τέλος του 2021, βασανίστηκε με νομικές διαδικασίες για πολλούς μήνες και μπόρεσε να φτάσει σε έναρξη εργασιών στο τέλος του 2022. 

Στην επιστολή που αποστείλατε στον κ. Περιφερειάρχη περιγράφεται ως αδικαιολόγητη στασιμότητα την διακοπή των εργασιών, καθώς και την αλλαγή ενός μόνο ταμπλό στο γήπεδο της Καρδάμαινας, παρά το γεγονός οτι υπάρχουν απολύτως συγκεκριμένοι λόγοι και απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, τα οποία βεβαίως ουδέποτε αποφύγαμε. 

Στην πορεία των εργασιών από τον ανάδοχο του έργου διαπιστώθηκε η ανάγκη παρέμβασης και στην υπόβαση και των τριών γηπέδων προκειμένου να μπορέσει στη συνέχεια να γίνει τεχνικά ορθά η εφαρμογή του νέου τάπητα. Η εργασία αυτή δεν περιλαμβάνεται στην σχετική μελέτη του έργου που είχε εκπονήσει και μας είχε παραδώσει ο Δήμος Κω και για τον σκοπό αυτό απαιτείται τώρα η τροποποίηση της σχετικής Προγραμματικής Συμφωνίας Συνεργασίας με τον Δήμο Κω και η ταυτόχρονη αύξηση του προϋπολογισμού του έργου από πλευράς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Σας ενημερώνω πως και οι δύο διαδικασίες είναι σε εξέλιξη, αφού και δικός μας στόχος είναι η τεχνικά ορθή εκτέλεση του έργου. 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 

Στο γήπεδο της Καρδάμαινας διαπιστώθηκε οτι η μία μπασκέτα ήταν επικίνδυνη και για την εξοικονόμηση χρόνου (αφού και αυτό ήταν εκτός του φυσικού αντικειμένου της μελέτης) ζητήθηκε απο τις Υπηρεσίες του Δήμου Κω να φροντίσουν για την αποκατάσταση της. Οι Υπηρεσίες του Δήμου Κω ανταποκρίθηκαν και αποκατέστησαν την επικινδυνότητα της μπασκέτας στο γήπεδο της Καρδάμαινας. 

Για την εκτέλεση των επιπλέον εργασιών παρέμβασης στην υπόβαση των τριών γηπέδων, προϋπόθεση και αναγκαία συνθήκη είναι οι καιρικές συνθήκες, αφού δεν μπορεί να εκτελεστούν οι ανωτέρω εργασίες με βροχή. Χρειάζεται ένα διάστημα 6 έως 8 ημερών καλοκαιρίας για κάθε γήπεδο. Αυτός είναι και ο λόγος της διακοπής των εργασιών. 

Ο ανάδοχος του έργου έχει προγραμματίσει την αποστολή εκ νέου των συνεργειών του στο νησί σας, απο την Θεσσαλονίκη όπου εδρεύει, την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου προκειμένου να ξεκινήσει, με στόχο την ολοκλήρωση των εργασιών και στα τρία γήπεδα. 

Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να προσθέσω την κρίσιμη παράμετρο : Καιρού Επιτρέποντος. 

Αγαπητοί κύριοι

Κανείς δεν μας πίεσε να αναλάβουμε την υλοποίηση δεκάδων έργων αθλητικών υποδομών στα νησιά της Περιφέρειας μας. Αυτό έγινε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη μας, Γιώργου Χατζημάρκου που είναι και ο πρώτος και μόνος μέχρι και σήμερα Περιφερειάρχης που έφτιαξε Ειδικό Πρόγραμμα Συντήρησης Αθλητικών Εγκαταστάσεων και χρηματοδοτεί σταθερά τα τελευταία χρόνια. 

Με αγάπη και πολλή δουλειά και ξεπερνώντας κάθε λογής εμπόδια, σήμερα δεκάδες αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας μας έχουν γίνει σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές για τα παιδιά των νησιών μας. 

Μην αναζητείτε συμμάχους στην Περιφέρεια που πρώτη ξεκίνησε αυτό το πολύ σημαντικό έργο, αφού είναι σαν να προσπαθείτε να ανοίξετε ανοικτές, προ πολλού, πόρτες. 

Οι πάσης φύσεως δυσκολίες, είναι για να τις αντιμετωπίζουμε. Με αγάπη και επιμονή, όπως κάνουμε μέχρι σήμερα αλλά και με πιστή εφαρμογή των κανόνων της δημόσιας διοίκησης, για τους οποίους, ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν μπορούμε να απολογηθούμε αφού δεν είμαστε εμείς αυτοί που τους θεσπίζουν. Απο την πλευρά μας, ισχύει η δέσμευση να ολοκληρώσουμε και αυτό το αθλητικό έργο που αυτοβούλως και πρόθυμα αναλάβαμε, όπως ακριβώς έχουμε κάνει σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό αθλητικών έργων, εκτός αρμοδιότητας μας, σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας μας. 

Με εκτίμηση, 

Νικολής Νικόλαος 

Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Δωδεκανήσου