Στο εδώλιο του Εφετείου Δωδεκανήσου 16 άτομα για πλαστά δάνεια
Δωδεκάνησα
10/11/2021

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα βρεθούν, στις αρχές του επόμενου μήνα, συνολικά 16 άτομα, τα οποία κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση, η οποία εξέδιδε δάνεια με πλαστά έγγραφα από την Εμπορική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως «εγκέφαλοι» του κυκλώματος φέρονται να είναι δύο άνδρες ηλικίας 56 και 52 ετών αντίστοιχα και δύο γυναίκες, οι οποίοι ήταν αυτοί που με τη χρήση πληρεξουσίου από πελάτες που έβρισκαν για την πώληση ακινήτων στη περιοχή μας, εκταμίευαν τα χρήματα και τα μετέφεραν στους λογαριασμούς τους. Η συνολική ζημία που υπέστη η τράπεζα από την υπόθεση αυτή ανέρχεται σε 2 εκατ. 100 χιλιάδες ευρώ.

Στις αρχές Απριλίου 2011 συνελήφθη στη Δράμα 46χρονος ο οποίος επίσης κατηγορείται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση και σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα του ανακριτή Ρόδου.

Ο 46χρονος, ο οποίος ήταν χρόνια κάτοικος εξωτερικού, μεταφέρθηκε στο νησί μας και απολογήθηκε στον ανακριτή, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε άγνοια για την υπόθεση, όμως παραδέχτηκε ότι είχε κάνει πληρεξούσιο στον 52χρονο προκειμένου να του εκδώσει δάνειο, καθώς ο ίδιος επειδή δεν έκανε φορολογική δήλωση δεν μπορούσε. Μάλιστα ο 46χρονος εξεπλάγην με την ύπαρξη εκκαθαριστικού στο όνομά του αφού εκείνος ουδέποτε είχε συμπληρώσει φορολογική δήλωση.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορείται και μία 34χρονη η οποία, με βούλευμα που εκδόθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2020 από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου,   παραπέμπεται να δικαστεί στο αρμόδιο Τριμελές  Εφετείο  Κακουργημάτων  Δωδ/σου, για το αδίκημα της  συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική  ομάδα  και της απάτης  με το συνολικό επιτευχθέν περιουσιακό όφελος και η αντίστοιχη ζημία υπερβαίνουν  το ποσό των 120.000  ευρώ.

Κατά του βουλεύματος αυτού προσέφυγε η 34χρονη διά του συνηγόρου της κ. Μανώλη Βλάχου, στο Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου από το οποίο και εξετάστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου 2021 η προσφυγή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 34χρονη στο υπόμνημα που κατέθεσε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου της περιοχής μας, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι εξ αρχής (σε όλα τα στάδια της μέχρι τώρα διαδικασίας) έχει αιτηθεί τη διενέργεια γραφολογικής εξέτασης προκειμένου να αποδειχθεί ο ισχυρισμός της, ότι δηλαδή έχουν πλαστογραφηθεί τα στοιχεία και οι υπογραφές της. Ωστόσο μέχρι σήμερα γραφολογική εξέταση δεν έχει διενεργηθεί.

Η ίδια τόνιζε επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που αφορά το επίδικο διάστημα κατά το οποίο η 34χρονη βρισκόταν νοσηλευομένη στην Κρήτη, ως θύμα απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της, ενώ αναφέρονταν και στην ηλικία της, ήταν μόλις 19 ετών κάτι που καθιστά ακόμη δυσκολότερη την εμπλοκή της στην υπόθεση.

Στο ίδιο υπόμνημα αναφέρονταν αναλυτικά και διάφορα νομικής φύσεως ζητήματα που φέρονται να έχουν προκύψει από τη μέχρι τώρα διαδικασία που τηρήθηκε για την υπόθεση.

Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω η 34χρονη τα είχε δηλώσει και κατά την απολογία της το καλοκαίρι του 2017 στην ανακρίτρια Ρόδου, όπου και μεταξύ άλλων είχε επίσης τονίσει ότι τους συγκατηγορούμενούς της ούτε τους γνωρίζει ούτε είχε ποτέ κάποια σχέση μαζί τους. Η ίδια είχε πει ότι το επίμαχο διάστημα ήταν μόλις 19 ετών, μόλις είχε τελειώσει τη σχολή της και δεν υπέβαλε ούτε φορολογική δήλωση και φυσικά το ότι βρισκόταν σε νοσοκομείο της Κρήτης αλλά και το ότι δεν διέθετε λογαριασμό στην Εμπορική Τράπεζα. Μάλιστα είχε επισημάνει ότι κατά τη δική της εκτίμηση, τα στοιχεία της υπεκλάπησαν και χρησιμοποιήθηκαν εν αγνοία της.

Η 34χρονη μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα είχε αφεθεί ελεύθερη με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

rodiaki.gr