Γιατί μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις του Λιμενικού στο Ανατολικό Αιγαίο;
Δωδεκάνησα
02/11/2023

Σε μια περίοδο επικίνδυνης κλιμάκωσης του μεταναστευτικού στο Ανατολικό Αιγαίο, που η Ελλάδα αναζητά ενισχύσεις κάθε είδους και προέλευσης για καλύτερο έλεγχο των ανατολικών θαλασσίων συνόρων της, σε μια περίοδο που τα ΚΥΤ των νησιών στο Ανατ. Αιγαίο “ξεχειλίζουν”, τώρα που στην προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, στο Λιμενικό συντελέστηκε κάτι εντελώς παράδοξο.

Οι οργανικές θέσεις νησιωτικών Λιμενικών Αρχών της 8ης (ΝΑ Αιγαίο) και της 9ης (ΒΑ Αιγαίο) μειώθηκαν κατά 124!!!

Σωστά διαβάσατε…

Λιμενικές Αρχές πρώτης γραμμής στο Ανατ. Αιγαίο αποδυναμώνονται οργανικά, χωρίς καμία λογικοφανή αιτιολογία. Η Ρόδος χάνει 16 θέσεις, η Κάλυμνος 13, η Κως 20, η Λέρος 26, η Μυτιλήνη 31, η Σάμος 29, η Χίος 10, η Μύρινα 5, η Μήθυμνα χάνει 6.

Αυτά είναι τα παράδοξα που θεσπίστηκαν προ 12ημέρου με το νέο Κανονισμό «Οργανική σύνθεση και κατανομή του προσωπικού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στις περιφερειακές υπηρεσίες του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ…» (Β’ 6026/19-10-2023), και τα οποία επιτείνονται με την κατανομή των οργανικών θέσεων, που αφαιρέθηκαν από τη νησιωτική επικράτεια, σε Λιμενικές Αρχές της ηπειρωτικής επικράτειας (π.χ. Λαύριο, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Καλαμάτα, Νεάπολη Βοιών, Ηγουμενίτσα).

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Μικρό το κακό, θα πει κάποιος, αφού οι αυξομειώσεις αφορούν οργανικές θέσεις κι όχι την πραγματική δύναμη των Λιμενικών Αρχών. Η αλήθεια είναι αυτή, όμως αυτό που έγινε με το νέο Κανονισμό είναι η στέρηση των νησιωτικών Λιμενικών Αρχών από πραγματική ενίσχυση με μελλοντικές προσλήψεις.

Κακά τα ψέματα… Το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης δεν θεραπεύεται ούτε με ανακατανομές οργανικών θέσεων και προπάντων, ούτε με αποσπάσεις. Έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι, οι αποσπάσεις προσωπικού είναι αλυσιτελείς, δημοσιονομικά επαχθείς, ενώ αλλοιώνουν την ενότητα του προσωπικού και την εμπιστοσύνη του στο Φορέα.

Η μόνη θεραπεία της υποστελέχωσης είναι οι προσλήψεις. Τί να τις κάνεις όμως όταν δεν μπορείς να τις μεταθέσεις στις Λιμενικές Αρχές που τις έχουν ανάγκη, αφού αυτές θα έχουν ξεμείνει από οργανικές θέσεις;

Φαύλος κύκλος…

 
limenikanea.gr/