Γ. Υψηλάντης στον RV για την συνέντευξη των πρώην Δημάρχων Κω: Η «πλατφόρμα των συνταξιούχων», μας κατηγορεί επειδή δεν κλείνουμε την πόρτα στους δημάρχους
Δωδεκάνησα
13/03/2023

Εμπάθεια απέναντι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στον τρόπο λειτουργίας της, βλέπει ο εκπρόσωπος Τύπου της Περιφέρειας Γιώργος Υψηλάντης , πίσω από την επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον της οι τέως δήμαρχοι των καποδιστριακών δήμων,  Κω, Κώστας Καΐσερλης και Δικαίου,  Βασίλης Χατζηγιακουμής, στη κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την περασμένη Παρασκευή στην Κω.

Οι δύο τέως δήμαρχοι εγκάλεσαν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ότι καταστρατηγεί΄(!) την αυτοτέλεια του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, επειδή χρηματοδοτεί και υλοποιεί έργα των δήμων που οι δήμοι αδυνατούν είτε να χρηματοδοτήσουν, είτε να υλοποιήσουν, είτε και τα δύο.  Είπαν είναι ανήκουστο (!)  η Περιφέρεια να υλοποιεί έργα των δήμων και ότι αυτό επί των ημερών τους ήταν ανεπίτρεπτο!!! Παράλληλα την κατηγόρησαν ότι έχει καταργήσει τον δημοκρατικό προγραμματισμό.

 Ο εκπρόσωπος Τύπου της Περιφέρειας,  μιλώντας στο Πρωινό Xpress με την Ρένα Παυλάκη, δήλωσε ότι είναι ανήκουστο να κατηγορείται η Περιφέρεια, επειδή δεν εγκατέλειψε τους Δήμους στην τύχη τους, αντιθέτως έχει επιτύχει τον μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας σε ολόκληρη τη χώρας, μεταξύ πρώτου και δευτέρου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Υψηλάντης  είπε ότι η “πλατφόρμα των συνταξιούχων”, όπως τους αποκάλεσε, έχουν μείνει στην δεκαετία του 80 και αδυνατούν να αντιληφθούν ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει.  Δείχνουν εμπάθεια απέναντι στην Περιφέρεια, η οποία παρά την δραματική υποστελέχωσή της, δεν εγκατέλειψε τους νησιωτικούς δήμους του Νοτίου Αιγαίου στην τύχη τους, τιμωρώντας τους κατοίκους των νησιών, όπως προτείνουν οι Καΐσερλης και Χατζηγιακουμής.

“Μας προτείνουν να μην υποστηρίξουμε τους Δήμους, να τους κλείσουμε την πόρτα και να αρκεστούμε στην επαναστατική γυμναστική που συνήθιζαν επί των ημερών τους” είπε χαρακτηριστικά ο κ.  Υψηλάντης και πρόσθεσε ότι  “ο δημοκρατικός προγραμματισμός που επικαλούνται ήταν η επαιτεία των δημάρχων στους διαδρόμους των υπουργείων, μια διαδικασία που προσέβαλλε την αξιοπρέπεια των αιρετών και ευνοούσε μόνο τους ημέτερους και τους αρεστούς”.   Οι δύο τέως δήμαρχοι αγνοούν επίσης ότι αυτή η συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμων είναι που έφερε την Περιφέρεια στην πρώτη θέση σε ανάπτυξη μεταξύ των Περιφερειών της Ευρώπης, που έφερε την Περιφέρεια  στην πρώτη θέση πανελλαδικά στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, που κατέστησε την Περιφέρεια στην μοναδική Περιφέρεια της χώρας που σημείωσε αύξηση πληθυσμού, βάσει της τελευταίας απογραφής και μάλιστα η Κως να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης πανελλαδικά, 10% στον πληθυσμό της.