Δήμος Χάλκης : Oλοκληρώθηκε η αναβίωση του εθίμου " Το Ξεκίνημα των Σφουγγαράδων " το διήμερο 11 - 12 Μαΐου στην Χάλκη
Δωδεκάνησα
15/05/2024

Ο Δήμος Χάλκης ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η αναβίωση του εθίμου " Το Ξεκίνημα των Σφουγγαράδων " το διήμερο 11 - 12 Μαΐου στην Χάλκη. 

 Υπο την εποπτεία του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Διοσμάκη Σπυρίδη διοργανώθηκαν εκδηλώσεις τιμής, παράδοσης και αναμνήσεων οι οποίες περιλάμβαναν μουσικές εκδηλώσεις, τοπική γαστρονομία,  με κορύφωση την ακριβή περιγραφή της διαδικασίας του ξεκινήματος των σφουγγαράδικων καϊκιών για τις ακτές της Αφρικής, τον προηγούμενο αιώνα. 

Παραδοσιακοί χοροί από τους Δωδεκανησιακούς Παροικιακούς συλλόγους Χάλκης και Καλύμνου και τα τραγούδια από δύο παραδοσιακά συγκροτήματα και την ξεχωριστή φωνή της Καίτης Κουλλιά  πλαισίωσαν τις μοναδικές και άκρως συναισθηματικές εκδηλώσεις του διημέρου.

Ο Δήμος Χάλκης θέλει να ευχαριστήσει για την τιμητική για τον τόπο παρουσια τους, τον Δήμαρχο Καλύμνου κ.Γιαννη Μαστροκουκο, τον πρώην Δήμαρχο Ταρπον Σπρίνγκς κ. ChrisAlahouzos.

Να ευχαριστήσουμε δημόσια τον  κ. Μιχάλη Κουμπάρο εκπαιδευτή καταδύσεων και την δύτρια κα. Αναστασία Κατρη , τους εμπνευστές της αναβίωσης του εθίμου κ. ΓιάννηΚαραμαλη και κ. Δημήτρη Αγγελή, την κα. ΆνναΤσουλφά -  Πρόεδρο συλλογου γυναικών αυτοδυτών " Η κόρη της Καλύμνου " την κα. Ευφροσύνη Τρουμουλιάρη πρόεδρο του παραδοσιακού χορευτικού συλλόγου Καλύμνου, τον κ. Ιωάννη Νομικάριο αφηγητή της εκδήλωσης, την τραγουδοποιό κα. Καίτη Κουλλιά, τις δύο παραδοσιακές ορχήστρες " Τα Καλιδονάκια " από την Κάλυμνο και τους Κύριους ΝίκοΤζελλο και Μπίνη Ζαμπετούλα,   τα μέλη των δυο Συλλόγων Χαλκιτών Ρόδου και Χάλκης για τις όμορφες στιγμές που μας χάρισαν. 

Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στην κα Γαρυφαλλιά Πατρού για την δωρεάν παραχώρηση του χώρου Kaniabeach προκειμένου να γίνει η αποχαιρετιστήρια συνάντηση της πολυπληθή αποστολής από την Κάλυμνο.

Ευχαριστούμε επίσης το πλοίο NissosHalki για την προσαρμογή των δρομολογίων προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ταξιδιώτες.

Τον Πάτερ Σάββα για την τέλεση του "αγιασμού " των υδάτων για να γίνει το Ξεκίνημα των Σφουγγαράδων.

Επίσης ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην κοινωνία του νησιού της Χάλκης η οποία αγκάλιασε την διοργάνωση με αποτέλεσμα όλοι μαζί να ζήσουμε αυτές τις όμορφες και συναισθηματικές στιγμές.

 

Φωτογραφίες