Στη Χάλκη οι προσκεκλημένοι του forum για την Καθαρή Ενέργεια στα νησιά της ΕΕ
Δωδεκάνησα
19/05/2022

Στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας εργασιών του forum για την Καθαρή Ενέργεια στα νησιά της ΕΕ το οποίο φέτος πραγματοποιήθηκε στο νησί της Ρόδου, 17 και 18 Μαΐου, και είχε τίτλο «Από το όραμα για την καθαρή ενέργεια στη δράση για την καθαρή ενέργεια», παρουσία των janCornillie – Project director, Cleanenergy for EU islandssecretariat, EditaDranseikate - Policy officer CE4EUI, European Commission, Marina Montero Carrero – Technical leader, Cleanenergy for EU islandssecretariat,  EeroAilio - Advisor Energy Transition and Local Governance, DGEner, European Commission συνοδευόμενοι από την Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα. Χρυσή Βιτσιλάκη και 100 περίπου προσκεκλημένων οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν από την Ρόδο στο νησί της Χάλκης και να δουν τις υλοποιημένες δράσεις για την καθαρή ενέργεια που εφαρμόζει ήδη το νησί. 

Κατά την άφιξή τους στην Χάλκη τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος κ. Φραγκάκης Ευάγγελος και ο Αντιδήμαρχος προγραμματισμού, οικονομικής και τοπικής ανάπτυξης κ. Βασίλης Ρουσσάκης, όπου τα μέλη της Γραμματείας του forum 2022 είχαν την μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά το φωτοβολταΐκό πάρκο του νησιού και να ενημερωθούν διεξοδικά για τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που στο άμεσο μέλλον θα απολαμβάνουν κάτοικοι και οι επιχειρήσεις. 
Επίσης οι επισκέπτες ήρθαν σε επαφή με όλες τις καινοτόμες δράσεις που λαμβάνουν χώρα, όπως η ηλεκτροκίνηση, το 5G,τα smart lights και οι ταχυφορτιστές.

 Η δυνατότητα του συμψηφισμού παραγόμενης – καταναλισκόμενης ενέργειας  αποτελεί τρόπο αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια στην περίπτωση του νησιού της Χάλκης.

 Έτσι με την χρήση του NetMetering, δια μέσου της Ενεργειακής Κοινότητας του νησιού Chalki ON, οι καταναλωτές του νησιού καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος της κατανάλωσης σε ηλεκτρικό ρεύμα ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αποθήκευσης πράσινης ενέργειας μέσω του δικτύου.

 Όλες αυτές οι δράσεις αποτελούν ένα παράδειγμα προς μίμηση, καθώς η εφαρμογή τους τους τελευταίους μήνες στο νησί αποδεικνύουν πως το όραμα μπορεί να μετατραπεί σε δράση.

Το πρώτο GR-eco Island της Ελλάδας η Χάλκη επιβεβαιώνει έμπρακτα ότι η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι εφικτή και αποτελεί αναγκαία λύση για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την οικονομική ελάφρυνση των πολιτών σε μια εποχή όπου το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται δυσβάσταχτο. 

Ο Δήμος Χάλκης θέλει να ευχαριστήσει τα μέλη του cleanenergy for EU islands για την μέχρι τώρα άριστη συνεργασία και τεχνική βοήθεια που παρέχουν αλλά και για τα μελλοντικά project που θα υλοποιηθούν στο νησί της Χάλκης και θα αφορούν την κυματική ενέργεια και το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας το οποίο βρίσκεται ήδη υπό μελέτη. 

Η Χάλκη πλέον είναι ένα νησί και μια ολόκληρη κοινωνία η οποία αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως βέλτιστη πρακτική.
Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού και οι επισκέπτες απολαμβάνουν ήδη όλα τα καινοτόμα εργαλεία για να έχουν μια καλύτερη και ποιοτικότερη διαβίωση.