Χρυσοχοίδης: Νέα κίνητρα στους γιατρούς για την στελέχωση των μονάδων στα νησιά
Δωδεκάνησα
06/10/2023

Πολύ γενναία κίνητρα κυρίως οικονομικής φύσεως δρομολογούνται από το υπουργείο υγείας να δοθούν στους γιατρούς προκειμένου να υπηρετήσουν τις υγειονομικές δομές στη νησιωτική Ελλάδα και τις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός υγείας Μιχάλης Χρυσοχοίδης φέρεται αποφασισμένος να αλλάξει το σύνολο των διοικητών όλων των νοσοκομείων και να τους αντικαταστήσει με πρόσωπα που θα επιλεγούν με αντικειμενικά κριτήρια.

 

Σε ότι αφορά την κατάσταση που επικρατήσει σε πάρα πολλά νοσοκομεία και κέντρα υγείας ο υπουργός υγείας τόνισε ότι θα γίνουν ενέργειες προσωρινής βελτίωσης των εγκαταστάσεων.

 

Από το νέο έτος αρχή όλα τα νοσοκομεία της χώρας θα έχουν νέες διοικήσεις, οι οποίες θα έχουν τοποθετηθεί με αντικειμενικά κριτήρια, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Περιμένουμε ένα νομοθέτημα που θα κατέβει και θα ψηφιστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών με το οποίο θα ορισθούν τα κριτήρια. Μέχρι τέλος του χρόνου, αρχές του 2024, θα έχουμε νέες Διοικήσεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με αντικειμενικά κριτήρια», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την αποπομπή της διοίκησης του «Αγία Όλγα», σημείωσε πως όταν ορκίστηκε Υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές στους διοικητές των νοσοκομείων ότι έχουν την πλήρη ευθύνη για ζητήματα που άπτονται της υγιεινής των χώρων του νοσοκομείου, αλλά και των ασθενών.

«Από την αρχή ζήτησα προσωρινή βελτίωση των εγκαταστάσεων τα νοσοκομεία», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως ανέφερε, οι διοικητές οφείλουν να είναι σε επαγρύπνηση: «Δεν θα υπάρξει ανοχή απέναντι σε αυτό. Υπάρχει ένα ζήτημα ευθύνης», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, 130 νοσοκομεία και 150 Κέντρα Υγείας θα απορροφήσουν χρήματα του Ταμείου ανάκαμψης, ώστε να βελτιώσουν τις υποδομές τους. «Αφορά την ριζική ανασύσταση του ΕΣΥ», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε:

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε και κάνουμε μια καταγραφή των σοβαρών προβλημάτων, όπως είναι η πυρασφάλεια όλων των νοσοκομείων της χώρας. Κάνουμε παρεμβάσεις, σχεδιάζουμε την πυρασφάλεια, σχεδιάζουμε την ανακαίνιση όλων των νοσοκομείων. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν κι άλλα Νοσοκομεία με τέτοια προβλήματα, αλλά, έχω δώσει συγκεκριμένη εντολή και δεν πρόκειται να υπάρξει ανοχή απέναντι σε αυτό γιατί δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν είναι δηλαδή ότι υπάρχει ένα μέρος το οποίο δεν είναι υγιεινό και είναι εστία μολύνσεων», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Γενναία κίνητρα» για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά

Αναφερόμενος στο μεγάλο αγκάθι που αφορά τα κενά γιατρών και νοσηλευτών στα νησιά ο υπουργός υγείας απάντησε ότι ειδικά για τα νησιά υπάρχουν αρκετές σκέψεις αυτή τη στιγμή.

«Έχουμε καθιερώσει κάποια κίνητρα. Δεν μπορώ ακόμα να σας τα αποκαλύψω γιατί δεν είναι μόνο δική μου ευθύνη. Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, να δώσουμε πολύ γενναία κίνητρα σε γιατρούς, ούτως ώστε ένα χρονικό διάστημα να παραμένουν στα νησιά», ανέφερε.

Ταυτόχρονα τόνισε πως υπάρχει μια σειρά παρεμβάσεων για την στήριξη των κατοίκων, όπως είναι η τηλεϊατρική «και μια σειρά άλλες μέθοδοι και διαδικασίες και εφαρμογές, ούτως ώστε οι κάτοικοι των νησιών να αποκτήσουν και αυτοί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», κατέληξε.