Πρωταθλήτρια Δωδεκανήσου σε επίπεδο κορασίδων η Ε.Α.ΚΑ (Video)
Αθλητισμός
08/05/2023

ΑΠΟΛΥΤΑ κυρίαρχη και πρωταθλήτρια ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ αναδείχθηκε η Ε.Α. Καλύμνου, η οποία κέρδισε με 62-52 στον μεγάλο τελικό τον Γ.Α.Σ. Ιάλυσος και επέστρεψε στην κορυφή, μετά από έξι χρόνια, κατακτώντας τον τρίτο τίτλο της ιστορίας της. Η ομάδα του Γιώργου Μαύρου έκανε ένα εξαιρετικό α’ ημίχρονο, όπου απέκτησε τη διαφορά, στη συνέχεια τη συντήρησε και πανηγύρισε μέσα στο «σπίτι» της το τρόπαιο και πλέον θα εκπροσωπήσει τα Δωδεκάνησα στην προκριματική φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος στη Νάξο. Η πολύ καλή ομαδική προσπάθεια, στο α’ ημίχρονο και η συγκέντρωση ήταν τα στοιχεία που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της Ε.Α.ΚΑ., που ήταν καλύτερη και τερμάτισε αήττητη τη φετινή σεζόν. Η Ε.Α.ΚΑ. κέρδισε πιο εύκολα απ’ ότι θα περίμενε, αφού ο Γ.Α.Σ. Ιάλυσος σπατάλησε όλο το α’ ημίχρονο και στη συνέχεια δεν μπορούσε να επιστρέψει.

Απόλυτα κυρίαρχη ήταν η Ε.Α.ΚΑ. στον μεγάλο τελικό του φάιναλ-φορ… Η ομάδα της Καλύμνου από το ξεκίνημα του αγώνα ήταν σοβαρή, συγκεντρωμένη και με πλάνο στο παιχνίδι της, σε αντίθεση με τον Γ.Α.Σ. Ιάλυσος που μπήκε νωχελικά και δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της αναμέτρησης. Η Ε.Α.ΚΑ. με το καλημέρα προηγήθηκε 5-0 (5’), με τις Ροδίτισσες να πετυχαίνουν το πρώτο τους καλάθι με τη Μερντανάι (8-2 σο 5.30). Η διαφορά έφτασε σε διψήφια διαφορά (12-2 στο 6’) με τις Σδρέγα και Μαύρου Μ., με τον Γ.Α.Σ. να αντιδράει και να μειώνει σε 12-6 (7.30’) με τις Μερντανάι και Κοϊτσίδου. Από κει και πέρα τα κορίτσια του Γιώργου Μαύρου έκαναν ότι ήθελαν στο παρκέ. Με πολύ καλή άμυνα και υπεροπλία μέσα κι έξω από τη ρακέτα, η Ε.Α.ΚΑ. έκλεισε το α’ δεκάλεπτο με 18-6.

Στο β’ δεκάλεπτο τα πράγματα έγιναν ακόμη καλύτερα για την Ε.Α.ΚΑ…. Η Σταυρούλα Μαύρου, η Σδρέγα αλλά και τα υπόλοιπα κορίτσια έπαιξαν πολύ καλά και το 20-7, έγινε 26-7 (15’), με τον Γ.Α.Σ. Ιάλυσος να έχει κακές επιλογές και να ζορίζεται αισθητά στο σκοράρισμα. Το +19 (30-11) παρέμεινε με τη Μαγκούλια για να λήξει το ημίχρονο με 32-13 και την Ε.Α.ΚΑ. να κάνει μία εξαιρετική εμφάνιση σε όλη τη διάρκεια του. Στο α’ ημίχρονο, η ομάδα της Καλύμνου ήταν απόλυτα κυρίαρχη και κατάφερε να βάλει τις μεγαλύτερες βάσεις για την κατάκτηση του τίτλου.

Στο γ’ δεκάλεπτο ο Γ.Α.Σ. Ιάλυσος αντέδρασε και σαφέστατα είχε καλύτερη εικόνα, αλλά ήταν πλέον αργά, αφού η διαφορά των 19 πόντων ήταν μεγάλη. Η ομάδα της Μαρίας Λαού μείωσε σε 32-18 (22’) και 34-21 (23’), αλλά η Μαρία Μαύρου είχε εξαιρετική παρουσία και η Ε.Α.ΚΑ. ανέβασε ξανά στροφές. Οι γηπεδούχες θέλησαν να μεταφέρουν το παιχνίδι μέσα στη ρακέτα όπου υπερείχαν και η ψαλίδα άνοιξε στο +21 (46-25 στο 27’) με τη Μαγκούλια. Οι «ερυθροκίτρινες» βελτιώθηκαν αισθητά, αλλά η Ε.Α.ΚΑ. είχε βάλει το νερό στο αυλάκι και έκλεισε το γ’ δεκάλεπτο με 48-31. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ.Α.Σ. πέτυχε 13 πόντους σε όλο το α’ ημίχρονο και είχε 18 μόνο στο γ’ δεκάλεπτο.

Η τελευταία περίοδος αρχικά ήταν ισορροπημένη (50-34 στο 34’), με την Ε.Α.ΚΑ. να κάνει καλή δουλειά και να μην αφήνει τον Γ.Α.Σ. Ιάλυσος να γίνει απειλητικός. Στη συνέχεια όμως η ομάδα της Καλύμνου επαναπαύτηκε και οι Ροδίτισσες πλησίασαν με τις Κοϊτσίδη και Καλημέρη. Με συνεχόμενα τρίποντα το σκορ έγινε 54-44 (3.08’ πριν το τέλος), αναγκάζοντας τον Γιώργο Μαύρο να καλέσει τάιμ-άουτ. Στο πιο κρίσιμο σημείο, η Σταυρούλα Μαύρου έκλεψε τη μπάλα και με καλάθι στον αιφνιδιασμό έκανε το 56-44, ενώ η Μαστρονικόλα έκανε το 58-44 (38’) και κάπου εκεί τελείωσε το παιχνίδι. Ο Γ.Α.Σ. μείωσε στο τέλος σε 62-52, με την Ε.Α.ΚΑ. να πανηγυρίζει δίκαια τον τίτλο. Από τις νικήτριες η προσπάθεια ήταν ομαδική με τις αδελφές Μαύρου και τη Σδρέγα να ξεχωρίζουν, ενώ από τον Γ.Α.Σ. κορυφαία ήταν η Κοϊτσίδη. Άριστη ήταν η διαιτησία των Ασλανίδη και Αγγελή.

*M.V.P. του μεγάλου τελικού αναδείχθηκε η Μαρία Μαύρου της Ε.Α. Καλύμνου

Τα δεκάλεπτα ήταν: 18-6, 32-13(ημ.), 48-31, 62-52
Διαιτητές: Ασλανίδης- Αγγελής

Ε.Α. ΚΑΛΥΜΝΟΥ (Μαύρος): Τυρίκου, Μαμουζέλλου 4, Μαστρονικόλα 2, Μαύρου Σ. 22, Μαγκούλια 4, Μαύρου Μ. 16, Τηλιακού 2, Νυστάζου, Σδρέγα 10, Καρδούλια, Ασπιώτη 2.

Γ.Α.Σ. ΙΑΛΥΣΟΣ (Λαού): Καλημέρη 10(2), Μερντανάι 16, Διακάκη, Αχλαδιώτη, Νικόλη, Κουλουρίδη, Κοκόλη 5, Κοϊτσίδου 21(2).

Ρεπορτάζ