Η δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό της "ΡΟΔΙΑΚΗΣ" - Η ΝΔ διατηρεί την πολιτική της κυριαρχία στα Δωδεκάνησα
Δωδεκάνησα
10/10/2022

Η... ακρίβεια και ο προβληματισμός για την «επόμενη μέρα» από τον κόσμο που διαμένει στα Δωδεκάνησα, είναι οι «νικητές» της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η εταιρεία ALCO για λογαριασμό της «ΡΟΔΙΑΚΗΣ» στο χρονικό διάστημα από τις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου 2022.

  

Η δημοσκόπηση, αν και όπως όλες οι δημοσκοπήσεις, αποτυπώνει συγκυριακά την πρόθεση και τα δεδομένα που επικρατούν στην κοινωνία μας, αποτελεί σε κάθε περίπτωση ένα χρήσιμο εργαλείο για την άντληση συμπερασμάτων, από τους τοπικούς μας εκπροσώπους σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας, που παρουσιάζει σήμερα η «ΡΟΔΙΑΚΗ» αντιστοιχούν:
-Στην αξιολόγηση των προβλημάτων που καταγράφεται από τις απαντήσεις του κόσμου.
- Αν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση.
- Ποια είναι η πρόθεση ψήφου για τα πολιτικά κόμματα και
- Σε ποιο ποσοστό φαίνεται οι ερωτηθέντες να επιλέγουν τους υποψήφιους που θα τους εκπροσωπήσουν στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Άνετη υπεροχή της ΝΔ στα Δωδεκάνησα
Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκέλος της δημοσκόπησης, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την υπεροχή της στα Δωδεκάνησα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς καταγράφει ποσοστό της τάξης του 32,3% στην πρόθεση ψήφου, έναντι των 20,2 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των 12,6 μονάδων που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ.
Η Ελληνική Λύση διατηρεί ποσοστό της τάξης του 4%, το ΚΚΕ 2,5%, το Μέρα25 ποσοστό 2,4% το κόμμα ΈΛΛΗΝΕΣ (Κασιδιάρης) 1% ενώ οι αναποφάσιστοι φθάνουν το 18,9%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό.

 


Ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό παραμένει επίσης στους αναποφάσιστους για την πρόθεση ψήφων στους υποψηφίους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή της Δωδεκανήσου από 27 έως 35% στη Νέα Δημοκρατία.
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα σε κεντρικό επίπεδο, πρώτο κατατάσσεται αυτό της ακρίβειας, ενώ σε τοπικό επίπεδο, της καθαριότητας και των δρόμων.

Σε τοπικό επίπεδο, και στο ερώτημα ποιο θεωρείτε ως το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος Ρόδου, οι απαντήσεις ήταν οι εξής:
35% την καθαριότητα
25% τους δρόμους
15% το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση
5% τις συγκοινωνίες
4% το μεταναστευτικό και 
4% τα πεζοδρόμια

 

Συμπερασματικά, από την τρέχουσα δημοσκόπηση, φαίνεται ότι σε επίπεδο νομού, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πολιτική της κυριαρχία, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, και αυτό οφείλεται σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση στο γεγονός ότι η ΝΔ έχει πολύ υψηλή συσπείρωση για κυβερνών κόμμα, παρά το ότι κυβερνά τρία χρόνια.


Ένα δεύτερο στοιχείο που προκύπτει, είναι η σαφής ανοδική τάση για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που καταγράφεται και αποτυπώνεται στα Δωδεκάνησα, όπου παραδοσιακά για το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε προπύργιο.


Σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους βουλευτές που αποτυπώνονται στη δημοσκόπηση, αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα που καταγράφεται, είναι συγκυριακό, αφού επισήμως δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη τα ψηφοδέλτια του κάθε κόμματος και εκ των πραγμάτων οι νυν βουλευτές είναι αναγνωρίσιμοι από το ευρύ κοινό σε ό,τι αφορά τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

 


Ουσιαστικά, η έρευνα αποτυπώνει μια αφετηρία προς τους υποψηφίους για τις κάλπες. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων σε ό,τι αφορά την επιλογή βουλευτών. 

Κατά κόμμα τώρα, στη ΝΔ, ο Μάνος Κόνσολας διατηρεί την πρωτιά του, ακολουθεί ο Βασίλης Υψηλάντης και στη συνέχεια ο Γιάννης Παππάς, η Μίκα Ιατρίδη, ο Αντώνης Γιαννικουρής και η Κατερίνα Εμμανουήλ. Το ποσοστό των αναποφάσιστων που δεν απάντησαν ποιον θα επέλεγαν, φθάνει το 35%.
Στο ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Νικητιάδης ευνοείται από τη δημοσκόπηση σε επίπεδο νομού (δεδομένου ότι είχε διατελέσει και ως υφυπουργός), αλλά ο Φώτης Χατζηδιάκος που ακολουθεί, ήταν πολύ πιο ισχυρός στο νησί της Ρόδου.


Στον ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, ο νυν βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός διατηρεί ισχυρό ποσοστό, ακολουθούν οι Καματερός και Γάκης, αλλά την έκπληξη κάνει ένα νέο στέλεχος, η Χρύσα Καραγιάννη η οποία συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.