Στη Ρόδο σήμερα ο Βασίλης Κικίλιας
Δωδεκάνησα
04/04/2024

Στη Ρόδο αναμένεται την προσεχή Πέμπτη  ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος θα πραγματοποιήσει ευρεία σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας,   με αντικείμενο την προετοιμασία της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου.   Ο  Υπουργός θα συνοδεύεται  από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Στη σύσκεψη, θα συμμετάσχουν και οι 30 δασοκομάντος της 11ης  ΕΜΟΔΕ  Ρόδου (Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων), οι οποίοι μόλις ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους.   Οι δασοκομάντος των ΕΜΟΔΕ έχουν ως αποστολή τη συνδρομή στην εκτέλεση έργων δασοπροστασίας έναντι κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, την υποστήριξη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατάσβεσης, μέσω εξειδικευμένων πεζοπόρων και αερομεταφερόμενων τμημάτων και χρήσης ειδικών μηχανοκίνητων μέσων και μηχανημάτων έργου, τη συνδρομή στην πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές καθώς και τη συνδρομή σε αστικά συμβάντα έπειτα από κατάλληλη εκπαίδευση.

Για την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μίλησε στον RV και την Ρένα Παυλάκη, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου και αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, Χρήστος Ευστρατίου. 

“Ο μηχανισμός  Πολιτικής Προστασίας είναι διαρκώς σε ετοιμότητα , γιατί, με την κλιματική κρίση,  χειμώνα-καλοκαίρι συμβαίνουν πλημμύρες και φωτιές. Άλλωστε έχουμε δει φωτιές ακόμα και Δεκέμβρη ή Νοέμβριο εκτός αντιπυρικής περιόδου, αλλά έχουμε δει και πλημμύρες σε όλη την Ελλάδα ακόμη και σε καλοκαιρινούς μήνες, γιατί έχει αλλάξει το κλίμα”, δήλωσε.

 

Real Voice · ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ – 02.04.2024

Για την επίσκεψη του Υπουργού, ο κ. Ευστρατίου δήλωσε:

“Θα έρθει ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας μαζί με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, όπου θα γίνει μία συνάντηση στο Επιμελητήριο στις 6:00 το απόγευμα όπου έχουν κληθεί από το υπουργείο όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες πάνω σε θέματα για τις φωτιές, οι δασοκομαντος για να τους μιλήσει ο υπουργός και εθελοντικές ομάδες. Οι καινούργιες ειδικές μονάδες αυτή τη σεζόν είναι 10 νέες μονάδες και υπάρχουν άλλες έξι, οπότε πάμε στις 16 ειδικές μονάδες. Οι δασοκομάντος των ειδικών μονάδων ειδικών επιχειρήσεων είναι αερομεταφερόμενοι (κάποια τμήματα), κάποιοι είναι σε εξειδικευμένα πεζοπόρα τμήματα και κάποιοι άλλοι έχουν και ειδικά μηχανοκίνητα μέσα. Τώρα έχει τελειώσει η ειδική εκπαίδευσή τους και στη Ρόδο είναι 30 άτομα”. 

Όσον αφορά την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, ο ίδιος είπε: “Περιμένουμε ο υπουργός να δεσμευτεί ποια πτητικά μέσα θα σταθμεύουν στο νησί, θέλουμε κάποια εξειδικευμένα ελικόπτερα, γιατί είναι δύσκολες οι περιοχές αλλά αυτά είναι μετρημένα, είναι τα Ericsson, τα οποία είναι πιο ευέλικτα. Το έχουμε συζητήσει με τον Περιφερειάρχη και  πιστεύω να κάνει την πρόταση στον Υπουργό  να έχουμε και ένα τέτοιου τύπου ελικόπτερο εδώ”.

Καταλήγοντας ο κ. Ευστρατίου είπε ότι μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στη Ρόδο,  έχει αυξηθεί σημαντικά  ο εθελοντισμός εδώ, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά  και όχι μόνο στα θέματα πυροπροστασίας αλλά γενικά στο εθελοντικό κίνημα, καθώς ο κόσμος θέλει να βοηθήσει.

ΟΙ ΕΜΟΔΕ

Οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) διαρθρώνονται ως εξής:

α. Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ιη Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) έδρα Ελευσίνα Αττικής.

β. 2η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (2η Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) έδρα Θεσσαλονίκη.

γ. 3η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (3η Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) έδρα Ηράκλειο Κρήτης.

δ. 4η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (4η Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) έδρα Λαμία.

ε. 5η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (5η Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) έδρα τα Ιωάννινα.

στ. 6η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Βη Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) έδρα Πάτρα.

ζ. 7η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (7η Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) έδρα Αλεξανδρούπολη.

η. 8η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (8η Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) έδρα Κοζάνη.

Θ. 9η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (9η Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) έδρα Τρίπολη.

ι. 10η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (10η Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) έδρα Βόλο.

ια. Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (11η Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) έδρα Ρόδο.

ιβ. 12η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (12η Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) έδρα Μυτιλήνη.

ιγ. 13η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (13η Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) έδρα Χίο.

ιδ. 14η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (14η Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) έδρα Σάμο.

ιε. 15η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (15η Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) έδρα Κέρκυρα.

ιστ. 16η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (16η Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) έδρα Κεφαλλονιά.

realvoice.gr