Πρωταθλήτρια νεανίδων η Ε.Α.ΚΑ
Αθλητισμός
08/04/2024

Η Ε.Α.ΚΑ επέστρεψε πανάξια μετά από πέντε χρόνια (από τη σεζόν 2018-19) στην κορυφή της Δωδεκανήσου, στο πρωτάθλημα των νεανίδων. Η ομάδα του Γιώργου Μαύρου κέρδισε στον τελικό του «Ροδίων Παιδεία» τον Γ.Α.Σ. Ιάλυσος με 61-36 και πανηγύρισε το τέταρτο τρόπαιο της ιστορίας της στο πρωτάθλημα των νεανίδων. Με άμυνα ζώνης σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, η ομάδα της Καλύμνου «βραχυκύκλωσε» τον Γ.Α.Σ. Ιάλυσος, ο οποίος δικαιούται να διαμαρτύρεται για την αποβολή της Μερντανάι στο 16ο λεπτό, με δύο τεχνικές ποινές.

Το συγκεκριμένο σημείο ήταν και το πλέον κομβικό με τη νεαρή αθλήτρια να διαμαρτύρεται για ένα φάουλ που δεν έκανε (η καθαρή της τάπα δόθηκε φάουλ) και να αποβάλλεται άδικα από τον διαιτητή Γιώργο Πετρόπουλο. Κάπου εκεί ουσιαστικά κρίθηκε και ο τελικός, αφού η Ε.Α.ΚΑ. (ήταν καλύτερη έτσι κι αλλιώς) ξέφυγε στο σκορ και έφτασε άνετα στη νίκη, έχοντας κορυφαία την Σταυρούλα Μαύρου αλλά και έχοντας καλύτερη παρουσία σε όλη τη διάρκεια του τελικού.

Μετά από ένα μουδιασμένο δίλεπτο «αφλογιστίας», η Ε.Α.ΚΑ. έκανε καλύτερο ξεκίνημα στο «Ροδίων Παιδεία». Με άμυνα ζώνης «βραχυκύκλωσε» τον Γ.Α.Σ. Ιάλυσος και προηγήθηκε 0-6 (4’), χρεώνοντας παράλληλα και την Κόσσυβα από νωρίς με δύο φάουλ. Ο πρώτος πόντος του Γ.Α.Σ. επιτεύχθηκε με βολή της Μερντανάι (1-6), όπως και ο δεύτερος (2-7 στο 5’). Η ομάδα της Μαρίας Λαού πέτυχε το πρώτο της καλάθι εντός παιδιάς στο 6.30’ με την Κοκόλη (4-11). Η Ε.Α.ΚΑ. ήταν απόλυτα καλύτερη στο α’ δεκάλεπτο και κάνοντας ομαδική προσπάθεια προηγήθηκε (6-13 στο 8’). Με πόντους της Κοϊτσίδη πάντως, ο Γ.Α.Σ. μάζεψε τη διαφορά (9-13 στο 10’).

Η κυριαρχία της Ε.Α.ΚΑ. συνεχίστηκε και στο β’ δεκάλεπτο και τα πάντα έγιναν πιο εύκολα όταν αποβλήθηκε σε διάστημα ενός λεπτού με δύο τεχνικές ποινές η Μερντανάι, που είναι το «βαρύ πυροβολικό» του Γ.Α.Σ. Ιάλυσος. Αρχικά στο β’ δεκάλεπτο χρεώθηκε με 3ο φάουλ η Κοϊτσίδη (είχε 3 από το α’ δεκάλεπτο και η Κόσσυβα) και με κορυφαία την Σταυρούλα Μαύρου, η Ε.Α.ΚΑ. ξέφυγε με 11-19 (14’). Ο Γ.Α.Σ. Ιάλυσος ξεκίνησε τη δική του προσπάθεια να μειώσει, αλλά ουσιαστικά τελείωσε γρήγορα, αφού σε διάστημα δύο λεπτών η Μερντανάι χρεώθηκε με δύο τεχνικές ποινές (η δεύτερη γιατί διαμαρτυρήθηκε σωστά για φάουλ που δεν έκανε).

