''Νησιά στην Άκρη'': Η συμμετοχή της ΕΡΤ στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Δωδεκάνησα
11/03/2024

Η ΕΡΤ ταξιδεύει στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στο νεοσύστατο τμήμα Platform+, μ’ ένα επεισόδιο του δεύτερου κύκλου της σειράς ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 «Νησιά στην Άκρη», σε σκηνοθεσία Γιώργου Σαβόγλου και Διονυσίας Κοπανά.

Το επεισόδιο με τίτλο «Γυαλί», μας μεταφέρει στο μικρό αυτό νησί, ανάμεσα στην Κω και τη Νίσυρο, που γεννήθηκε χιλιάδες χρόνια πριν, μέσα από συνεχείς ηφαιστειακές εκρήξεις.

Στο βορειοανατολικό τμήμα του υπάρχει ένα ορυχείο εξόρυξης περλίτη. Στο νοτιοδυτικό τμήμα υπάρχει ένα άλλο ορυχείο εξόρυξης ελαφρόπετρας. Εκεί απασχολούνται γύρω στους 22 εργάτες. Με τον σημερινό ρυθμό εξόρυξης μετά από 60 χρόνια τα αποθέματα της ελαφρόπετρας θα έχουν εξαντληθεί και μαζί με αυτά ένα μεγάλο μέρος του νησιού.

Στο Platform+ συμμετέχει και η συμπαραγωγή της ΕΡΤ “Λαϊκοί Βάρδοι – Στιγμές από τη ζωή τους και τη ζωή μας”. Μέσα από την καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή του Λαϊκοί Βάρδοι, ο αείμνηστος Πάνος Γεραμάνης παρουσιάζει τους σπουδαιότερους και συχνά ξεχασμένους ήρωες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.

Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται την Κυριακή 17 Μαρτίου στο Ολύμπιον με μία ακόμη συμπαραγωγή της ΕΡΤ, την προβολή της ταινίας Γιάννης Σπανός: Πίσω απ’ τη μαρκίζα του Άρη Δόριζα. Ένα ταξίδι στην τεράστια πορεία του σπουδαίου συνθέτη, από το παιδικό σπίτι στο Κιάτο, ως τις μεγάλες συνεργασίες στο Παρίσι και την επιτυχία στην Ελλάδα, με σπάνια ντοκουμέντα και συνεντεύξεις. Μέσα από την προσωπική αναζήτηση ενός λάτρη της μουσικής του, ο θεατής διερευνά γιατί ο Σπανός επέλεξε να μείνει πίσω από τα φώτα, αφήνοντας το έργο του να μιλήσει.

Η ΕΡΤ έχει επίσης την συμπαραγωγή με 1,5% εννέα ακόμη ταινιών που συμμετέχουν στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για τις ταινίες: Αζήτητοι, Αδέσποτα κορμιά, Λεσβία, Πανελλήνιον, Λενάκι, δυο φωτιές και δυο κατάρες, Vavel the band, Dourgouti town, Λώξη, Vanesa Vinson Vibes.

 

ertnews.gr