Ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Νίκου Διακομιχάλη στο Δήμο Νισύρου
Δωδεκάνησα
29/08/2023

«Να αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο, αν χαθεί, εγώ θα φταίω»

 

Με αυτά τα λόγια του Ν. Καζαντζάκη και με όλη μου την αγάπη για το νησί μας και τους ανθρώπους του θέλω να θέσω στην κρίση σας την υποψηφιότητα μου για το Δημοτικό Συμβούλιου της Νισύρου στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, με την παράταξη Ε.Νι.Ε.Α.

 

Στη συνέχεια η πρώτη σύντομη συνέντευξη του Νίκου Διακομιχάλη μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του. 

Ο Νίκος Διακομιχάλης είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο τμήμα Διοίκησης Τουρισμού. Είναι επίσης απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του διατμηματικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Οργάνωση & Διοίκηση του Τουρισμού. Δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα είναι καθηγητής Διοίκησης & Μάρκετινγκ στον Ιδιωτικό εκπαιδευτικό όμιλο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360ο.

 

- Κύριε Διακομιχάλη πως πήρατε την απόφαση να είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Νισύρου με την παράταξη Ε.ΝΙ.Ε.Α;
 
Δεν σας κρύβω ότι ήταν μια σκέψη που υπήρχε χρόνια στο μυαλό μου. Θα ήταν τιμή για εμένα να εκπροσωπήσω τους συμπατριώτες μου, να καταφέρουμε να οδηγήσουμε τη Νίσυρο σε έναν πραγματικό δρόμο ανάπτυξης αναδεικνύοντας την παράδοση του νησιού με οδηγό την κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική αειφορία. Διεκδικώντας και καταφέρνοντας πράγματα όλοι μαζί με πραγματικό σχέδιο και πλάνο για τα επόμενα χρόνια. Να σταματήσουν να μπαίνουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να καθίσουμε όλοι μαζί κάτω να τα λύσουμε με ψυχραιμία και σχέδιο. Όλα όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες να τα συζητήσουμε όλοι μαζί ανοιχτά και να τα βελτιώσουμε. Πιστεύω βαθιά στους συμπατριώτες μου. Αν χρησιμοποιήσουμε σωστά και μεθοδικά τις σκέψεις και τις γνώσεις όλων μας, πιστέψτε με, μπορούμε να κάνουμε θαύματα για το νησί μας και τους κατοίκους του. Όσον αφορά την τελική μου απόφαση να μπω σε αυτόν τον αγώνα, ήρθε μετά από κάποιες συνομιλίες που είχα, κυρίως με άτομα της ηλικίας μου αλλά και νεότερους όπου κατάλαβα ότι δεν επιθυμούν τη συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης. Ψάχνουν μια αλλαγή, θέλουν νέους ανθρώπους να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν για το νησί και για το μέλλον του. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτά που κρυφά μέσα μας ονειρευόμαστε για το νησί μας αρκεί να το πιστέψουμε. Προσωπικά πήρα αυτή την απόφαση και ο πρώτος στόχος μου είναι να πείσω τους συμπατριώτες μου ότι, αφού το πιστεύω εγώ πιστέψτε το και εσείς μαζί μου και πάμε όλοι μαζί να διορθώσουμε λάθη, να βελτιώσουμε συνθήκες και κυρίως να γιατρέψουμε την πληγωμένη και διχασμένη κοινωνία της Νισύρου.

