Με κατάνυξη και παρουσία πλήθους πιστών, ο Πανηγυρικός Εσπερινός στην Παναγία Σπηλιανή στη Νίσυρο
Δωδεκάνησα
14/08/2022
Κοσμοσυρροή παραμονή δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σπηλιανή στην Νίσυρο

Από άκρη σε άκρη η Ελλάδα γιορτάζει τη μεγάλη γιορτή της χριστανοσύνης, την κοίμηση της Θεοτόκoυ!

Πλήθος κόσμου συνέρευσε στην Παναγιά τη Σπηλιανή στη Νίσυρο , στον Πανηγυρικό εσπερινό χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κώου & Νισύρου κκ Ναθαναήλ. Οι πιστοί από άκρη σ΄άκρη επισκέπτονται κάθε χρόνο την Μεγαλόχαρη, για ένα  τάμα, ένα κερί και μια προσευχή.Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ο οποίος και μίλησε για την θαυματουργή μετάβαση της εικόνας της Παναγίας Σπηλιανής τα χρόνια της εικονομαχίας μέσω της θάλασσας, αλώβητη, στη συγκεκριμένη σπηλια.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο Καθηγουμενος της Ιεράς Μονής και Αρχιερατικός επίτροπος Νισύρου Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος Καλλίστης και ο π. Κωνσταντίνος Χαρκιαδακης.

Έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης Ιωάννης Πεταλάς, ο Μιχάλης Δημητριάδης και Γ. Κιάρης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Έπαρχος Κω Νισύρου Γιάννης Καμπάνης, ο Δήμαρχος Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος, ο Περιφερειακός Διοικητής του ΛΣ Παντελής Χαμετης, οι στρατηγοί του στρατού Σπυρίδων Κογιαννης Διοικητής 80 ΑΔΤΕ, της Αστυνομικής διεύθυνσης Λουκάς Θάνος, Διοικητές του στρατού και της αστυνομίας και πλήθος κόσμου.

Αμέσως μετά ακολούθησε η παράθεση της μεγάλης τράπεζας της Παναγίας με την παραδοσιακή ρεβυθάδα προσφορά των πολυάριθμων εθελοντών κάθε ηλικίας, καθώς και μεγάλο παραδοσιακό γλέντι στο Ζωσιμοπούλειο έως αργά τη νύχτα με παραδοσιακή ορχήστρα..

Λίγα λόγια για το πανηγύρι..

Tο πανηγύρι της μονής είναι ξεχωριστό. Εννέα μέρες πριν φτάνουν από τα γύρω νησιά γυναίκες οι λεγόμενες «εννιαμερίτισες» όπου μένουν στη μονή. Καθημερινά κάνουν 300 μετάνοιες και ψάλλουν το μοιρολόι της Παναγίας καθώς και διάφορε αυτοσχέδια «τραγούδια». Οι γυναίκες αυτές διακονούν τη μονή και παραμονή του πανηγυριού ετοιμάζουν το κόλλυβο της Παναγίας. Μετά τον εσπερινό σερβίρονται ρεβίθια σε όλους τους προσκυνητές.

Την μέρα του πανηγυριού μετά την λειτουργία συνηθίζεται ναλιανεύεται η εικόνα της Παναγίας μέχρι την αυλή του Ζωσιμοπούλειου όπου γίνεται και το πανηγύρι και μοιράζεται το κόλλυβο. Το μεσημέρι επιστρέφει η εικόνα πίσω στο μοναστήρι.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