Δήμος Νισύρου: «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» του Σταύρου Κουγιουμτζή, την Παρασκευή 7 Απριλίου
Δωδεκάνησα
04/04/2023

Ο Δήμος Νισύρου παρουσιάζει το μουσικό έργο «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» του Σταύρου Κουγιουμτζή, την Παρασκευή 7 Απριλίου, και ώρα 7.00 μ.μ., στον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Ποταμίτισσας στο Μανδράκι Νισύρου με τη  Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και τη Χορωδία.

Οι «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων», είναι από τα κορυφαία έργα της νεότερης Ιστορίας της Ελλάδας.

Ένα Λαϊκό Ορατόριο που συνδυάζει την βυζαντινή παράδοση με την λαϊκή μας μουσική. Έργο πυκνό σε δραματική ένταση και πλούσιο σε σκηνικές εικόνες, σκορπίζει ρίγη συγκίνησης στο εκκλησίασμα.

Ο Κουγιουμτζής με αυτό το έργο αποτυπώνει την κατάνυξη των ημερών του Πάσχα και καταφέρνει να αγγίξει τις καρδιές όλων.

Έχοντας ως ποιητικό υλικό ύμνους της Μεγάλης εβδομάδας συνθέτει ένα έργο λυρικό, βγαλμένο μέσα από την μοναδική ομορφιά της βυζαντινής μουσικής, συνδυασμένη με όργανα της δυτικής νοοτροπίας, όμως καινοτομεί προσθέτοντας παραδοσιακά όργανα.

Ιδιαίτερα θερμή ήταν και η υποδοχή του έργου από τους κριτικούς. Όπως έγραψε ο αείμνηστος Πάνος Γεραμάνης («ΤΑ ΝΕΑ», «Τα τροπάρια που διάλεξε (ο

Κουγιουμτζής) και συγκρότησε ένα ενιαίο μουσικό έργο, στο οποίο οι μελωδίες του συνθέτη συνδέουν το παλιό με το νέο, πάνω πάντα στις βυζαντινές ρίζες. Πρόκειται -κατά την άποψή μας- για ένα έργο που συγκινεί όχι μόνο θρησκευτικά αλλά περισσότερο μουσικά, σαν τέχνη, με την σφραγίδα του ορατορίου, αφού τα κύρια μέρη του αποτελούνται από ερμηνείες με λαϊκούς τραγουδιστές, χορωδία, ορχήστρα και απαγγελίες».

Στην Νίσυρο το έργο θα παρουσιαστεί με πιάνο.

Συμμετέχουν: Σόνια Θεοδωρίδου Σοπράνο

Αλέξανδρος Μακρής Πιάνο

Γιώργος Κουκουράκης Απαγγελία

Φωνητικό συνολο Πολύμνια, 15μελής χορωδία

Χορωδίες Πολιτιστικού Συλλόγου Νισύρου