«Το εκλογικό υλικό έχει φτάσει σε όλα τα νησιά της Δωδ/νήσου»
Δωδεκάνησα
18/05/2023

Ολοκληρώθηκε η αποστολή του εκλογικού υλικού από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στα νησιά της Δωδεκανήσου, όπως δήλωσε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, Χρήστος Ευστρατίου. Λίγα 24ωρα πριν τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου όλα είναι έτοιμα ώστε οι πολίτες να ασκήσουν με ομαλό τρόπο το εκλογικό τους δικαίωμα.
“Εδώ και ενάμιση μήνα εργαζόμενοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δουλεύουν εντατικά, τηρώντας τις οδηγίες που προβλέπονται από τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά και το ταχύτερο δυνατό η αποστολή του εκλογικού υλικού με τα πλοία σε όλα τα νησιά του νομού”, δήλωσε ο κ. Ευστρατίου σημειώνοντας ότι στα Δωδεκάνησα υπάρχουν συνολικά 396 εκλογικά τμήματα ενώ οι ψηφοφόροι ανέρχονται σε 194.000!
“Στείλαμε συνολικά 401 μεγάλα κιβώτια με ψηφοδέλτια, γραφική ύλη και ό,τι άλλο προβλέπεται στα νησιά. Για πρώτη φορά στο εκλογικό υλικό περιλαμβάνονται και tablet για τους δικαστικούς αντιπροσώπους κάθε εκλογικού κέντρου.
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα στέλνουν απευθείας τα αποτελέσματα μέσω των tablet στο Υπουργείο Εσωτερικών. Στην Περιφέρεια, οι αγγελιοφόροι θα μας φέρνουν τα αποτελέσματα, θα γίνεται διασταύρωση με τα στοιχεία που έχει λάβει το ΥΠΕΣ από τους δικαστικούς αντιπροσώπους.
Έχουμε συνεργαστεί με τους δήμους, με το Πρωτοδικείο και τις νομαρχιακές επιτροπές των κομμάτων και έχουν διευθετηθεί ομαλά όσα προβλέπουν οι εγκύκλιοι. Το εκλογικό υλικό έχει φτάσει σε όλα τα νησιά και μένει να ολοκληρωθεί η διανομή στη Ρόδο”, είπε ο κ. Ευστρατίου.
Οι ένστολοι (λιμενικοί, αστυνομικοί, στρατιωτικοί κ.λπ.) που δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στο νομό όπου υπηρετούν, όπως είπε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης θα ψηφίσουν σε συγκεκριμένα εκλογικά κέντρα σε κάθε νησιωτικό δήμο.

Η χρήση των τάμπλετ
Τα τάμπλετ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από τους δικαστικούς αντιπροσώπους για πρώτη φορά, θα δώσουν σε χρόνο – ρεκόρ τα αποτελέσματα. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, έως τις 12 το βράδυ θα έχουμε σταυρούς και θα γνωρίζουμε ποιοι εκλέγονται βουλευτές.
Η εκλογική αναμέτρηση θα καλυφθεί σε όλη τη χώρα από το «SRT», το σύστημα ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων, εγκατεστημένο σε φορητές συσκευές.
Αμέσως μετά το πέρας της διαλογής των ψηφοδελτίων υπέρ των συνδυασμών, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει στο υπουργείο Εσωτερικών το αποτέλεσμα, κάνοντας χρήση της συσκευής ασφαλούς μετάδοσης (SRT).
Το έντυπο ψηφιοποιείται σε δημοτικό κατάστημα επιλογής του οικείου δήμου και αποστέλλεται μέσω του Υποσυστήματος Μετάδοσης Εκλογικών Αποτελεσμάτων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ΙΡΙΔΑ 2.0, στην έδρα της εκλογικής περιφέρειας.
Έπειτα, από την έδρα της εκλογικής περιφέρειας, το αποτέλεσμα της εκλογής υπέρ των συνδυασμών μεταδίδεται τηλεφωνικά στο υπουργείο Εσωτερικών.
Έπειτα ο δικαστικός αντιπρόσωπος καταμετρά τις ψήφους υπέρ υποψηφίων (σταυρούς προτίμησης) και μεταδίδει το αποτέλεσμα στο υπουργείο Εσωτερικών με χρήση της συσκευής ασφαλούς μετάδοσης (SRT), ακολουθώντας τις εσώκλειστες οδηγίες.
Οι περιφέρειες και οι δήμοι μπορούν να λαμβάνουν τα αποτελέσματα υπέρ των συνδυασμών και υπέρ των υποψηφίων από το υπουργείο Εσωτερικών για ενημέρωση των ιστοσελίδων τους και γενικότερα των ενδιαφερομένων.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr