Ιδρύεται Παρατηρητήριο Βιώσιμης Ανάπτυξης από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Δωδεκάνησα
01/04/2023

Μια τεράστια τομή στην τοπική οικονομία, στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση πολιτικών που θα εξασφαλίσουν ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη στην Περιφέρεια Δωδεκανήσου, αποτελεί η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, να προχωρήσει στην ίδρυση Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης Δωδεκανήσου.
Η ανάγκη για την ίδρυση του Παρατηρητηρίου, προέκυψε μέσα από την συνθήκη για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας στα Δωδεκάνησα, που θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που διαμορφώνονται και στις ευμετάβλητες συνθήκες ανάπτυξης του τουρισμού.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Γεωργίου Πάππου, αντιλαμβανόμενος τις νέες συνθήκες αλλά και την ανάγκη να υπάρχει ένα χρήσιμο εργαλείο προς όφελος των επιχειρήσεων και ευρύτερα της τοπικής οικονομίας η οποία δοκιμάστηκε στα τελευταία χρόνια, ενέταξε στον σχεδιασμό του φορέα -ο οποίος εκπροσωπεί περισσότερες από 25.000 επιχειρήσεις- τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνων, με το όραμα να παίρνει ήδη σάρκα και οστά αφού μέσα στην επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», αναμένεται να ανακοινωθούν οι άξονες πάνω στους οποίους θα ξεκινήσει τη λειτουργία του αξιοποιώντας κάθε πληροφορία από φορείς και συλλόγους, που μέχρι σήμερα ήταν διάσπαρτη και ως εκ τούτου μη αξιοποιήσιμη.
Η σπουδαιότητα του εγχειρήματος αποτυπώνεται στην Μελέτη Σκοπιμότητας που εκπόνησαν για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου οι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Γιαννακουδάκης, B.Sc., M.Sc., Ph.D, ομότιμος καθηγητής Πληροφορικής, Βασίλειος Αθ. Πατσουράτης, B.Sc., M.Sc., Ph.D. ομότιμος καθηγητής Οικονομικών – σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιωάννης Γερ. Χαλικιάς, B.Sc., M.Sc., Ph.D. ομότιμος καθηγητής Ποσοτικής Ανάλυσης – σύμβουλος Επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, στην μελέτη σκοπιμότητας, που παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατική», αναφέρονται μεταξύ άλλων:

Παρατηρητήριο Βιώσιμης Ανάπτυξης Δωδεκανήσου
Εργο του θα είναι η παρακολούθηση όλων των εξελίξεων στο χώρο του περιβάλλοντος, της κοινωνίας, της διακυβέρνησης και της οικονομίας και να εισηγείται τις κατάλληλες πολιτικές στους λήπτες αποφάσεων.
Ο στόχος αυτός θα γίνει εφικτός με τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων από την οποία θα αντλούνται πρωτογενή και δευτερογενή στοιχεία για την κατάρτιση των κατάλληλων δεικτών, οι οποίοι θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό και υλοποίηση της κατάλληλης πολιτικής που θα εξασφαλίσει βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην περιφέρεια Δωδεκανήσου.
Σε αυτό το πλαίσιο, αποστολή του Παρατηρητηρίου είναι η ανάπτυξη μιας ευρύτερης συνεργασίας με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, και η υιοθέτηση νέων μοντέλων επικοινωνίας που θα του επιτρέπουν να παρακολουθεί και να αξιολογεί την πορεία της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Δωδεκανήσου, ώστε να εισηγείται εμπεριστατωμένες προτάσεις πολιτικής προς αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις.
Στρατηγικοί Στόχοι
Προκειμένου το Παρατηρητήριο να πετύχει το παραπάνω όραμα και να ανταποκριθεί στην αποστολή του πρέπει να θέσει τους παρακάτω στόχους σύμφωνα με το UNWTO, Tourism Observatory of Bizkaia, και συγκεκριμένα:
-Οι κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις του τουρισμού στην Περιφέρεια Δωδεκανήσου να έχουν βιώσιμα χαρακτηριστικά.
-Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τουριστικής βιομηχανίας
-Προσέλκυση επισκεπτών και ανάπτυξη του προορισμού με ισοζυγισμένο και βιώσιμο τρόπο
-Αναβάθμιση-σταθεροποίηση της διεθνούς θέσης και ενίσχυση της τουριστικής εικόνας των Δωδεκανήσων
-Βελτίωση της εμπειρίας και της ικανοποίησης όλων των επισκεπτών
-Δημιουργία τοπικής κουλτούρας για βιώσιμη ανάπτυξη στην τοπική κοινωνία
-Ενίσχυση και προστασία του οικοσυστήματος