-Ποια είναι τα συναισθήματά σας μετά από την απόφαση αυτή;
 
Λένε πως οι πρώτες στιγμές του ανθρώπου όταν γεννιέται «χαράζονται» στο υποσυνείδητο, ίσως και στο ασυνείδητο – αλλά αυτό είναι μια άλλη φιλοσοφική συζήτηση-. Γεννήθηκα στο μαιευτήριο στην Αθήνα και πριν καν προλάβω να κλείσω 40 μέρες ήρθαμε στο νησί, όπου πέρασα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου. Δεν μπορώ λοιπόν να περιγράψω ακριβώς τα συναισθήματα μου, αυτό που μπορώ να περιγράψω είναι ότι κάθε στιγμή που αντικρίζω μέσα από την αλμύρα να αχνοφαίνεται το λιμάνι της Νισύρου νιώθω το ίδιο που ένιωσα όταν αντίκρισα πρώτη φορά τη γυναίκα μου ή το νεογέννητο παιδί μου. Κάθε φορά το ίδιο, σκίρτημα, λαχτάρα, έρωτα. Σίγουρα πολλοί καταλαβαίνουν τι θέλω να πω. Ειδικά όσοι έχουν ζήσει την ξενιτιά κυρίως του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού.
 Τα συναισθήματα μου λοιπόν είναι αυτά που σας περιέγραψα, με επιπλέον την προσθήκη του αισθήματος της ευθύνης και της προσμονής. Ευθύνη γιατί έτσι αντιλαμβάνομαι τον κόσμο. Ευθύνη σημαίνει ελευθερία και ελευθερία σημαίνει ευθύνη. Έτσι είμαι στη ζωή μου και στη δουλειά μου. Επιδιώκω την ευθύνη και δεν την φοβάμαι. Νιώθω επίσης προσμονή γιατί αντιλαμβάνομαι την αγωνία των συμπατριωτών μου και έχω πλήρη συναίσθηση ότι ο χρόνος περνάει και είναι αμείλικτος, δεν γυρίζουν πίσω οι ευκαιρίες που χάνονται, δεν σταματάει το ρολόι να γυρίζει και όσες μέρες περνούν πλέον είναι μέρες γεμάτες σκέψεις ώστε να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος για το νησί μας.

 

-Ποια είναι η γνώμη σας για τη σημερινή δημοτική αρχή;
 
Θέλω να θεωρώ τον εαυτό μου άνθρωπο του μέτρου. Προσπαθώ όταν κρίνω κάτι να αφήνω στην άκρη τυχόν προσωπικές πληγές και να είμαι δίκαιος. Η σημερινή δημοτική αρχή, κατά τη γνώμη μου, δημιούργησε πολλές προσδοκίες πριν 9 χρόνια σε αρκετά μεγάλη μερίδα των Νισυρίων. Υπάρχουν μέλη της που μεμονωμένα έχουν προσφέρει και έχουν αφήσει θετικό αποτύπωμά στο νησί. Προσωπικά σέβομαι την κρίση όλων των ανθρώπων, μπορεί να διαφωνώ, αλλά την σέβομαι. Μπορεί λοιπόν για κάποιους το αποτύπωμα που άφησε εδώ και 9 χρόνια η σημερινή δημοτική αρχή να μην είναι τόσο αρνητικό. Θα το σεβαστώ και θα το συζητήσω αρκεί να μιλάμε για το ίδιο αποτύπωμα. Αν κάποιος με βάση το προσωπικό και το επαγγελματικό του συμφέρον έχει ευνοηθεί από την δημοτική αρχή, τότε θα μιλήσουμε για το αποτύπωμα προσωπικά σε εκείνον. Αυτό έχει μεγάλη διαφορά από το συνολικό πολιτικό αποτύπωμα. Ισχύει όμως και το αντίθετο; Αν δηλαδή ένας πολίτης αδικηθεί από την δημοτική αρχή αυτό αποτελεί προσωπικό αρνητικό αποτύπωμα; Η απάντηση είναι σαφώς όχι. Η «εξουσία» δείχνει το ποιόν του ανθρώπου, όταν αποκτάς εξουσία και δύναμη οφείλεις να την χρησιμοποιείς για καλό. Αν το κάνουν όλοι αυτό, πιστέψτε με, αύριο θα ξημερώσει ένας λίγο καλύτερος κόσμος.
 Εν κατακλείδι λοιπόν, κατά τη γνώμη μου δεν είναι σε καμία περίπτωση θετικό το συνολικό αποτύπωμα αυτών των 9 χρόνων, ζούμε σε μια εποχή που τρέχει με μεγάλες ταχύτητες και η Νίσυρος δυστυχώς αρκέστηκε σε κάποια λίγα έργα βιτρίνας τα οποία σε άλλους δήμους δεν νιώθουν καν την ανάγκη να τα ανακοινώνουν με δελτία τύπου διότι τα θεωρούν έργα ρουτίνας και αυτονόητα. Επίσης αν μελετήσει κάποιος αυτές τις ανακοινώσεις θα διαπιστώσει ότι σχεδόν επαναλαμβάνονται οι ίδιες εξαγγελίες κάθε χρόνο. Γνωρίζω ότι κάποια μέλη της δημοτικής αρχής, σε προσωπικό επίπεδο προσπάθησαν να σώσουν μεμονωμένες καταστάσεις και να βοηθήσουν. Δεν είμαι της άποψης ότι «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά», ωστόσο θα έπρεπε να αντιληφθούν έστω και τώρα ότι τα 9 χρόνια ήταν αρκετά για να φανεί αν θα έχει θετικό ή αρνητικό αποτύπωμα η συνολική πορεία της δημοτικής αρχής. Όταν μετά από 9 χρόνια βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο στα 14 χρόνια θα βρεθούμε σε ακόμα χειρότερο. Ίσως έπρεπε να αντιληφθούν εκείνοι που προσωπικά θεωρώ πως έχουν κάποιο θετικό αποτύπωμα ότι καλό είναι κάποιες φορές να μπαίνει ένα τέλος, να μην φοβούνται την αλλαγή.

