«Ιπτάμενοι Γιατροί» στο πλευρό των ακριτών
Δωδεκάνησα
10/08/2023

Στη δεύτερη αποστολή στην Αστυπάλαια τρεις γιατροί - καρδιολόγος, ψυχίατρος και χειρούργος μαστού και ενδοκρινών αδένων - πραγματοποίησαν δωρεάν εξετάσεις σε όλους τους εγγεγραμμένους κατοίκους του νησιού.

Αποστολή τους να προσφέρουν ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε κατοίκους ελληνικών - κυρίως απομακρυσμένων - νησιών. Οι «Ιπτάμενοι Γιατροί» με τα αεροσκάφη τεσσάρων έως έξι θέσεων μόλις επέστρεψαν από τη δεύτερη αποστολή τους στην Αστυπάλαια.

Πήραν το «βάπτισμα του πυρός» μόλις τον περασμένο Απρίλιο, όταν η Πανελλήνια Ένωση Πιλότων πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη… πτήση του προγράμματος «Ιπτάμενοι Γιατροί» για τη μεταφορά γιατρών, φαρμάκων και νοσηλευτικού προσωπικού στο Καστελόριζο, στο πλαίσιο δράσεων κοινωνικής προσφοράς, σε συνεργασία με ενδιαφερόμενους δήμους αλλά και το υπουργείο Υγείας.

Στην πρώτη αυτή αποστολή, μάλιστα, οι καρδιολόγοι-μέλη της Ενωσης εξέτασαν 30 παιδιά και 40 ενηλίκους. Σε όλους πραγματοποιήθηκε πλήρης καρδιολογικός έλεγχος με λήψη ιστορικού και φαρμακευτικής αγωγής, κλινική εξέταση, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιογράφημα (triplex). Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πιλότων Γιώργος Τσιπριάνης, στο Καστελόριζο είχε τρία χρόνια να επισκεφθεί καρδιολόγος το νησί.

Δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους

Στη δεύτερη αποστολή στην Αστυπάλαια τρεις γιατροί - καρδιολόγος, ψυχίατρος και χειρούργος μαστού και ενδοκρινών αδένων - πραγματοποίησαν δωρεάν εξετάσεις σε όλους τους εγγεγραμμένους κατοίκους του νησιού που είχαν δηλώσει συμμετοχή. Το όλο πρόγραμμα, δε, πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του μέλους της Ενωσης και ιατρού Χρήστου Γώγου, νευροχειρουργού, διευθυντή μονάδας ΕΣΥ Ασκληπιείου Βούλας.

«Σκοπός μας είναι το πρόγραμμα αυτό να υλοποιείται σε ετήσια βάση, ύστερα από συνεννοήσεις που θα έχουμε με τους ενδιαφερόμενους δήμους και αφού συγκεντρώσουμε τα αιτήματά τους για τις ειδικότητες που επιθυμούν να επισκεφθούν τα νησιά τους» τονίζει ο Τσιπριάνης.

Επόμενοι σταθμοί των «Ιπτάμενων Γιατρών» είναι η Κάσος και η Λέρος, νησιά τα οποία η ιατρική ομάδα θα επισκεφθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο και Νοέμβριο αντίστοιχα.