Ένα «πράσινο» νοσοκομείο για δελφίνια στους Λειψούς
Δωδεκάνησα
24/06/2020

Του
Γιάννη Ελαφρού
στην «Καθημερινή»

 

Μια διεθνής καινοτομία βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας στο όμορφο νησί των Λειψών, στα Δωδεκάνησα. Πρόκειται για το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής του Αιγαίου, ένα πρωτοπόρο σε διεθνές επίπεδο κέντρο, το οποίο θα παρέχει πολλαπλές υπηρεσίες, από περίθαλψη θαλάσσιων θηλαστικών, μέχρι προηγμένη επιστημονική και περιβαλλοντική έρευνα.

Και όλα αυτά με μια ολιστική αντίληψη για τη φύση, που φιλοδοξεί να αφήσει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Πίσω από το πρωτοποριακό αυτό έργο, που αξιοποιεί δημιουργικά (χωρίς να καταναλώνει), τα φυσικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας βρίσκεται η ανήσυχη ομάδα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», σε συνεργασία με πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και με τον δήμο του νησιού.

Στον κόλπο της Βρουλιάς, στα βορειοδυτικά των Λειψών, προχωρά η δημιουργία ενός θαλάσσιου χώρου φιλοξενίας και θεραπείας δελφινιών. Στο Καταφύγιο θα μπορούν να φιλοξενηθούν ζώα που απελευθερώνονται από δελφινάρια από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ειδικά, όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι του «Αρχιπελάγους», οι ανάγκες μπορεί να αυξηθούν απότομα, καθώς λόγω πανδημίας τα δελφινάρια έκλεισαν και πολλά μπορεί να μην ξανανοίξουν για οικονομικούς λόγους. «Θα προσφέρουμε μακρόχρονη φιλοξενία και περίθαλψη στα δελφίνια σε ένα περιβάλλον φυσικό. Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο σε όλη την Ευρώπη, να μην πούμε σε όλο τον κόσμο. Θα αποτελεί ένα χώρο πρότυπο. Πέντε χρόνια ψάχναμε τον ιδανικό τόπο σε όλο το Αιγαίο», λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του «Αρχιπελάγους».
Στο Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής θα φιλοξενούνται,  εκτός από πρώην αιχμάλωτα και άγρια δελφίνια, και άλλα ζώα της θάλασσας (φώκιες, χελώνες κ.λπ.) που βρίσκονται τραυματισμένα, άρρωστα και χρήζουν θεραπείας. SHUTTERSTOCK
Στο Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής θα φιλοξενούνται, εκτός από πρώην αιχμάλωτα και άγρια δελφίνια, και άλλα ζώα της θάλασσας (φώκιες, χελώνες κ.λπ.) που βρίσκονται τραυματισμένα, άρρωστα και χρήζουν θεραπείας. SHUTTERSTOCK
Στο Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής θα φιλοξενούνται εκτός από τα πρώην αιχμάλωτα και άγρια δελφίνια και άλλα ζώα της θάλασσας (φώκιες, χελώνες κ.λπ.) που βρίσκονται τραυματισμένα, άρρωστα και χρήζουν θεραπείας. «Θα υπάρχει κτηνιατρική κλινική, με στόχο την κάλυψη των αναγκών αποκατάστασης της θαλάσσιας ζωής στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου Πελάγους. Εχουν υιοθετηθεί τα πιο αυστηρά και προηγμένα πρωτόκολλα για τη διαβίωση των ζώων, σε συνεργασία με κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο», τονίζει στην «Καθημερινή» η κ. Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια Ερευνών του «Αρχιπελάγους». Εχει ιδιαίτερη σημασία πως η αποκατάσταση των δελφινιών και των άλλων ζώων δεν θα γίνει σε ένα αποστειρωμένο τεχνητό περιβάλλον, αλλά σε έναν παρθένο θαλάσσιο κόλπο, με ιδιαίτερα ζωντανή χλωρίδα και πανίδα, η οποία θα εμπλουτίζεται προσεκτικά από το «Αρχιπέλαγος». «Θα προχωρήσουμε σε εισαγωγή επιλεγμένων ειδών νεαρών και ενηλίκων ψαριών και ασπόνδυλων, σε πειραματική αναφύτευση ευπαθών θαλάσσιων λιβαδιών της Ποσειδωνίας, καθώς και σε δημιουργία μικρών τεχνητών υφάλων», συμπληρώνει η κ. Μήλιου.
Είναι χαρακτηριστικό πως η τροφή των δελφινιών θα είναι ζωντανά ψάρια, προερχόμενα από ιχθυοκαλλιέργεια της Λέρου, και όχι κατεψυγμένα, όπως γίνεται παντού. Στόχος η καλύτερη προσαρμογή των ευαίσθητων θηλαστικών στο περιβάλλον και η ανάπτυξη των δικών τους φυσικών ενστίκτων κυνηγιού.
Στο Καταφύγιο δεν θα υπάρχουν συνθήκες συνωστισμού για τα δελφίνια. Η πρώτη φάση προβλέπει φιλοξενία έξι δελφινιών, σε έκταση που τα δελφινάρια τοποθετούν πάνω από 40 ζώα. Μάλιστα, προβλέπεται τα πρώην αιχμάλωτα δελφίνια να είναι διαχωρισμένα από τα τραυματισμένα αλλά ελεύθερα, καθώς έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο κόλπος θα είναι προφυλαγμένος από ανεπιθύμητες επισκέψεις (και από στεριά και από θάλασσα), ενώ θα τοποθετηθούν φράγματα για την προστασία από ρύπανση, ακόμα και πετρελαιοκηλίδα.

Φιλοδοξία των συντελεστών είναι να ξεκινήσει η λειτουργία του Καταφυγίου μέχρι το 2021. Υπάρχουν πράγματα να γίνουν ακόμα στις κατασκευές και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης, χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, πέρα από τις «συνήθεις» καθυστερήσεις.

Τμήμα του πανέμορφου κόλπου της Βρουλιάς, όπου προχωρεί η δημιουργία του καταφυγίου.  Διακρίνεται στο βάθος το κτήριο-ερευνητικό κέντρο
 
Τμήμα του πανέμορφου κόλπου της Βρουλιάς, όπου προχωρεί η δημιουργία του καταφυγίου. Διακρίνεται στο βάθος το κτήριο-ερευνητικό κέντρο