 

-Πως πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να βοηθήσετε την επόμενη μέρα αν σας εμπιστευθούν οι δημότες της Νισύρου
 
Αρχικά θα ήταν μεγάλη τιμή για εμένα αν αυτό συμβεί. Αν μας εμπιστευθούν οι συμπατριώτες μας θέλω να ξέρουν ότι προσωπικά από τη στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα ξεκινήσει στο μυαλό μου ο προγραμματισμός της δουλειάς που μας περιμένει. Στόχος μας είναι να ξεκινήσουν οι «μηχανές» το συντομότερο δυνατόν, από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Το ζητούμενο δεν είναι στο τέλος της θητείας να ξεκινάς διαδικασίες για έργα, οι Νισύριοι δεν είναι χαζοί, ξέρουν αν μια δημοτική αρχή κάνει έργα ή όχι. Δεν θα περιμένουμε να περάσουν 3-4 χρόνια και μετά να ξεκινήσουμε δουλειά βιτρίνας. Από την πρώτη κιόλας μέρα αν μας εμπιστευθούν οι Νισύριοι θα δείτε μια νέα πνοή και μια νέα νοοτροπία, φιλική προς τους συμπατριώτες μας ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και φιλική προς την ανάπτυξη του νησιού μας. Η «αιμορραγία» της κοινωνίας θα σταματήσει και θέλω να πιστεύω ότι με όλα αυτά που σας λέω γίνεται αντιληπτό ότι εγώ πρώτος την σταματάω, αφήνοντας πίσω πληγές που μου δημιούργησαν. Δεν υπάρχουν «ανεπιθύμητοι» Νισύριοι συμπατριώτες. Δεν υπάρχουν Νισύριοι πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Ούτε Νισύριοι «δικοί μας» και Νισύριοι «των άλλων». Υπάρχουν όμως Νισύριοι με διαφορετικές απόψεις με τους οποίους μπορούμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε για πολιτικές, προγράμματα, σκέψεις και προτάσεις. Συμπατριώτες οι οποίοι, μπορεί να μην βρίσκονται πάντα στην ίδια πλευρά όσον αφορά τις πολιτικές απόψεις τους, είναι όμως άνθρωποι με αξίες και αρχές.

 

- Κύριε Διακομιχάλη σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!
 
Εγώ σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να εκφράσω τη γνώμη μου και τις απόψεις μου!