Η Έννοια της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης
Ο βιώσιμος τουρισμός πρέπει να:
1. Κάνει άριστη χρήση των περιβαλλοντικών πόρων
2. Σέβεται την κοινωνική και πολιτισμική αυθεντικότητα της τοπικής κοινωνίας.
3.Εξασφαλίσει βιώσιμη και μακροπρόθεσμη οικονομική λειτουργία
Η βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού θα βασιστεί σε 4 άξονες: οικονομία των τουριστών επισκεπτών, στήριξη των κατοίκων, ικανοποίηση εργαζομένων και περιβαλλοντική προστασία.
Τι είναι ένα Παρατηρητήριο Βιώσιμης Ανάπτυξης Δωδεκανήσου
Είναι ο φορέας ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα έξυπνο σύστημα συλλογής και ανάλυσης δεδομένων που στηρίζονται στις ανάγκες και τις στρατηγικές ενός τουριστικού προορισμού. Είναι ένα δυναμικό σύστημα, ένα εργαλείο που το έργο του αλλάζει καθώς αλλάζουν οι ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Παρακολουθεί και αξιολογεί τα επίπεδα βιωσιμότητας μιας περιοχής και συμβάλλει στο σχηματισμό, και υλοποίηση πολιτικών βιώσιμου τουρισμού, με την υιοθέτηση κατάλληλων στρατηγικών.
Χρησιμότητα ενός Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης Δωδεκανήσου
Το σύστημα αυτό με την παροχή κατάλληλων δεικτών που αναφέρονται στο περιβάλλον, την κοινωνία, στην διακυβέρνηση και στην οικονομία βοηθάει τους υπεύθυνους άσκησης πολιτικής και τους μάνατζερς των επιχειρήσεων να είναι ενημερωμένοι για τις τάσεις που επικρατούν σε αυτούς τους τομείς ώστε να κάνουν σωστές-αποτελεσματικές προβλέψεις – εκτιμήσεις, να καινοτομούν και να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις με τελικό στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα του κλάδου του τουρισμού. Επιτρέπει τον σχεδιασμό πολιτικών με βάση τις ιδιαιτερότητες και την πορεία του τουρισμού κάθε προορισμού, και το πιο σημαντικό, επιτρέπει την λήψη αποφάσεων που στηρίζεται σε επίσημα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί με αυστηρά επιστημονικό τρόπο.

