Στη Νίσυρο το διεθνές θερινό σχολείο με θέμα «Κλίμα, γεωπάρκο, ηφαίστειο», 8-12 Μαΐου
Δωδεκάνησα
02/05/2024

Το ηφαίστειο της Νισύρου θα αποτελέσει πόλο έλξης για νέους επιστήμονες, αλλά και καταξιωμένους καθηγητές από Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια σε συνεργασία με το υποψήφιο Γεωπάρκο UNESCO της Νισύρου για να πραγματοποιηθούν οι εργασίες πεδίου και τα μαθήματα του θερινού σχολείου με τίτλο “Vulnerability of the Eastern Mediterranean: Natural Processes and Climate Risks (NatRisks)” στο πλαίσιο του Europe’s Civic University Alliance στις 8-12 Μαΐου.

Στόχος του σχολείου είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τη αξία της γεωποικιλότητας, τους πιθανούς ηφαιστειακούς γεωκινδύνους, καθώς και την κλιματική αλλαγή και μεταβλητότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Όπως δήλωσε στη «δ» η Εύη Νομικού, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.,: “Το ηφαίστειο της Νισύρου θα μελετήσουν εντατικά φοιτητές και καθηγητές από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια σε συνεργασία με το Υποψήφιο Γεωπάρκο UNESCO της Νισύρου σε θέματα ηφαιστειολογίας, τεκτονικής, ωκεανογραφίας και κλιματολογίας.
Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν όλους τους γεωτόπους του νησιού, ώστε να κατανοήσουν τη γεωλογική εξέλιξη του ηφαιστείου, να περιηγηθούν στους ηφαιστειακούς γεωμορφολογικούς σχηματισμούς, να κατανοήσουν τις μεταβολές της στάθμης της θάλασσας σε ένα ενεργό ηφαίστειο, να κάνουν μετρήσεις για τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας σε ένα νησιωτικό περιβάλλον, να χαρτογραφήσουν την παράκτια ζώνη με υποβρύχιο ρομποτικό σύστημα και να συμμετέχουν σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό να γίνονται εκπαιδευτικές δράσεις σε ενεργά ηφαιστειακά περιβάλλοντα όπως είναι η Νίσυρος και να γίνεται το επίκεντρο σε διεθνή θερινά σχολεία».
Στο πλαίσιο αυτού του πενθήμερου προγράμματος “NatRisks” περιλαμβάνεται μια σειρά διαδραστικών μαθημάτων, βιωματικών εργαστηρίων και εκπαιδευτικών διαλέξεων στον φιλόξενο χώρο της Νισύρου. Οι ποικίλες δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί απευθύνονται σε φοιτητές πτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, και θα πραγματοποιηθούν υπό την καθοδήγηση καθηγητών από τέσσερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Aix-Marseille Université, Université Libre de Bruxelles, University of Bucharest) με επιστημονική υπεύθυνη την αναπλ. καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Παρασκευή Νομικού.

Τα θέματα του θερινού σχολείου καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα για το περιβάλλον, το οποίο εκτείνεται από τη γεωδυναμικό κατάσταση και την τρέχουσα ηφαιστειακή δραστηριότητα της Νισύρου έως τα θέματα που αφορούν την κλιματική κρίση. Μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια, οι συμμετέχοντες θα ερμηνεύσουν αλλάγες του περιβάλλοντος που σχετίζονται με το κλίμα, θα ανακαλύψουν τους διάφορους ηφαιστειακούς σχηματισμούς που δομούν τη γεωλογική ιστορία του νησιού και θα αποκτήσουν γνώσεις για τις ηφαιστειο-τεκτονικές διεργασίες και το ενεργό υδροθερμικό σύστημα της Νισύρου.
Το θερινό σχολείο θα πραγματοποιηθεί στο Μανδράκι αλλά και σε όλους τους χαρακτηρισμένους γεώτοπους του γεωπάρκου της Νισύρου, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να:
– Ενημερωθούν για τη γεωπολιτισμική κληρονομιά και τις δράσεις του Υποψήφιου Γεωπάρκου UNESCO της Νισύρου και να ευαισθητοποιηθούν όσον αφορά τα θέματα βιωσιμότητας.
– Συμμετάσχουν σε επιτόπιες παρατηρήσεις των ηφαιστειακών γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, των τεκτονικών δομών και να αναγνωρίσουν τους πιθανούς γεωλογικούς και κλιματικούς κινδύνους.
– Αποκτήσουν πρακτική εμπειρία με τη διενέργεια μετρήσεων πεδίου.
– Να χρησιμοποιούν όργανα προηγμένης τεχνολογίας (ROV, Parrot Thermal Drone, Kestrel Weather & Environmental Meter, PurpleAir) ώστε να μετρούν, να αναλύουν και να αναπαριστούν γεωλογικά/γεωμορφολογικά και κλιματικά δεδομένα.
Όσον αφορά την πτυχή της κλιματικής αλλαγής, η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συμπεριλαμβανομένου της Ελλάδας δεν εξαιρείται από τις πιθανές κλιματικές επιπτώσεις που επηρεάζουν τον πλανήτη μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Ανατολική Μεσόγειος μαζί με τη Μέση Ανατολή θερμαίνεται σχεδόν δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο και τα άλλα κατοικημένα μέρη του κόσμου, θεωρείται ως ένα εξέχον hotspot της κλιματικής αλλαγής. Το ενεργό υδροθερμικό πεδίο της Νισύρου αποτελεί το ιδανικό φυσικό εργαστήριο για τη μελέτη της επίδρασης των αέριων εκπομπών από τις φουμαρόλες του υδροθερμικού πεδίου στο κλίμα.
Περισσότερες πληροφορίες
https://civis.eu/en/learn/civis-courses/natural-processes-and-climate-risks-natrisks