Αγιοποιήθηκε η Μοναχή Γαβριηλία – Η ανακοίνωση της Ι.Μ. Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας
Δωδεκάνησα
07/10/2023

Ήταν η δεύτερη γυναίκα που εισήχθη σε ελληνικό πανεπιστήμιο

Η Μοναχή Γαβριηλία Παπαγιάννη γνωστή ως Γερόντισσα της Χαράς αγιοκατάχθηκε από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1897 στην Κωνσταντινούπολη. Η μικρότερη κόρη μιας εύπορης οικογένειας με τον πατέρα της να εργάζεται ως ξυλέμπορος. Η Αυρηλία, όπως ήταν το όνομα της πριν δεχτεί τη μοναχική κουρά, λάτρευε το διάβασμα.

Ήταν η δεύτερη γυναίκα που εισήχθη σε ελληνικό πανεπιστήμιο

Στο Γυμνάσιο έφυγε για την Ελβετία, εκεί όπου σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή. Η επιστροφή της στην Ελλάδα το 1923 δε θα της στερήσει την λαχτάρα για μάθηση. Έτσι, έγινε η δεύτερη γυναίκα που εισήχθη σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

Στα 60 της, στην Ελλάδα του 1950, παίρνει την απόφαση να τα παρατήσει όλα και ως φυσικοθεραπεύτρια πηγαίνει στην Ινδία για να βοηθήσει λεπρούς και αρρώστους.

Στα 5 χρόνια που έζησε εκεί, την αποκαλούσαν αδελφή Λίλα. Ακούραστη, βοηθούσε όσους μπορούσε και στις λίγες ώρες που ξαπόσταινε διάβαζε προσευχές της Αγίας Γραφής.

Ακολούθησε η Αφρική και μετά η Αθήνα, εκεί όπου δεχόταν καθημερινά δεκάδες πνευματικά της παιδιά. Είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό και γι’ αυτό ποτέ δεν κρατούσε χρήματα πάνω της.

Τους τελευταίους 17 μήνες της ζωής της έζησε στη Λέρο, εκεί όπου έγινε πραγματικότητα το όραμα της να χτιστεί το μοναστήρι των Αγίων Αγγέλων. Εκεί έζησε το τελευταίο διάστημα της ζωής της σε ένα μικρό δωματιάκι.

Από χτες, εντάχθηκε στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολεως Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας:

“Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Λέρου Καλύμνου Ἀστυπαλαίας φέρεται εἰς γνῶσιν τοῦ φιλοθρήσκου Λαοῦ, ὅτι κατόπιν σχετικῶν ἐνεργειῶν πρὸς τὴν Μεγάλην τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίαν, τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον, ἡ Ἁγία καὶ Ἱερὰ Σύνοδος, προτάσει καὶ προτροπῇ τῆς Αὐτοῦ Θειοτάτης Παναγιότητος τοῦ Αὐθέντου καὶ Δεσπότου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ἀπεφάσισε παμψηφεὶ τὴν Ἁγιοκατάταξιν τῆς Ὁσιοτάτης Μοναχῆς Γαβριηλίας Παπαγιάννη εἰς τὸ Ἁγιολόγιον τῆς κατ’ Ἀνατολὰς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας.

ᾞς τὴν μεσιτείαν πρὸς τὸν Τριαδικὸν Θεὸν πάντες ἡμεῖς ἐπικαλούμεθα.

Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις ἀνέθεσεν εἰς τὸν Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ρόδου κ. Κύριλλον τὴν συγγραφὴν τῆς Ἱερᾶς Ἀκολουθίας Αὐτῆς.

Ἁγία τοῦ Θεοῦ πρέσβευε ὑπὲρ πάντων ἡμῶν”.

Πηγή thetoc.gr