Ευρωπαϊκή μελέτη για τις κανονιστικές και ρυθμιστικές «αγκυλώσεις» στην απανθρακοποίηση των ΜΔΝ – Μελέτες περίπτωσης τα νησιά Ρόδος, Κως και Κάλυμνος
Δωδεκάνησα
02/04/2024

Την αποτύπωση των κανονιστικών και λειτουργικών περιορισμών πλήρους απανθρακοποίησης σε επιλεγμένα ηλεκτρικά συστήματα μη διασυνδεδεμένων νησιών της Ευρώπης έχει στόχο νέα μελέτη υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν όπου συμμετέχει και το ΔΑΦΝΗ. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, η εν λόγω μελέτη αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση των ενεργειακών απανθρακοποίησης στα ΜΔΝ υπό την πρωτοβουλία «Καθαρή ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά».

Η Γραμματεία φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της μελέτης, ώστε να στηρίξει κατά προτεραιότητα τα 30 νησιά που έχουν επιλεχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουν υιοθετήσει τον φιλόδοξο στόχο για κάλυψη του 100% των ενεργειακών τους αναγκών από ΑΠΕ μέχρι το 2030, συμβάλλοντας στην επίτευξη της στρατηγικής που διατυπώθηκε από τα κράτη μέλη με νησιά στο πλαίσιο υπογραφή του Μνημονίου του Σπλίτ το 2020. Στα ανωτέρω νησιά συγκαταλέγονται 6 Ελληνικά νησιά (Αστυπάλαια, Ικαρία, Λέσβο, Μεγίστη, Τήλος και Ψαρά) που έχουν ήδη επιδείξει αξιόλογη διείσδυση ΑΠΕ και προοπτικές σημαντικής ενίσχυσης αυτής.

 

Επιπλέον, η μελέτη αναμένεται να κεφαλαιοποιηθεί για την ενεργοποίηση της καθαρής ενεργειακής μετάβασης και μεγαλύτερων νησιωτικών συστημάτων της περιφέρειας της ηπειρωτικής Ευρώπης με σκοπό την συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων απεξάρτησης της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα, ενίσχυση της ενεργειακής της αυτονομίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Μεθοδολογία Μελέτης

Στο πλαίσιο της μελέτης προσδιορίστηκαν οι ακόλουθες 10 μελέτες περίπτωσης μη διασυνδεδεμένων νησιών ή ομάδων νησιωτικών συστημάτων:

  • Ρόδος, Ελλάδα, Μεσόγειος Θάλασσα

  • Κως-Κάλυμνος, Ελλάδα, Μεσόγειος Θάλασσα

  • Αιολίδες Νήσοι, Ιταλία, Μεσόγειος Θάλασσα

  • Gran Canarias, Fuerteventura και Lanzarote, Κανάριες Νήσοι, Ισπανία, Ατλαντικός Ωκεανός, Εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ

  • Terceira, Faial, Pico, Sao Jorge και Graciosa, Αζόρες, Πορτογαλία, Ατλαντικός Ωκεανός, Εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ

  • Madeira και Porto Santo, Αζόρες, Πορτογαλία, Ατλαντικός Ωκεανός, εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ

  • Aruba, Ολλανδία, Καραϊβική Θάλασσα, Υπερπόντιες χώρες και εδάφη

  • Bonaire, Ολλανδία, Καραϊβική Θάλασσα, Υπερπόντιες χώρες και εδάφη

  • La Réunion, Γαλλία, Ινδικός Ωκεανός, Εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ

  • Αρχιπέλαγος Γαλλικής Πολυνησίας, Γαλλία, Ειρηνικός Ωκεανός, Υπερπόντιες χώρες και εδάφη

Τα συγκεκριμένα νησιά επιλέχθηκαν έτσι ώστε να αντιπροσωπεύουν τη γεωγραφική, διοικητική και τεχνολογική ποικιλία των ηλεκτρικών συστημάτων των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Οι μελέτες περίπτωσης, αναλύθηκαν ώστε σε συνδυασμό με συνεντεύξεις με εμπλεκόμενους φορείς (διαχειριστές δικτύων, ρυθμιστικές αρχές, ερευνητικά κέντρα κτλ.) να εντοπιστούν συγκεκριμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ηλεκτρικά τους συστήματα.

Βάσει των παραπάνω προκλήσεων σχεδιάστηκε και οργανώθηκε μια σειρά από 6 διαδικτυακά τεχνικά και θεματικά εργαστήρια με τίτλο «Διασφάλιση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον» με την ενεργή συμμετοχή των ρυθμιστικών αρχών και διαχειριστών των νησιωτικών ηλεκτρικών συστημάτων. Τα εργαστήρια αξιοποιήθηκαν ως πλατφόρμα συζήτησης των εντοπισμένων προκλήσεων και των πιθανών λύσεων, καθώς ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων. Από την Ελλάδα σημαντική παρουσία και συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια είχαν εκπρόσωποι από την ΡΑΑΕΥ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ.

Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει το energypress, ότι στις 15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε και σχετική εκδήλωση στην Ελλάδα από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) στα γραφεία της ΡΑΑΕΥ με την συμμετοχή στελεχών της Ρυθμιστικής Αρχής αλλά και εκπροσώπων από τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και την ΔΕΗ. Συμμετείχαν επίσης ο ΓΓ του ΥΠΕΝ Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου καθώς και ο καθηγητής του ΕΜΠ Σταύρος Παπαθανασίου.