Θα διατεθούν 148.000 ευρώ για την πιστοποίηση νησιωτικών προϊόντων
Δωδεκάνησα
22/06/2020

Συνολικό ποσό 148.000 ευρώ θα διαθέσει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη διεξαγωγή διαγωνισμών που θα αφορούν τις διαδικασίες πιστοποίησης νέων προϊόντων από τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Από αυτά τα χρήματα ποσό 75.000 ευρώ θα διατεθεί για την περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου στην οποία θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα διαγωνισμός ανάθεσης υπηρεσιών για τις διαδικασίες καταχώρησης νέων προϊόντων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ), προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) και εγγυημένων παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων (ΠΕΙΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην ουσία συνεχίζεται η προσπάθεια της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων των νησιών, με άλλα 22 να παίρνουν σειρά το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα προχωρούν οι διαδικασίες για τα 13 από αυτά τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν άλλα 9 για τα οποία θα διερευνηθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να πάρουν σειρά.
Αυτή η προσπάθεια θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των νέων παραγωγών που θα παράγουν αυτά τα προϊόντα στα οποία η περιφερειακή αρχή θέλει να δώσει προστιθέμενη αξία, αναδεικνύοντας τους παραγωγούς και τις περιοχές μας καθώς και την παράδοση που υπάρχει στις καλλιέργειες.

Τα προϊόντας είναι: το μέλι της Ρόδου, οι κουλούρες Καρπάθου, η κουλουρία Αρχαγγέλου, το σπινιάλο Καλύμνου, ο κολιός Λέρου, η γλυκοπατάτα Αστυπάλαιας, τα σκόρδα Καλαβαρδών, το συμιακό γαριδάκι, το λεμόνι της Άνδρου, το μέλι Κυκλάδων, η λιαστή ντομάτα Κυκλάδων, η ντομάτα Κω και το βελανίδι της Κέας.
Τα προϊόντα τα οποία θα εξεταστεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις και για τα οποία χρειάζεται περαιτέρω έρευνα είναι το λάδι της Κω, το σιτάρι της Ρόδου, τα βερίκοκα Αφάντου, το κουφέτο της Μήλου, οι φράουλες Παραδεισίου, το αρνί Νάξου, το κατσίκι Νάξου, το αρνί Αμοργού και το κατσίκι Αμοργού.

πηγή: rodiaki.gr