Έτσι από το 16’ ο Γ.Α.Σ. έμεινε χωρίς την καλύτερη παίκτρια του, ενώ οι τεχνικές ποινές εις βάρος του Ιάλυσου συνεχίστηκαν, αφού 2.06’ πριν το τέλος διαμαρτυρήθηκε (επίσης σωστά για φάουλ που δεν δόθηκε) η Μαρία Λαού. Η Ε.Α.ΚΑ. τα εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο όλα αυτά και ξέφυγε με 15-26 (19’), ενώ το ημίχρονο τελείωσε με 17-28 και την Ε.Α.ΚΑ. να «αγκαλιάζει» από νωρίς τον τίτλο. Στο β’ δεκάλεπτο, οι Ροδίτισσες χρεώθηκαν με τρεις τεχνικές και έχασαν τη Μερντανάι, στην πιο κρίσιμη φάση του αγώνα και ενώ είχαν ξεκινήσει την προσπάθεια τους να μειώσουν τη διαφορά.

Στο β’ ημίχρονο ήταν φανερό ότι δεν θα άλλαζε κάτι σχετικά με το νικητή του τελικού, αφού χωρίς τον Μερτανάι ο Γ.Α.Σ. δεν θα είχε τύχη απέναντι στην καλύτερη Ε.Α.ΚΑ. Το σκορ έγινε 17-30 (21’) και 20-34 (23’), με την ομάδα του Γιώργου Μαύρου να βρίσκει λύσεις και με την Σδρέγα μέσα στο ζωγραφιστό. Όπως ήταν αναμενόμενο η Ε.Α.ΚΑ. ξέφυγε κι άλλο (20-40 στο 26’) και μετέτρεψε το παιχνίδι σε παράσταση για ένα ρόλο (22-47 στο 28’).

Η τελευταία περίοδος είχε διαδικαστικό χαρακτήρα (32-58 στο 37’), με την Ε.Α.ΚΑ. να φτάνει άνετα στην επικράτηση και την κατάκτηση του τίτλου, απέναντι στον Γ.Α.Σ. Ιάλυσος που δεν μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο μετά την αποβολή της Μερντανάι. Από τις νικήτριες μακράν κορυφαία ήταν η Σταυρούλα Μαύρου, ενώ εξαιρετική παρουσία είχαν οι Θεμελίνα Σδρέγα και Μαρία Μαύρου. Από τον Γ.Α.Σ. Ιάλυσος υστέρησαν τα «βαριά όπλα» και στην ομάδα επήλθε κατάρρευση μετά τη φάση στο 16ο λεπτό.

Εξαιρετική ήταν η διαιτησία της Έφης Τσατταλιού στον τελικό, ενώ ο Γιώργος Πετρόπουλος έκανε αρκετά λάθη στο β’ δεκάλεπτο με πιο σημαντικό την άδικη αποβολή της Μερντανάι στο 16’ όταν  διαμαρτυρήθηκε για φάουλ που δεν έκανε (καθαρή «τάπα» στην αντίπαλο της) και δέχθηκε τη δεύτερη τεχνική ποινή από το νεαρό ρέφερι, ενώ λίγο νωρίτερα είχε αντικρίσει την πρώτη. Ο Γ.Α.Σ. Ιάλυσος έχει δικαιολογημένα παράπονα από τον Πετρόπουλο.

*M.V.P. του τελικού αναδείχθηκε η Σταυρούλα Μαύρου

Τα δεκάλεπτα ήταν: 9-13, 17-28(ημ.), 23-47, 36-61
Διαιτητές: Τσατταλιού- Πετρόπουλος

Γ.Α.Σ. ΙΑΛΥΣΟΣ (Λαού): Καλημέρη 8(1), Μερντανάι 7, Τελώνη, Διακάκη 4, Αχλαδιώτη, Νικολή 3, Κοϊτσίδη 5, Κουλουρίδη, Κόσσυβα 1, Χατζηνικήτα, Κοκόλη 6, Ψωμά 2.

Ε.Α. ΚΑΛΥΜΝΟΥ (Μαύρος): Τυρίκου, Μαμουζέλλου 6, Κουτούζη, Μαύρου Σ. 26(4), Μαγκούλια 8, Μαύρου Μ. 10, Τηλιακού 2, Νυστάζου, Σδρέγα 9.

Ρεπορτάζ