Νίσυρος: Θεία Λειτουργία ανήμερα της Παναγιάς
Δωδεκάνησα
15/08/2020
Ο Δεκαπενταύγουστος, «το Πάσχα του καλοκαιριού», είναι η μέρα-ύμνος στην Παναγία, τη μητέρα όλων των Χριστιανών.
 

Ο Δεκαπενταύγουστος στη Νίσυρο είναι πραγματικά ξεχωριστός, στην Παναγία της Σπηλιανής. Στη διάρκεια του Όρθρου φτιάχνονται κόλλυβα για την Παναγία με τη συνοδεία μοιρολογιών από τις μαυροντυμένες Εννιαμερίτισσες, δηλαδή γυναίκες που έχουν κάνει τάμα να περάσουν εννιά μερόνυχτα προσευχής στα κελιά της μονής, συμμετέχοντας εθελοντικά στις δουλειές. Τα κόλλυβα μοιράζονται στους προσκυνητές μετά το τραπέζι που στρώνεται στο ναό.

 Στον Πανηγυρικό εσπερινό και στη θεία λειτουργία και όρθρο, χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κκ. Ναθαναήλ.

Οι προσκυνητές παραμονή και ανήμερα ,ήταν φέτος πολύ λιγότεροι σε σχέση με προηγούμενες χρονιές αφού φοβήθηκαν τον συνωστισμό.

Ο φετινός εορτασμός της Μεγαλόχαρης ήταν διαφορετικός! Χωρίς πανηγύρι, χωρίς λιτανεία, χωρίς τη ρεβυθάδα, αλλά μοναχικός  με προσευχή και κατάνυξη!

Φέτος, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί με τον κορονοϊό και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, το καθιερωμένο πανηγύρι και στη Παναγία της Κυράς, δεν θα πραγματοποιηθεί.

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