Στα Δωδεκάνησα το 2024 η Aegean Regatta και οι Αιγαιοπελαγίτικοι του στίβου!
Δωδεκάνησα
22/09/2023

Την τιμητική τους θα έχουν τα Δωδεκάνησα το 2024, αφού τον Αύγουστο θα φιλοξενηθεί η Aegean Regatta, από τις σημαντικότερες ιστιοπλοϊκές διοργανώσεις στην Ελλάδα, ενώ τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη θα πραγματοποιηθούν οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες στίβου.

Όσον αφορά την ιστιοπλοΐα, τα σκάφη θα ξεκινήσουν από την Κάλυμνο κι αφού δέσουν στη Νίσυρο, την Τήλο και τη Χάλκη και θα τερματίσουν στη Ρόδο, προσφέροντας νέες συγκινήσεις σε Έλληνες και ξένους ιστιοπλόους.

 Στο θέμα του στίβου υπάρχει στάση… αναμονής για το νησί φιλοξενίας των Αιγαιοπελαγίτικων, αφού το ΔΑΚ «Καλλιπάτειρα» στη Ρόδο και το Νέο Στάδιο Ανταγόρα στην Κω δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να υποδεχτούν αθλητές-αθλήτριες, προπονητές, κριτές, συνοδούς και φιλάθλους. Έτσι, το πιθανότερο είναι να προταθεί από την ΕΑΣ Δωδεκανήσου το στάδιο Ξηροκάμπου Λέρου, όπου έγιναν οι αγώνες αυτοί για τα εγκαίνιά του το 2007.

Λίγα λόγια για την Aegean Regatta
Η Aegean Regatta είναι μία διεθνής ιστιοπλοϊκή διοργάνωση που ξεκίνησε το 2001, έχοντας δύο βασικούς στόχους: Αφενός να δώσει την ευκαιρία στους ιστιοπλόους είτε της πρωτεύουσας είτε των νησιών να γνωρίσουν νησιά και προορισμούς που δύσκολα θα έπαιρναν απόφαση να επισκεφθούν και αφετέρου να τονώσει οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες και να τους δώσει μία ευκαιρία ώστε να κερδίσουν τους επισκέπτες τους. Το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε από την Επιτροπή Ανοικτής Θάλασσας, την Ελληνικής ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία και το υπουργείο Αιγαίου.

 Η προσπάθεια αυτή βρήκε υποστηρικτές και τους βασικούς ναυταθλητικούς ομίλους των ακριτικών νησιών, τον Α.Σ.Ι.Α.Θ Ρόδου, τον Λ.Ο.Ι.Α.Θ. της Λέσβου, τον Ναυτικό όμιλο Καρλοβασίου, τον Ναυτικό Όμιλο Σάμου και τον Ναυτικό Όμιλο Χίου. Όλοι αυτοί οι φορείς διοργάνωσαν την πρώτη Aegean Regatta και φρόντισαν να την μετατρέψουν σε θεσμό.


Από το 2001 μέχρι και σήμερα η Aegean Regatta πέρασε από τα νησιά, Λέσβο, Χίο, Οινούσσες, Σάμο, Λέρο, Ικαρία, Κώ, Σύμη, Ρόδο, Λήμνο, Σαμοθράκη, Άνδρο, Λειψούς, Πάτμο, Αστυπάλαια, Τήλο, Σκόπελο, Αμοργό, Κάλυμνο, Νίσυρο, Θάσο, Σύρο και Σκύρο και συνεχίζει να επισκέπτεται νέους προορισμούς. Κάθε χρόνο οι συμμετοχές των σκαφών αυξάνονταν και σταθεροποιήθηκαν περίπου στις 70 – 90, πλησιάζοντας κάποιες χρονιές και τις 100.


Άμεση συνέπεια αυτής της συμμετοχής ήταν μία ετήσια μεταφορά περισσότερων από 1200 ιστιοπλόων από νησί σε νησί και κυρίως από νησιά που πολλές φορές ήταν ξεχασμένα απ’ όλους και απ’ όλα.

 


Το 2020, με την έξαρση της πανδημίας του Covid-19, πάρθηκε η απόφαση να αναβληθεί ο αγώνας, με γνώμονα την ασφάλεια τόσο των πληρωμάτων όσο και των κατοίκων των νησιών που επρόκειτο να επισκεφθεί ο αγώνας. Η Aegean Regatta κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να τονώσει τα ακριτικά νησιά, να φέρει σε επαφή ιστιοπλόους από την μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα σε πολλά ξένα πληρώματα να γνωρίσουν τον νησιωτικό πολιτισμό.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια μεγάλωσε μία γενιά ιστιοπλόων η οποία έμαθε ότι μπορεί να ταξιδεύει εύκολα το Αιγαίο, να έχει ποιοτικούς και αξιόπιστους αγώνες αλλά πάνω απ’ όλα κατάφερε ν’ αναδείξει την ιστιοπλοΐα, όχι μόνο ως μέσο διασκέδασης αλλά και ως μέσο προσφοράς και τρόπου ζωής.

Για τους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες στίβου…
Οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες στίβου είναι το αθλητικό γεγονός της χρονιάς για το σύνολο της νησιωτικής κοινωνίας του Αιγαίου Πελάγους. Ξεκίνησαν το 1927 και ως το 1968 διεξήχθησαν τουλάχιστον οκτώ φορές με τη συμμετοχή αθλητών από Λέσβο, Χίο και ορισμένες φορές από Σάμο. Στη σημερινή μορφή τους διεξάγονται από το 1986 σε ετήσια βάση με τη συμμετοχή όλων των νησιών του Αιγαίου και είναι ένας καταξιωμένος θεσμός.

Συνήθως, διεξάγονται τον Σεπτέμβριο ή στις αρχές Οκτωβρίου και διαρκούν τρεις ημέρες. Στόχος των αγώνων, εκτός από τη διάδοση του αθλητικού πνεύματος και των πανανθρώπινων αξιών, είναι να δοθούν ευκαιρίες διάκρισης στους αθλητές των νησιών ώστε να ξεφύγουν από την απομόνωση και ν’ αναδειχθούν νέα ταλέντα.

 


Τα κοινωνικά οφέλη από τη διεξαγωγή των αγώνων είναι ιδιαίτερα σημαντικά: δημιουργούνται νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, προβάλλονται τα τοπικά σωματεία, οι αθλητές έχουν επί πλέον αγωνιστικές ευκαιρίες και καλλιεργείται η αθλητική Παιδεία στα νησιά του αρχιπελάγους.


Τέλος, αποτελούν σημαντική στήριξη της οικονομίας του νησιού που διοργανώνει τους αγώνες, αφού θα μετακινηθούν και θα παραμείνουν εκεί για τρεις ημέρες περίπου 600 άτομα.