Παρακολούθηση της σεισμικότητας της Νισύρου
Δωδεκάνησα
22/01/2021

Στα πλαίσια της αναβάθμισης, της επέκτασής και της ενσωμάτωσης επιπλέον  σεισμολογικών σταθμών του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το ηφαίστειο της Νισύρου βρίσκεται σε προνομιακή γεωγραφική και γεωλογική θέση. Η ύπαρξη ενός πρότυπου σεισμολογικού δικτύου στο ηφαίστειο κρίνεται απολύτως αναγκαία για την παρακολούθηση της σεισμικής και ενδεχόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Νίσυρο και στην ευρύτερη περιοχή του Νότιο-Ανατολικού Αιγαίου, παρέχοντας την σωστή και έγκαιρη ενημέρωση τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των αρμόδιων κρατικών φορέων.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Γ.Ι.-Ε.Α.Α.) λειτουργεί στον Ελληνικό χώρο δίκτυα σεισμογράφων και επιταχυνσιογράφων για την καταγραφή και μελέτη των σεισμικών δονήσεων.

Στις 14-16/01/2021 κλιμάκιο του  Γ.Ι.-Ε.Α.Α. αποτελούμενο από τον επικεφαλής του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου Δρ. Χρήστο Ευαγγελίδη, τον Γεωλόγο Σπύρο Λιακόπουλο και τον Ηλεκτρονικό Μηχανικό Κυριάκο Κοντάκο, σε συνεργασία με τον Δήμο Νισύρου επισκέφθηκαν το νησί για εργασίες αναβάθμισης, συντήρησης αλλά και εγκατάστάση νέων σεισμολογικών οργάνων. Πιο συγκεκριμένα, στον σεισμολογικό σταθμό Μανδρακίου εγκαταστάθηκε νέος αισθητήρας ισχυρής εδαφικής κίνησης και νέα όργανα καταγραφής και τηλεμετρικής μετάδοσης των δεδομένων. Μετά από επί τόπου έρευνα για την εύρεση κατάλληλου χώρου για την εγκατάσταση επιπλέον σεισμολογικών οργάνων  και σε  συνεννόηση με τον Δήμο, ακολούθησε νέα εγκατάσταση σεισμολογικού σταθμού στα Νικειά. Και οι δύο πλέον σεισμολογικοί σταθμοί Νισύρου είναι απολύτως λειτουργικοί με συνεχή τηλεμετρία και αναλύονται καθημερινά από το επιχειρησιακό κέντρο του Γ.Ι.-Ε.Α.Α. Το ηφαίστειο της Νισύρου είναι απο τα πλέον ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας.