Μέλος του εθνικού συμβουλίου Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης η συμπατριώτισσά μας Αγγελική Γενά
Δωδεκάνησα
24/08/2022

Oπως έκανε γνωστό η Εταιρεία Νισυριακών Μελετών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Διακρίσεις», η Νισύρια Αγγελική Γενά, Κλινική Ψυχολόγος και Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Φιλοσοφικής Σχολής του, αλλά ταυτόχρονα και πολύτιμη συνεργάτης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της εταιρείας, ορίστηκε μέλος του εθνικού συμβουλίου Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης, με κοινή υπουργική απόφαση, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών που δημοσιεύτηκε ήδη στην ΕΚ.

«Σεμνή όπως πάντα, η Αγγελική, δεν ενημέρωσε κανέναν γι’ αυτή τη νέα και τόσο σημαντική διάκρισή της, που αποτελεί αναγνώριση της επιστημονικής της καταρτίσεως, της ηθικής της υποστάσεως και της αφοσιώσεώς της στο γνωστικό της αντικείμενο με μοναδικό σκοπό, την προσφορά στον συνάνθρωπο.  

Από την προαναφερθείσα ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, αντιγράφουμε ορισμένα από τα επιστημονικά   χαρακτηριστικά δεδομένα της Αγγελικής:  Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνιολογία στο Παν. της Πόλης της Νέας Υόρκης, απ’ όπου έλαβε Master στην Κλινική Ψυχολογία και Διδακτορικό στην Πειραματική Αναπτυξιακή Ψυχολογία.

Εκπόνησε διδακτορική διατριβή και εξειδικεύτηκε στον αυτισμό στο ερευνητικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης του Παιδιού στο Princeton (ΗΠΑ), ενώ διετέλεσε επιστημονική διευθύντρια του Alpine Learning Group (New Jersey, ΗΠΑ) – Ινστιτούτα όπου διεξάγεται πρωτοποριακή έρευνα και θεραπεία στον τομέα της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Δίδαξε στο Queens College του Παν. της Πόλης της Νέας Υόρκης.

Είναι ιδρύτρια και διευθύντρια του εργαστηρίου «Ειδικής αγωγής και συμβουλευτικής της οικογένειας». Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο εστιάζεται στην ανάλυση της συμπεριφοράς, τη ΔΑΦ και σε θεραπευτικές παρεμβάσεις στην οικογένεια.

Έχει συγγράψει 4 βιβλία, και πλήθος κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά. Διετέλεσε γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς και είναι συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς.

Για σειρά ετών, υπήρξε εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, καθώς και του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, υπήρξε ιδρύτρια και επιστημονική υπεύθυνος του Κέντρου Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης του Παιδιού, καθώς και ιδρυτικό μέλος, και νυν πρόεδρος του Ινστιτούτου Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς. Είναι μέλος της Experiential Learning Committee της International Association for Behavior Analysis καθώς και της ομάδας εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας.

Από το 2017 έως σήμερα, είναι επιστημονική υπεύθυνος ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση.

Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις και υποτροφίες που της επιτρέπουν συνεχή επαφή με τα διεθνή δρώμενα στο ερευνητικό πεδίο της Ανάλυσης της Συμπεριφοράς και της ΔΑΦ.

Συγχαίρουμε την συνεργάτιδά μας Αγγελική και της ευχόμεθα, υγεία και νέες διακρίσεις με στόχο, όπως πάντα, την ανακούφιση των συνανθρώπων μας», καταλήγει η Εταιρεία Νισυριακών Μελετών.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΡΧΟ ΚΩ - ΝΙΣΥΡΟΥ

Η κυρία Αγγελική Γενά, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ. Π. Α., με πλούσιο επιστημονικό έργο, ορίστηκε μέλος του εθνικού συμβουλίου Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης.

Η διάκρισή της αυτή τιμά όχι μόνο την ίδια αλλά και όλους εμάς τους συμπατριώτες της που καταγόμαστε από το νησί της Νισύρου.

Θερμά συγχαρητήρια.

Ο Έπαρχος Κω - Νισύρου Ιωάννης Καμπανής