Ιατρική περίθαλψη στην Νίσυρο
Δωδεκάνησα
26/11/2023

Σε ένα μικρό ακριτικό νησί το αίσθημα ασφάλειας είναι το πλέον σοβαρό ζήτημα της τοπικής κοινωνίας.

Με αίσθημα ευθύνης η σημερινή Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Χριστοφής Κορωναίος προσπαθούν να συμβάλλουν σε αυτό, παρόλο που η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση είναι και η μόνη αρμόδια αρχή για να διορίζει και να διευθετεί θέματα του προσωπικού της κάθε δομής υγείας.

Ένα ιατρείο για να ονομάζεται πολυδύναμο, απαιτούνται περισσότερες από μία ειδικότητες γιατρών καθώς και παραϊατρικό προσωπικό (λόγω συνταξιοδοτήσεων) αλλά και εξειδικευμένος οδηγός ασθενοφόρου.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής. Δείγμα της προσπάθειας αυτής είναι οι τακτικές επισκέψεις είτε ομάδων γιατρών στο νησί μας, είτε ιδιωτών γιατρών όπως αυτή του παιδιάτρου και του καρδιολόγου, όπως επίσης και η δωρεάν παροχή στέγης αγροτικού γιατρού.

Ταυτόχρονα ο Δήμος παρέχει δωρεάν διαμονή, εδώ και τέσσερα χρόνια, στο διαμέρισμα που διαθέτει στο κέντρο της Αθήνας, σε όποιον  κάτοικο της Νισύρου επισκέπτεται την Αθήνα για ιατρικές εξετάσεις. Επίσης, ο Δήμος παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια του ζητηθεί από την προϊσταμένη του ιατρείου και να σημειώσουμε ότι ο Δήμος αιτήθηκε άμεσα στρατιωτικού γιατρού μετά την αποχώρηση της αγροτικής γιατρού.

Το αίτημα του Δημάρχου για τοποθέτηση δεύτερου γιατρού στο νησί είναι δίκαιο και αναγκαίο. Επισημαίνουμε ότι δεν έγινε ποτέ καμία ενέργεια απομάκρυνσης από τον Δήμαρχο της κας Ειρήνης Ντιάκοβα από τον χώρο εργασίας της.

Ένα από τα στοιχεία του θεσμικού ρόλου του Δημάρχου είναι να ακούει τα παράπονα του πολίτη. Στο πλαίσιο αυτού του θεμελιώδους δημοκρατικού του καθήκοντος δέχτηκε παράπονα από αρκετούς πολίτες για την αλλαγή συμπεριφοράς της γιατρού απέναντί τους από την προεκλογική περίοδο καιέπειτα. Με βάση αυτό ο Δήμαρχος απευθύνθηκε με θεσμικό τρόπο στην προϊστάμενη αρχή της γιατρού. Σε όλα τα επαγγέλματα ο κάθε εργαζόμενος υποχρεούται να λογοδοτεί στον προϊστάμενό του εφόσον υπάρχουν παράπονα. Έτσι ακριβώς έγινε και τώρα.

Ζητούμε να σταματήσει η εργαλειοποίση της αναφοράς του Δημάρχου η οποία αφορά μόνο στην αλλαγή της συμπεριφοράς της γιατρού προς μία συγκεκριμένη μερίδα κατοίκων του νησιού. Αυτή η εργαλειοποίηση είναι που συμβάλλει στο διχασμό και στην τοξικότητα της τοπικής μας κοινωνίας.

Το κείμενο αυτό συντάχθηκε από όλα τα μέλη της ΠΕΚΑΝ εκλεγμένους και μη, μετά από τη συνέλευση της 24ης Νοεμβρίου 2023.

Βασικό στοιχείο της λειτουργίας της παράταξης μας είναι η συλλογικότητα, για αυτό το λόγο για τόσο σοβαρά ζητήματα προτιμούμε να μην απαντάμε μεμονωμένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα μέλη της ΠΕΚΑΝ