Ολοκληρώθηκε η Ημερίδα για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας από τον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου
Δωδεκάνησα
04/03/2024

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, η ενημερωτική Ημερίδα για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο Λιανεμπόριο που διοργανώθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου, την ΕΣΕΕ και την Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Δωδεκανήσου, σε συνεργασία με τον Όμιλο Epsilon Net.
Το έντονο ενδιαφέρον του εμπορικού κόσμου για την ομαλή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο Λιανεμπόριο αποτυπώθηκε στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα «Γ. Καραγιάννης» του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν η αναλυτική παρουσίαση των αλλαγών που ισχύουν ήδη από 01/01/2024 για τους ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, με στόχο να γίνουν κατανοητές με πρακτικό και διακριτό τρόπο οι νέες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, καθώς και των εργαζομένων σε αυτές, όπως και των λογιστικών γραφείων που συνεργάζονται με τις επιχειρήσεις.
Εισηγητής της Ημερίδας ήταν ο κύριος Βασίλης Πρασσάς, Σύμβουλος Εργασιακών Θεμάτων και Γενικός Διευθυντής Epsilon HR του Ομίλου Epsilon Net, ο οποίος επεξήγησε με παραδείγματα το νέο πλαίσιο εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας και του ΕΡΓΑΝΗ II στη βάση της πρόσφατης διευκρινιστικής απόφασης του Υπουργείου Εργασίας και απάντησε στις ερωτήσεις των παριστάμενων εμπόρων σχετικά με κομβικά θέματα όπως η απολογιστική δήλωση αλλαγών ωραρίου, η οργάνωση χρόνου εργασίας και υπερωριών, οι προβλεπόμενες προθεσμίες και τα πρόστιμα.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Δωδεκανήσου κύριος Παναγιώτης Καραγιάννης επικεντρώθηκε στις δυσκολίες εφαρμογής των προβλέψεων του νόμου εστιάζοντας στις τουριστικές – εποχιακές επιχειρήσεις. Εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μη μέριμνα και εξειδίκευση στην απασχόληση του εποχιακού προσωπικού πέραν του 40ωρου και των 6 ημερών, καθώς και τη μη αναφορά σε αναγνώριση της εποχιακής επιχείρησης που αποτελεί πάγιο και διαρκές αίτημα. Στο κλείσιμο του χαιρετισμού του καυτηρίασε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του Νόμου δεν εκλήθησαν να συμμετάσχουν οι συνδικαλιστικοί φορείς και όποιες προτάσεις κατατέθηκαν δεν ελήφθησαν υπόψη.
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κύριος Νικόλαος Κωστάκης στο χαιρετισμό του, ανέφερε τα εξής:
«Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αποτελεί πλέον μία πραγματικότητα με σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων. Θα ήθελα να επισημάνω την αναγκαιότητα της σωστής ενημέρωσης και πληροφόρησης πάνω στο θέμα και στην ημερίδα αυτή θα αναλυθούν όλα τα τρέχοντα θέματα, που έχουν σχέση με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, τον τρόπο εφαρμογής, τις δυσκολίες και τις λύσεις, όλα τα θέματα θα απαντηθούν από τον εισηγητή και πλέον αρμόδιο σύμβουλο εργατικών θεμάτων κύριο Βασίλη Πρασσά».
Κλείνοντας την Ημερίδα, ο κύριος Βασίλης Πρασσάς ανέφερε:
«Ο Όμιλος EPSILON NET, ο καταλύτης στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των Ελληνικών Επιχειρήσεων, συνεχίζει να πρωτοστατεί στη σημαντική εργασιακή αλλαγή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και να βρίσκεται πάντα δίπλα στις Ελληνικές Επιχειρήσεις. Μέσα από μια μοναδική, σε όλη την αγορά, διττή προσέγγιση, ο Όμιλος πρωτοπορεί για να προσεγγίσει ολιστικά τις απαιτήσεις της νέας νομοθεσίας και να προσφέρει πραγματικές, 360ο λύσεις. Ο πρώτος στρατηγικός άξονας αποδεικνύει ότι ο Όμιλος EPSILON NET αποτελεί τον φάρο ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων στην απαιτητική συγκυρία της μεγάλης νομοθετικής αλλαγή. Ο δεύτερος στρατηγικός άξονας προσέγγισης είναι η καινοτομία και οι τεχνολογίες αιχμής του Ομίλου, οι οποίες εφαρμόστηκαν στην Νο 1 λύση της αγοράς, το Epsilon Smart Ergani Advanced».

Εκ του Εμπορικού Συλλόγου