Έντι Ζεμενίδης: Μεγίστης σημασίας η απόφαση για βάσεις ΗΠΑ στα νησιά
Δωδεκάνησα
04/08/2023

Τη σημασία της τροπολογίας που ψήφισε το Κονγκρέσο των ΗΠΑ για τη δημιουργία Αμερικανικών βάσεων στα ελληνικά νησιά εξήγησε στην ΕΡΤ ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας. Αρχικά επεσήμανε ότι ρόλο στην εξέλιξη έπαιξε όλη η ομογένεια. Εκτός από τον ίδιο, συνεργάστηκαν ο καινούργιος πρόεδρος της AHEPA Σάββας Τσίβικος και ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Τάσος Ζαμπάς. 

«Όλοι παίξαμε ένα ρόλο και φυσικά το πιο σημαντικό είναι το Κογκρέσο. Την τελευταία δεκαετία, η μεγάλη αλλαγή στην πολιτική της Ελλάδας, στο πώς αντιμετωπίζει την εξωτερική πολιτική της Αμερικής είναι ότι έχει δώσει πολύ πιο μεγάλη έμφαση στο Κογκρέσο. Όπως βλέπουμε ξανά έχουμε μια ομάδα βουλευτών που έπαιξαν ρόλο και στο νομοσχέδιο East Med Act που το λέμε Μενέντεζ – Ρούμπιο, αλλά δεν ήταν μόνο αυτοί οι δύο» τόνισε. 

Όσον αφορά το νόημα της τροπολογίας δήλωσε: «Λάθος λέμε ότι η τροπολογία ζητάει δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων. Αυτοί οι βουλευτές ξέρουνε πόσο πέτυχε η αμυντική συμφωνία που υπέγραψε ο κύριος Δένδιας με τον κύριο Μπλίνκεν το 2021. Και ξέρουνε πόσο σημαντική έχει γίνει η Αλεξανδρούπολη στη στρατηγική της Δύσης. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί από τον πυλώνα σταθερότητας που την αποκαλούσε ο πρώην πρέσβης, ο κ. Πάιατ στον απαραίτητο σύμμαχο. 

“Είναι πολλοί οι βουλευτές που ξέρουνε πόσο σημαντική είναι για παράδειγμα η Λάρισα. Αλλά το κοινό εδώ και οι αναλυτές δεν έχουν ακούσει για τις άλλες βάσεις. Αυτή η ομάδα λοιπόν ήθελε να βάλει να δείξει στους συναδέλφους τους στο Κονγκρέσο όλες τις επιτυχίες της αμυντικής συμφωνίας, να δείξει ότι η επένδυση που έκανε η Αμερική σε αυτές τις βάσεις, έχει τρομερά αποτελέσματα. Και ζήτησαν αυτή την έκθεση για να ενημερώσουν και τους συναδέλφους και το αμερικανικό δημόσιο και για να σκεφτούμε τι άλλη επένδυση μπορεί να γίνει».