Νίκη πρωτιάς για τον Διαγόρα απέναντι στον Ιπποκράτη για το γυναικείο πρωτάθλημα
Αθλητισμός
27/02/2024

Απόλυτα κυρίαρχος στην Κω ο Γ.Σ. Διαγόρας κέρδισε τον Ιπποκράτη με 56-37 και κατέκτησε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα έχει το πλεονέκτημα έδρας στη σειρά των τελικών. Ο «γηραιός» ήταν εμφανώς καλύτερος, είχε περισσότερες λύσεις και κέρδισε πολύ άνετα τον Ιπποκράτη, που… έσπασε τα καλάθια, παίζοντας πολύ κακό μπάσκετ. Με κορυφαία την Ευτυχία Γαλαχουσίδη και έχοντας σε πολύ καλή μέρα τις Βελούδου, Μάνου και Καλέργη, ο Διαγόρας πήρε άνετα το ροζ φύλλο αγώνα απέναντι στις Κώες, που δεν μπόρεσαν να μπουν στο κλίμα του «τελικού».

Μοιρασμένο ήταν το α’ δεκάλεπτο στο κλειστό γυμναστήριο της Κω… Σε παιχνίδι πολλών λαθών, ο Ιπποκράτης ξεκίνησε καλύτερα (4-1). Με την είσοδο της νεαρής Μάνου στο παρκέ, ο Διαγόρας άρχισε να παίρνει μπροστά και μάλιστα η ίδια πέτυχε το πρώτο καλάθι εντός παιδιάς του «γηραιού» (4-3 στο 6’). Το σερί έφτασε το 0-12(!) για τη ροδίτικη ομάδα, η οποία ξέφυγε με 4-13 (8’). Ο Ιπποκράτης σε διάστημα ενάμισι λεπτού, κατάφερε να κάνει σερί 8-0 και μείωσε σε 12-13 στο α’ δεκάλεπτο.

Στο β’ δεκάλεπτο οι Διαγόρας ήταν απόλυτος κυρίαρχος και άλλαξε τη ροή του αγώνα αρχικά με την Καλέργη και στη συνέχεια με τη Γαλαχουσίδη. Οι δύο έμπειρες παίκτριες ήταν «λίρα εκατό» για τον «γηραιό», ο οποίος προηγήθηκε γρήγορα και με διψήφια διαφορά απέναντι στον προβλέψιμο Ιπποκράτη, που έκανε το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Μετά το 18-17, ο Διαγόρας κυριάρχησε πλήρως στο παρκέ… Με πόντους της Καλέργη, το σκορ έγινε 20-24 (17’) και στη συνέχεια ανέλαβε δράση η εξαιρετική Γαλαχουσίδη, η οποία με επτά δικούς της πόντους έστειλε τη διαφορά στο +11 (20-31 στο 19’). Η μέγιστη τιμή ήταν το +13 (20-33) με καλάθι της Μαντιού, για να λήξει το ημίχρονο με 22-33. Ο Ιπποκράτης δεν μπόρεσε να βρει λύσεις, ο Διαγόρας ήταν καλύτερος εντός και εκτός ρακέτας και ξέφυγε με διψήφια διαφορά, με αιχμές του δόρατος τις Καλέργη και Γαλαχουσίδη.

Στο γ’ δεκάλεπτο το θέαμα ήταν πολύ κακό και ο ρυθμός «έπεσε» κατακόρυφα, κάτι που βόλευε τον Διαγόρα, ο οποίος κατάφερε πολύ εύκολα να συντηρήσει την υπέρ του διαφορά. Η μία ομάδα συναγωνιζόταν την άλλη στις λάθος και άστοχες επιλογές και το επιμέρους σκορ (5-6) μιλάει από μόνο του. Ο Ιπποκράτης πλησίασε σε 27-36 (15’), αλλά η Μάνου με δίποντο και η Μπατή με μία βολή διαμόρφωσαν το 27-39 το γ’ δεκάλεπτο.

Ο Ιπποκράτης δεν μπορούσε να σκοράρει ούτε με… αίτηση και το παιχνίδι πήρε το δρόμο του, με την Μαντιού να ανοίγει τη ψαλίδα στο +14 (27-41 στο 32’). Οι Κώες πέτυχαν πέντε πόντους σε διάστημα 13 λεπτών, με την Ασιατίδου να πετυχαίνει γκολ-φάουλ και να μειώνει σε 30-41 στο 33’). Η Γαλαχουσίδη όμως ήταν εξαιρετική και με τρίποντο έκανε το 30-44 (35’), δίνοντας ξεκάθαρο προβάδισμα πρωτιάς στις «κυανέρυθρες». Με γκολ-φάουλ η Βελούδου έκανε το σκορ 30-47 και η διαφορά έφτασε και το +18 για τον κυρίαρχο Διαγόρα (31-49). Ο Ιπποκράτης έκανε ένα μικρό σερί 5-0 (36-49 στο 37.30’), αλλά ήταν πολύ αργά για να αλλάξει τα δεδομένα. Το τελικό 37-56 ήταν και η μεγαλύτερη τιμή του αγώνα, με τον Διαγόρα να κυριαρχεί σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Αρχικά τη ροή του αγώνα άλλαξε η νεαρή Μάνου, στο β’ δεκάλεπτο Γαλαχουσίδη και Καλέργη έβαλαν τις βάσεις, η Βελούδου τα έκανε όλα μέσα στο παρκέ, με την παίκτρια- προπονήτρια της ομάδας όμως να είναι η απόλυτη M.V.P. της αναμέτρησης. Αθόρυβη αλλά σημαντική δουλειά και από την Κυπραίου. Από τον Ιπποκράτη, η Ασιατίδου δεν βρήκε καμία βοήθεια, με τις Κώες να μένουν σε πολύ χαμηλές πτήσεις. Άριστη ήταν η διαιτησία της Έφης Τσατταλιού και του Κώστα Ροδίτη.

Τα δεκάλεπτα ήταν: 12-13, 22-33(ημ.), 27-39, 37-56
Διαιτητές: Τσατταλιού- Ροδίτης
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΩ (Αργυρίου): Τσαλαπατάνη 3(1), Χαριζοπούλου, Πατμίου 5, Κιαπόκα 2, Σβύνου 2, Στάκκου, Νικηταρά, Γιαλλούση 1, Αθανασοπούλου 4, Ασιατίδου 18, Αγγελή 2.
Γ.Σ. ΔΙΑΓΟΡΑΣ (Γαλαχουσίδη): Μαντιού 4, Βελούδου 17(1), Γαλαχουσίδη 11(2), Μπατή 1, Σύρρου, Περαντινού, Καλέργη 6, Μάνου 8, Κυπραίου, Χρυσοστομίδου 9.

Σε συνεργασία με το 12sports.gr

Ρεπορτάζ