Ο νεαρός μαθηματικός από τη Ρόδο, που έγινε κτηνοτρόφος και άνοιξε τη φάρμα του για τους τουρίστες!
Δωδεκάνησα
19/03/2023

Συνέντευξη στη Ροδούλα Λουλουδάκη

 

ΟΚυριάκος Χατζηδιάκος από τις Καλυθιές, κι η αδελφή του Τσαμπίκα, σπούδασαν Μαθηματικά!

Ο Κυριάκος ωστόσο το σκέφτηκε από δω, το σκέφτηκε από κεί, άλλαξε προσανατολισμό, κι αντί από το Μαθηματικό της Κρήτης να επιστρέψει στη Ρόδο όπως έκανε η Τσαμπίκα και να εργαστεί σύμφωνα με όσα σπούδασε, θέλησε να γίνει κτηνοτρόφος! Να έχει μάντρα με κατσίκια και πρόβατα, να έχει κότες, να έχει και γαϊδουράκια. Έξι γαϊδουράκια έχει σήμερα και εξ αυτών το ένα είναι δική του γέννα!

Πίσω στην αρχή ο Κυριάκος θέλοντας να μάθει τα μυστικά του τυριού, κατευθύνθηκε προς Θεσσαλονίκη, και σπούδασε στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, στον κλάδο της Τυροκομίας. Κάτι η αγάπη για τα ζώα κάτι οι παιδικές μνήμες του στο αγρόκτημα, ο νεαρός μαθηματικός, έγινε κτηνοτρόφος.

Σήμερα βόσκει τα κατσίκια του στις Καλυθιές, φτιάχνει το τυρί του, κι ανοίγει τη φάρμα του στους τουρίστες που κάνουν μεγάλη χαρά για να αρμέξουν, να φτιάξουν τυρί, να τηγανίσουν μελιτζάνες. Όταν η συντριπτική πλειοψηφία σ’ αυτό το νησί κάνει το ίδιο, ο Κυριάκος έκανε το διαφορετικό.

«Δύσκολος ο διορισμός στο σχολείο», μου λέει, κι αν και αποφάσισα από την αγάπη που είχα στη φύση και στα ζώα να ασχοληθώ με τον πρωτογενή τομέα, δεν ήταν εύκολη απόφαση. Ούτε η τυροκομία ήταν εύκολη. Πολλές φορές σκέφτηκα να κάνω πίσω, πολλά τα εμπόδια!

Επιστρέφοντας από τον στρατό, ωστόσο, πήρα την απόφαση εδώ στα χωράφια που ανήκαν στον παππού μου τον Κυριάκο και τον πατέρα μου τον Μιχάλη. Ήταν το 2015-16. Τότε τα κατσίκια ήταν 100, τώρα είναι λιγότερα. Τάισμα, άρμεγμα, όλα μαθαίνοντάς τα σιγά-σιγά όπως και τα ιατρικά τους. Στις Κουκουμές, και στην Παλιοβουστέρνα, να κάνουν τις βόλτες τους, να φάνε... Πέντε μήνες η εγκυμοσύνη, γεννάνε τα Χριστούγεννα, τα σφάζουνε το Πάσχα.

Αλλά είναι πανάκριβες οι κτηνοτροφές, μεγάλο το κόστος. Το καλαμπόκι, τα 40 κιλά το παίρναμε 11 ευρώ, πήγε 20 ευρώ. Το χόρτο, πέντε ευρώ η μπάλα, τώρα πήγε 11 ευρώ. Τα μεταφορικά έχουν μεγάλο κόστος.

Γραβιέρες με διάφορες γεύσεις, μυζήθρες, χαλούμι… Το μυστικό για το καλό τυρί, ποιο είναι;

Είναι η καλή ποιότητα του γάλακτος, κι αυτό επιτυγχάνεται από την καλή τροφή, και το περιβάλλον που ζει το ζώο. Τα ντόπια κατσίκια κάνουν το πιο καλό γάλα. Και μεγάλο ρόλο παίζει η ωρίμανση του τυριού. Όσο πιο πολύ ωριμάζει, τόσο καλύτερη γεύση έχει. Η φυσική ωρίμανση το κάνει πιο νόστιμο. Αν το αφήσεις σε σπηλιά για την ωρίμανση, είναι ακόμα καλύτερα.

Ασχολείσαι με τον αγροτουρισμό!

Έρχεται ο τουρίστας για πέντε ώρες και αρμέγει το ζώο, παράγει το τυρί και γενικά συμμετέχει σε όλη τη διαδικασία. Οι Ρώσοι έρχονταν πάρα πολύ, οι Ιταλοί, οι Αμερικανοί, οι Ισραηλινοί, οι Γάλλοι. Εμείς τους δείχνουμε τον τρόπο. Μαζεύουν τα λαχανικά να τα τηγανίσουν. Μελιτζάνες, κολυθάκια, πιπεριές... Βάζουν την παραδοσιακή στολή, πάμε τα παιδιά βόλτα με το τρακτέρ, ταΐζουν τα γαϊδουράκια. Ο αγροτουρισμός είναι από το Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβρη, αλλά η φροντίδα των ζώων και της φάρμας, είναι όλο το χρόνο.

Τα Mαθηματικά, σε βοήθησαν;

Πάρα πολύ. Όλα είναι Μαθηματικά!

Εκείνο το απόγευμα ήπια τον πιο ωραίο καφέ που μου έψησε η μητέρα του Κυριάκου, η Κατίνα, έφαγα το ωραιότερο γλυκό του κουταλιού, άκουσα μια ομάδα από κοράκια να κράζουν στον ουρανό, κι αναρωτήθηκα τι μπορεί να σηματοδοτεί αυτό, κι έμαθα κι άλλα για τη φύση, για τα σημάδια και τα «θέλω» της.
Λίγο πιο έξω από τις Καλυθιές, εκεί που δεν μπορείς να φανταστείς ότι σε λίγα μέτρα ξεκινούν χιλιάδες τουριστικές κλίνες.

 

 

rodiaki.gr