Ταυτόχρονοι εμβολιασμοί στα νησιά κάτω των 1000 κατοίκων – «Ούτε μια δόση χαμένη»
Δωδεκάνησα
19/01/2021

Όσοι δεν προσήλθαν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν χρειάζεται να περιμένουν έναν μήνα για την ανανέωση, επισήμανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη σημερινή ενημέρωση. Όποιοι κλείνουν σήμερα ραντεβού, το νωρίτερο θα είναι την ερχόμενη Παρασκευή και ο λόγος είναι ο εφοδιασμός της αλυσίδας. Παράλληλα ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε χαμηλό αριθμό χαμένων δόσεων.

Με σύνθημα ούτε μια χαμένη δόση, δημιουργείται μηχανισμός ώστε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας να μεταβαίνουν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα, με δεδομένη την ετοιμότητα των σωμάτων αυτών, ανέφερε επίσης ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Εντός Φεβρουαρίου φτάνουν εμβόλια σε όλα τα νησιά και πρόσθετο μέτρο που ανακοινώθηκε σήμερα είναι ότι σε όλα τα νησιά με μόνιμους κατοίκους κάτω των 1000 θα έχουν ταυτόχρονα δυνατότητα να εμβολιαστούν και όχι μόνο με ομάδες προτεραιότητας, που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα.

Η Pfizer παρέδωσε σήμερα στην Ελλάδα, 49.160 δόσεις και είναι μειωμένες όπως σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ωστόσο η εταιρεία έδωσε διαβεβαίωση ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα αποκατασταθεί η όποια καθυστέρηση.

Ο κ. θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι μόνο 72 ώρες πριν από το προκαθορισμένο μπορεί να γίνει αλλαγή ραντεβού και το νέο, ορίζεται μετά από έναν μήνα.

Είναι δύσκολο εμβόλιο, αντέχει σε θερμοκρασία δωματίου μόνο πέντε ημέρες, υπενθύμισε καλώντας να αποφεύγεται η μη προσέλευση στα ραντεβού.

Μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού για την πρώτη και δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της covid-19, ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τα ραντεβού της πρώτης δόσης αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.483 ραντεβού για υγειονομικούς.

Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές της χώρας, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Το νωρίτερο που κάποιος μπορεί να κλείσει ραντεβού είναι μετά από μέρες.

ert.gr