Το 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Καρκίνο του Mαστού 3-6 Μαΐου 2023 στη Ρόδο
Δωδεκάνησα
25/04/2023

Η τεχνητή νοημοσύνη και οι τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού

 «Πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των ιατρών μαστολόγων αποτελεί πλέον η τεχνητή νοημοσύνη. Η αναβάθμιση του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με το λογισμικό της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) οδηγεί στην πιο λεπτομερή διαγνωστική απεικόνιση της μαστογραφίας, βελτιώνοντας το ποσοστό και τον χρόνο ανίχνευσης της νόσου, αναγνωρίζοντας και τις πιο μικρές αλλοιώσεις με τον βαθμό επικινδυνότητάς τους. Έτσι περιορίζεται σημαντικά η πιθανότητα λανθασμένης διάγνωσης από τη μία πλευρά, καθώς και η ταλαιπωρία των ασθενών με τις περιττές επανεξετάσεις και την οικονομική τους αφαίμαξη από την άλλη».

Την επισήμανση αυτή κάνει η Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, Καθηγήτρια, Γυναικολόγος-Χειρουργός-Μαστολόγος, Πρόεδρος του «21ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τον Καρκίνο του Mαστού και την Υγεία του Μαστού (21st SIS World Congress on Breast Cancer and Breast Healthcare), που θα πραγματοποιηθεί από 3 έως 6 Μαΐου 2023 στη Ρόδο, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου Rodos Palace.

Το Παγκόσμιο αυτό Συνέδριο Μαστολογίας το οποίο είναι η κεντρική διοργάνωση της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας είναι ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα το οποίο θα παρακολουθήσουν ευτυχώς δια ζώσης σύνεδροι διάφορων ειδικοτήτων, που ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τον μαστό, ερχόμενοι και σε επαφή με 109 προσκεκλημένους κορυφαίους επιστήμονες ως ομιλητές από όλο τον κόσμο. Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου Α΄.

Όπως τονίζει η κ. Μουζάκα, σήμερα 1 στις 8 γυναίκες εμφανίζει καρκίνο του μαστού, ενώ η νόσος αποτελεί τη 2η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μέχρι το 2025 θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού περίπου 2,2 εκατομμύρια γυναίκες, με τη θνησιμότητα κάθε χρόνο να είναι 21,5 ανά 100.000 γυναίκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα το 2020 είχαμε περισσότερα από 7.770 νέα περιστατικά.

 

Εκτός όμως από τις τελευταίες εξελίξεις για τη συμβολή της ΤΝ στον τομέα της Μαστολογίας, στο Συνέδριο θα αναλυθούν από έγκριτους επιστήμονες από όλο τον κόσμο όλα τα φλέγοντα ζητήματα και οι προκλήσεις στο πεδίο της διάγνωσης και της θεραπείας του καρκίνου του μαστού, καθώς και οι νέες πρακτικές για την προάσπιση της υγείας του μαστού.

Άξιο προσοχής είναι το θέμα που συνδυάζεται με την Πλαστική Χειρουργική και αφορά τη διεθνή παγκόσμια κατάσταση και το μέλλον της Ογκοπλαστικής Χειρουργικής -όπως δηλώνει η Νεκταρία Λαμπρινάκη, Γεν. Γραμ. του Συνεδρίου, Πλαστικός Χειρουργός- αφού είναι γνωστά τα ψυχολογικά προβλήματα που εμφανίζονται μετά την αφαίρεση του μαστού. Επίσης όπως αναφέρει ο Βασίλειος Μπαρμπούνης, Παθολόγος - Ογκολόγος και Ταμίας του Συνεδρίου, θα γίνει διεξοδική παρουσίαση στη σημασία των συζευγμένων μονοκλονικών αντισωμάτων στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Ακόμη στο Συνέδριο αφού πρώτα συζητηθεί, θα γίνει στη συνέχεια και ηλεκτρονική ψηφοφορία των συμμετεχόντων, για το εάν επιτέλους η Μαστολογία θα πρέπει να αναγνωριστεί ως Ειδικότητα, ώστε να μην ασχολούνται πλέον με τον μαστό «βαπτισμένοι Μαστολόγοι».