Απάντηση του ΥΠΕΘΑ για το αν θα σταματήσουν τα Κ.Ε.Ν Ρόδου και Κω να δέχονται νεοσύλλεκτους
Δωδεκάνησα
19/09/2023

Απάντηση στα όσα ερωτήματα έθεσε το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ σε σχέση με το αν θα σταματήσουν τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων Ρόδου και Κω να δέχονται νεοσύλλεκτους μετά την Ε ΕΣΣΟ, έδωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

 Το ερώτημα υπογράφει ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Νικιτιάδης και έχει ως εξής:
 
«Σύμφωνα με ενημέρωση που έχουμε από υποψηφίους στρατεύσιμους στη Ρόδο και στην Κω, που επικοινωνούν με τη Στρατολογική Υπηρεσία για να δηλώσουν το κέντρο κατάταξης που επιθυμούν, για τις Ε και ΣΤ ΕΣΣΟ, πληροφορούνται ότι θα πρέπει να περιμένουν να ενημερωθούν για την λειτουργία ή μη των κέντρων.
 Όπως ήδη γνωρίζετε ο δηλωμένος σχεδιασμός του Υπουργείου Άμυνας, είναι να καταργηθούν τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στα νησιά, πλην Κρήτης και οι νεοσύλλεκτοι να παρουσιάζονται στον Αυλώνα, στην Τρίπολη, στην Λαμία και στην Καλαμάτα.
 Για τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Ρόδου και Κω στα 541 και 295 Τ.Ε, είχε δοθεί αναστολή για την απόφαση κατάργησης τους, όχι μόνο για λόγους αποφυγής της ταλαιπωρίας και της οικονομικής αιμορραγίας των νέων νησιωτών και των οικογενειών τους αλλά και για λόγους ενίσχυσης των στρατευμένων στα νησιά ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε.

Παρά ταύτα, όπως διαφαίνεται από τους άμεσα ενδιαφερομένους και τις οικογένειες τους αλλά και από σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο, όχι μόνο δεν έχει δημοσιευτεί η σχετική ΕΔΥΕΘΑ για τις Ε και ΣΤ ΕΣΣΟ αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχουν προβλεφθεί καν πιστώσεις για την λειτουργία των δύο κέντρων από το Σεπτέμβριο και μετά.

 Δεδομένου ότι τα στρατόπεδα της παραμεθορίου χρειάζονται ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό Δεδομένου ότι τα εισοδήματα των πολιτών ειδικά αυτήν την περίοδο των πληθωριστικών πιέσεων και της ακρίβειας έχουν μειωθεί δραστικά Δεδομένου ότι ειδικά για τους νησιώτες το απαιτούμενο κόστος μετακινήσεων είναι πολύ μεγαλύτερο από την ηπειρωτική χώρα Ερωτάται ο Υπουργός,

1. Ευσταθεί ότι από την Ε΄ ΕΣΣΟ και μετά θα σταματήσουν τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων Ρόδου και Κω να δέχονται νεοσύλλεκτους; 

2. Αν αληθεύει, ποια μέτρα στήριξης των οικογενειών τους πρόκειται να λάβει η πολιτεία;

 
3. Τι προτίθεστε επίσης να κάνετε για την ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό των στρατοπέδων των ακριτικών μας νησιών και ιδιαίτερα της Δωδεκανήσου;»

Η απάντηση που φέρει την υπογραφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια έχει ως εξής: «Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, σας γνωρίζω τα ακόλουθα: Η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Στρατού Ξηράς, αποτελεί κύριο στόχο του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), προκειμένου αυτός να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε διαμορφούμενες απειλές - προκλήσεις.

Με αυτό το πνεύμα το ΓΕΣ, έχει ως προτεραιότητά του την παρακολούθηση, εξέταση και αξιολόγηση των προτάσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της διαδικασίας κατάταξης των στρατευσίμων, η δε μέριμνα για την αποφυγή οικονομικής επιβάρυνσης των νεοσυλλέκτων και των οικογενειών τους συνιστά πάγια επιδίωξη της Πολιτικής Ηγεσίας.

Στις Μονάδες των υπόψη νήσων, θα συνεχίσουν να τοποθετούνται οπλίτες θητείας μετά την ολοκλήρωση της αρχικής εκπαίδευσής τους με σκοπό την αποτελεσματικότερη δυνατή άμυνά τους. Τέλος, αντικειμενικός σκοπός του ΥΠΕΘΑ είναι η συνεχής αναβάθμιση του αξιόμαχου των ΕΔ και η επαύξηση της αποτρεπτικής τους ισχύος, στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής τους»