Αλλαγές και εμπόδια στα ερασιτεχνικά σωματεία
Αθλητισμός
20/06/2024

Σημαντικά εμπόδια θα πρέπει να ξεπεράσουν τα ερασιτεχνικά σωματεία ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου 2024-2025. Οι αλλαγές που θα ισχύσουν είναι σημαντικές και οι ομάδες καλούνται να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να έχουν το δικαίωμα να αγνιστούν τη νέα σεζόν. Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στο θέμα του προπονητή. Σύμφωνα με τον νέο αθλητικό νόμο, στη Β’ και στη Γ’ τοπική κατηγορία οι ομάδες υποχρεούνται να δηλώσουν διπλωματούχο προπονητή με UEFA B’ με σύμβαση εργασίας κατατεθειμένη στην Εφορία, κάτι που δεν ήταν υποχρεωτικό μέχρι τώρα. Μια πολύ δύσκολη διαδικασία, κυρίως για τα σωματεία των μικρότερων ερασιτεχνικών κατηγοριών (αφού στην Α’ τοπική κατηγορία αυτό ίσχυε) και ειδικά για τις περιφερειακές ομάδες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες και προσπαθούν στην κυριολεξία με νύχια και με δόντια να διατηρηθούν επί των επάλξεων.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα των προπονητών γίνεται προσπάθεια από την ΕΠΟ προκειμένου να ισχύσει τουλάχιστον για τη Γ’ κατηγορία, αν όχι και για τη Β’, το δίπλωμα προπονητή UEFA C’ ή να δοθεί κάποια παράταση ή να βρεθεί άλλη λύση που να διευκολύνει την ομαλή προσαρμογή των ομάδων των μικρότερων κατηγοριών στα νέα δεδομένα.
Άλλα θέματα

Παράλληλα, τα σωματεία έχουν μπροστά τους και τον «Γολγοθά» της εγγραφής τους στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για το έτος 2024, αλλά και μία καινούρια υποχρέωση που αφορά στη δήλωση του ΑΜΚΑ όλων των ποδοσφαιριστών. Γι’ αυτές τις υποχρεώσεις θα πρέπει να σημειωθεί ότι δόθηκε παράταση μέχρι τέλος Αυγούστου, ωστόσο δεν παύει η διαδικασία συγκέντρωσης των στοιχείων να είναι επίπονη.

Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ορισμένα σωματεία στη δύναμη των ΕΠΣ που έχουν σοβαρές εκκρεμότητες σχετικά με το Μητρώο της ΓΓΑ και οι οποίες θα πρέπει να τακτοποιηθούν μέχρι το τέλος της προθεσμίας. Έτσι, η παράταση που δόθηκε μέχρι τέλος Αυγούστου τους δίνει τα χρονικά περιθώρια να τακτοποιήσουν τις όποιες εκκρεμότητες και να βάλουν οριστικό τέλος στην αγωνία σχετικά με τη συμμετοχή τους στα πρωταθλήματα τη νέα αγωνιστική σεζόν.

Διαγραφή σωματείων
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της ΓΓΑ είναι να γίνουν διαγραφές σωματείων από τη δύναμη των ΕΠΣ, τα οποία βρίσκονται σε μακροχρόνια αγωνιστική απραξία. Αν μη τι άλλο μιλάμε για έναν σημαντικό αριθμό τέτοιων σωματείων και ως εκ τούτου αυτό είναι ένα θέμα που αναμένεται να απασχολήσει της ΕΠΣ. Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη θα είναι οδυνηρή, καθώς η επαναδραστηριοποίηση ενός σωματείου που βρισκόταν σε αγωνιστική απραξία έχει πολύ λιγότερο κόστος και απαιτεί μικρότερη διαδικασία από το να δημιουργηθεί ένα σωματείο από την αρχή, με νέο καταστατικό, ΑΦΜ και ό,τι άλλο απαιτείται.

Το καταστατικό
Φυσικά σε όλα τα παραπάνω υπάρχει η υποχρέωση των σωματείων να εναρμονίσουν το καταστατικό τους σύμφωνα με τον νέο Αθλητικό Νόμο, εάν δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα. Η προθεσμία λήγει τέλος του τρέχοντος μηνός, ενώ ακόμη δεν έχει ακουστεί κάτι για παράταση.

Αλλαγές στα πρωταθλήματα
Σε ό,τι αφορά τα πρωταθλήματα της νέας αγωνιστικής περιόδου, ο βασικός πυλώνας που θα καθορίσει τις εξελίξεις θα είναι ο αριθμός των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή. Πάντως, το θέμα είναι ότι ακούγεται έντονα πως για την επόμενη σεζόν (ήτοι 2025-26) αναμένεται μείωση των ομάδων σε α’ και β’ τοπική κατηγορία, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα πρωταθλήματα και να ανέβει η ανταγωνιστικότητα και η ποιότητά τους.