Μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των ηλεκτρονικών δηλώσεων συγκομιδής οινοποιήσιμων σταφυλιών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Δωδεκάνησα
22/09/2022

Ανησυχία στους αποσταγματοποιούς της Δωδεκανήσου

Μεγάλη είναι η ανησυχία στους κόλπους των αποσταγματοποιών της Δωδεκανήσου από τη σοβαρή καθυστέρηση λειτουργίας της πλατφόρμας ηλεκτρονικών δηλώσεων της συγκομιδής σταφυλιών και λοιπών αμπελουργικών προϊόντων.

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα & πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου, Φιλήμων Ζαννετίδης, γνωρίζοντας καλά τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τη φετινή σοδειά των αμπελουργών και θέλοντας να τους βοηθήσει, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του μέσω επιστολής προς τη γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το ζήτημα.

Ο ίδιος, σε δηλώσεις του στο Kos Tv, υπογραμμίζει ότι δεν είναι η πρώτη χρονιά που σημειώνονται καθυστερήσεις στη διαδικασία των δηλώσεων συγκομιδής, η οποία είναι απαραίτητη για την έκδοση άδειας απόσταξης.

Ο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αποδίδει την καθυστέρηση στην εκκίνηση των δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών στις πρόσφατες τροποποιήσεις της νομοθεσίας. 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής διαμαρτυρίας του κ. Ζαννετίδη προς τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

«Επίσπευση έναρξης διαδικασίας Ηλεκτρονικών Δηλώσεων Συγκομιδής Αμπελουργικών προϊόντων».

Αξιότιμη κυρία Γενική Γραμματέα,

Καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί ο τρύγος οινοποιήσιμων σταφυλιών στα νησιά της Δωδεκανήσου έχουμε γίνει αποδέκτες δικαιολογημένων ανησυχιών από αμπελουργούς και διήμερους αποσταγματοποιούς των νησιών μας σχετικά με την καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας του συστήματος καταχώρησης ηλεκτρονικών Δηλώσεων Συγκομιδής Αμπελουργικών προϊόντων για το έτος 2022. Ως γνωστόν η παραπάνω λειτουργία είναι απαραίτητη για την έκδοση άδειας απόσταξης από

διήμερους αποσταγματοποιούς και η μη έναρξη της διαδικασίας τους καθιστά όμηρους απλών διοικητικών ενεργειών.

Κα Γενική Γραμματέα, δεδομένων των μεγάλων ζημιών που δημιουργήθηκαν στους αμπελώνες της περιοχής από τις βροχές του Αυγούστου, οι αμπελουργοί της περιοχής μας έχουν απελπιστεί και κάθε κίνδυνος να αλλοιωθούν οι προς απόσταξη πρώτες ύλες (σταφύλια, στέμφυλα) θα δημιουργήσει ασφυκτική πίεση στο ήδη μειωμένο εισόδημα τους. Το γεγονός δε, ότι ο καθημερινά αυξανόμενος αυτός κίνδυνος οφείλεται σε διοικητικούς λόγους τους δημιουργεί επιπλέον οργή και αγανάκτηση. Στα παραπάνω προβλήματα προστίθεται φέτος και η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την απόσταξη από διήμερους που ενδεχομένως να δημιουργήσει επιπλέον δυσκολίες στην εφαρμογή, αυξάνοντας την αγωνία τους.

Προκειμένου λοιπόν να δημιουργηθούν συνθήκες οι οποίες θα ελαχιστοποιήσουν τα προβλήματα και την αγωνία αυτών των ανθρώπων, θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρησης Δηλώσεων Συγκομιδής ώστε να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης αδειών απόσταξης.»Ρεπορτάζ