Στόχοι
του Παρατηρητηρίου
Το Παρατηρητήριο θα αναλάβει τις δράσεις αυτές με κεντρικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, της κοινωνικής δικαιοσύνης, και της οικονομικής αποτελεσματικότητας που θα οδηγήσουν στην μεγαλύτερη ενημέρωση του κοινού και την ενεργή συμμετοχή του στην επίτευξη του στόχου της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξη της Περιφέρειας Δωδεκανήσου.
Στο πλαίσιο αυτό θα αναλάβει τις ακόλουθες δράσεις:
-Μελέτη αλυσίδας αξίας του τουριστικού προϊόντος
-Ανάλυση της προσφοράς και ζήτησης του τουριστικού προϊόντος
-Ανάλυση των επιπτώσεων του τουρισμού στο περιβάλλον, οικονομία και κοινωνία της Περιφέρειας
-Υπάρχουσες και δυνητικές μορφές τουρισμού στην Περιφέρεια Δωδεκανήσου
-Επέκταση της τουριστικής περιόδου
-Ανθρώπινο δυναμικό (επιμόρφωση – εκπαίδευση)
-Έρευνα πεδίου για την ικανοποίηση και τα χαρακτηριστικά των ξένων τουριστών που επισκέπτονται την Περιφέρεια. Η έρευνα αυτή θα γίνεται στα ξενοδοχεία και στους τόπους αναχώρησης των επισκεπτών από την περιοχή Δωδεκανήσου. Επίσης έρευνα πεδίου για τους Έλληνες που επισκέπτονται την Περιφέρεια Δωδεκανήσου. Οι έρευνες αυτές θα προσφέρουν πληροφόρηση για τα προφίλ, τα ενδιαφέροντα και τις δαπάνες των αλλοδαπών και ημεδαπών επισκεπτών.

Έρευνα πεδίου
για τις θέσεις των κατοίκων της Περιφέρειας έναντι του τουρισμού.
Η έρευνα αυτή θα προσφέρει πληροφόρηση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για το πώς οι ντόπιοι οραματίζονται την τουριστική ανάπτυξη της Δωδεκανήσου.
Ανάγκη Δημιουργίας Έξυπνου Συστήματος Συλλογής και Διαχείρισης Δεδομένων
Προκειμένου το Παρατηρητήριο να ανταποκριθεί στον ρόλο του, πρέπει να δημιουργήσει μια βάση πραγματικών δεδομένων πάνω στην οποία θα στηρίζονται όλες οι εισηγήσεις πολιτικής προς τους λήπτες οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων. Τα στοιχεία θα συλλέγονται με βάση το τι θέλει να μετρήσει και τους στόχους και τη στρατηγική που έχει σχεδιαστεί. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα διαπιστώνονται και θα διορθώνονται τυχόν προβλήματα και αδυναμίες που παρουσιάζονται, θα επισημαίνονται οι τάσεις και οι μεταβολές που διαγράφονται, θα ενημερώνονται οι ασκούντες πολιτική και θα λαμβάνονται οι κατάλληλες αποφάσεις.
Συνεργασία με ενδιαφερόμενους Φορείς
Το Παρατηρητήριο θα ιδρυθεί με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου σε συνεργασία με άλλους φορείς. H διοίκησή του θα αποτελείται από άτομα και φορείς μέσα στην Περιφέρεια Δωδεκανήσου, αλλά και εκτός αυτής. Η συμμετοχή και η συνεργασία των ενδιαφερομένων φορέων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, θα δημιουργήσουν συνέργειες οι οποίες θα βοηθήσουν αποτελεσματικά στην επίτευξη του τελικού στόχου. Μεταξύ αυτών των φορέων περιλαμβάνονται φορείς προώθησης του τουρισμού, όπως: εθνικοί-περιφερειακοί-τοπικοί οργανισμοί (Υπουργείο τουρισμού, ΕΟΤ, ΕΛΣΤΑΤ, Τράπεζα Ελλάδος, Επιμελητήρια, Δήμος, Εταιρία Ύδρευσης, Λιμεναρχείο, κλπ.), tour operators, ταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδοχεία, μεταφορικές εταιρίες αεροδρόμια, δημόσιες συγκοινωνίες, γραφείο ενημέρωσης επισκεπτών, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα, επιστημονικοί φορείς, κλαδικοί σύνδεσμοι, κ.α. Οι φορείς αυτοί θα παρέχουν στοιχεία στο παρατηρητήριο, αλλά και ιδέες σε θέματα που ενδιαφέρουν το Παρατηρητήριο.
Επιτροπή
Εμπειρογνωμόνων
Το Παρατηρητήριο θα δημιουργήσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων, έργο της οποίας θα είναι η παρακολούθηση, και ο έλεγχος της όλης προσπάθειας για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr