Final-4 Παμπαίδων: Πρωταθλήτρια Δωδεκανήσου η Ακαδημία Καλύμνου
Αθλητισμός
19/06/2023

Όποτε πάει σε μεγάλο τελικό, κερδίζει! Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ στέφθηκε ΠΑΝΑΞΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ στους παμπαίδες για πρώτη φορά στην ιστορία της, κερδίζοντας εύκολα τον Κολοσσό με 78-41, κι ενώ η διαφορά έφτασε και το +40. Οι Καλύμνιοι κατάφεραν  και πήραν αυτό που δικαιούνταν με βάση την εικόνα τους σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, κάνοντας το 20 στα 20! Η Ακαδημία Καλύμνου έχει παίξει σε τρεις τελικούς στη σύντομη ιστορία της (έφηβους, παίδες, παμπαίδες) και τους κέρδισε όλους, γράφοντας με «χρυσά» γράμματα το όνομα της και στη «χρυσή βίβλο» του πρωταθλήματος των παμπαίδων.

Εξαιρετική εικόνα είχε η Ακαδημία Καλύμνου από το ξεκίνημα του αγώνα στον τελικό του πρωταθλήματος. Η ομάδα του Χρήστου     Καλαϊτζίδη μπήκε (όπως συνηθίζει…) με το μαχαίρι στα δόντια και επέβαλε απόλυτα το ρυθμό της. Με πιεστική άμυνα και πολυφωνία στο σκοράρισμα, οι Καλύμνιοι προηγήθηκαν με 7-0 (3’), με τον Κολοσσό να απαντάει και να μειώνει σε 7-4 (4’). Η Ακαδημία έμοιαζε ασταμάτητη, πήρε τα ριμπάουντ και με τον Χρήστο Κουλλιά να δίνει λύσεις η διαφορά γρήγορα έφτασε σε διψήφιο αριθμό (15-4 στο 6’). Η ψαλίδα άνοιξε κι άλλο, με το δεκάλεπτο να τελειώνει με 21-6 και την Ακαδημία να κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα.

Στο β’ δεκάλεπτο ο Κολοσσός «ξύπνησε» και βελτίωσε την απόδοση του. Με σερί 1-8 μείωσε σε 22-14 (14’), βελτιώνοντας την αμυντική του παρουσία σε όλα τα επίπεδα. Οι Καλύμνιοι πέτυχαν τρεις πόντους σε πέντε λεπτά και οι Ροδίτες μείωσαν το σκορ. Μάλιστα με σερί 0-5 και τρίποντο του Τριανταφύλλου, ο Κολοσσός πλησίασε σε 28-21. Ο Παύλος και ο Χρήστος Κουλλιάς πέτυχαν από τρεις πόντους και η Ακαδημία Καλύμνου, έκλεισε το ημίχρονο με 34-21, έχοντας σε μεγάλη μέρα τα αδέλφια Κουλλιά και βρίσκοντας επίσης λύσεις από τον Οικονόμου.

Οι «σφουγγαράδες» στο β’ ημίχρονο μπήκαν στο γήπεδο με στόχο να «τελειώσουν» από νωρίς το παιχνίδι και τα κατάφερε, αφού ήταν εμφανώς ανώτερη σε όλα τα επίπεδα. Οι Καλύμνιοι έκαναν σερί 9-0 (!) με το καλημέρα, ξέφυγαν με +22 (43-21 στο 22’) και μετέτρεψαν το υπόλοιπο του αγώνα σε τυπική διαδικασία. Η Ακαδημία ήταν πιο παθιασμένη, είχε περισσότερες λύσεις και κρατούσε σταθερά τη διαφορά (47-25 στο 26’), για να λήξει το γ’ δεκάλεπτο με 55-33.

Στο τελευταίο «κομμάτι» του αγώνα, τα πάντα είχαν κριθεί, με την Ακαδημία να ανοίγει τη ψαλίδα στο +29 (62-33 στο 32’) και να φτάνει στη θριαμβευτική νίκη. Η διαφορά έφτασε σε διπλάσια επίπεδα (66-33 στο 34’), με την Ακαδημία να πανηγυρίζει δίκαια τη νίκη και μάλιστα εύκολα στον μεγάλο τελικό. Η μεγαλύτερη διαφορά ήταν το +40 (76-36) για την Ακαδημία, που ήταν μακράν η καλύτερη φετινή ομάδα στα Δωδεκάνησα, στο πρωτάθλημα των παμπαίδων. Από τους νικητές δεν υπήρχε κάποιο παιδί που να υστέρησε, ωστόσο κορυφαίοι ήταν οι Κουλλιάς Π., Κουλλιάς Χ., Οικονόμου και Έλληνας. Ο Κολοσσός βρέθηκε σε μέτρια μέρα και γνώρισε δίκαια από τους Καλύμνιους. Πολύ καλή παρουσία είχαν οι διαιτητές Στέλιος Βιτζηλαίος και Τάσος Αρνάς.

M.V.P. O ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΛΛΙΑΣ
Ο Παύλος Κουλλιάς αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του τελικού και πήρε το σχετικό βραβείο από τον πρόεδρο της Ακαδημίας Καλύμνου Μιχάλη Τρικοίλη.

ΟΙ ΑΠΟΝΟΜΕΣ
Την τέταρτη Ελπίδα Πεταλούδων τίμησε το μέλος της Ε.Δ. της Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου Στέλιος Βιτζηλαίος και τον τρίτο Έσπερο Κω, ο αντιπρόεδρος της διοργανώτριας αρχής Θανάσης Σταμούλης. Τον δεύτερο Κολοσσό τίμησε ο έπαρχος Μανώλης Μουσελλής, ενώ την απονομή του κυπέλλου στην πρωταθλήτρια Δωδεκανήσου Ακαδημία Καλύμνου έκανε ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης μαζί με τον αντιπρόεδρο της Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Θανάσης Σταμούλης.

Τα δεκάλεπτα ήταν: 21-6, 34-21(ημ.), 55-33, 78-41
Διαιτητές: Βιτζηλαίος- Αρνάς
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ (Καλαϊτζίδης): Κουλλιάς Π. 19(2), Κούρος Μ., Πιλάτος, Νίκζας, Κουλλιάς Χ. 16(2), Μπούζαλης 2, Μαγριπλής, Έλληνας 15(1), Κουλλιάς Σ. 1, Οικονόμου 15, Νυστάζος 2, Μπουλαφέντης 8.
ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ (Εκινέ): Κουγιός 8, Κεφαλάς 7, Γιαμαλής, Γιαννακάκης 2, Μήκας, Τριανταφύλλου 6(1), Καλλιγάς 8, Μουντουφάρης 2, Ξεπαπαδάκης 4, Μακέστας, Λέκα 4, Τσίγκος.