Στη Ρόδο το 10ο Διεθνές Συνέδριο για την έρευνα στις μεταφορές
Δωδεκάνησα
14/02/2021 | 13:40

Στη Ρόδο θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο το δέκατο διεθνές συνέδριο για την έρευνα στις μεταφορές που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ) και ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ.).

Οι διοργανωτές ευελπιστούν να κυλήσουν όλα ομαλά και να μην υπάρξουν προβλήματα στη φυσική παρουσία κατά τη διεξαγωγή των εργασιών του συνεδρίου, λόγω της πανδημίας, καθώς έχουν ξεκινήσει ήδη οι προετοιμασίες και η ενημέρωση των επιστημόνων του κλάδου.

Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται να πάρει μέρος μεγάλος αριθμός συγκοινωνιολόγων, ενώ η διεξαγωγή του αν δεν προκύψει κάτι απρόοπτο, θα γίνει με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Όπως ανακοινώθηκε, το συνέδριο προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου και θα έχει τον τίτλο: «Κινητικότητα του Μέλλοντος και Ανθεκτικές Μεταφορές: Ο δρόμος προς την Καινοτομία».

Το Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα στις Μεταφορές αποτελεί εδώ και δεκαεννέα έτη θεσμό στην έρευνα στον τομέα των μεταφορών και απευθύνεται στην εγχώρια και διεθνή επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και στους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων εφαρμογών στον τομέα των μεταφορών και συγκοινωνιακών υποδομών. 

 

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και η ανάγκη για επίτευξη των νέων ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων για κλιματικά ουδέτερες μεταφορές και έξυπνες πόλεις, καθιστά την έρευνα στις μεταφορές κρίσιμη παράμετρο για την επίτευξη καινοτόμων λύσεων που θα απαντήσουν στις μελλοντικές προκλήσεις και θα προκύψουν μέσα από τη συνέργεια των εμπλεκόμενων φορέων στη βιομηχανία και τη δημόσια διοίκηση. 

Σε αυτό το πλαίσιο, στόχοι του συνεδρίου είναι η παρουσίαση των πεπραγμένων και αποτελεσμάτων της πρόσφατης και τρέχουσας ερευνητικής δραστηριότητας στο πεδίο των μεταφορών στην Ελλάδα και διεθνώς, η συζήτηση σε λύσεις που η έρευνα μπορεί να παρέχει, η συσχέτιση της έρευνας και της πολιτικής των μεταφορών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και η διαμόρφωση συμπερασμάτων και προτάσεων για το μέλλον των μεταφορών και συγκοινωνιακών υποδομών. 

Το 10o Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα στις Μεταφορές προσδοκά να συζητήσει τις προκλήσεις των μελλοντικών συστημάτων μεταφορών τόσο μέσα από τις συνεδρίες του κεντρικού προγράμματος όσο και από ειδικές συνεδρίες (Special Workshops) με τη συμμετοχή εκπροσώπων της βιομηχανίας της έρευνας και δημόσιων φορέων. 

 

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις των ενδιαφερομένων για τη διοργάνωση ειδικών συνεδριών αυτές μπορούν να διαμορφωθούν και να αποσταλούν στο email της Οργανωτικής Επιτροπής έως τις 15 Μαρτίου 2021. 

Οι επιστημονικές εργασίες που θα υποβληθούν, θα εντάσσονται σε κάποια από τις ακόλουθες επιστημονικές ενότητες:

• Αστική βιώσιμη κινητικότητα, εφαρμογή και νέες συνέργειες 

• Καινοτόμες και διασυνδεδεμένες υπηρεσίες κινητικότητας 

• Ευφυή συστήματα μεταφορών σε όλα τα μέσα 

• Ανάλυση μαζικών δεδομένων και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης 

• Περιβάλλοντα προσομοίωσης και νέα εργαλεία ανάλυσης και μοντελοποίησης 

• Κλιματικά ουδέτερες και ενεργειακά αποδοτικές μεταφορές και υποδομές 

• Ο χρήστης στο κέντρο του σχεδιασμού των συστημάτων μεταφορών 

• Εμπορευματικές μεταφορές και logistics στην εποχή της Οικονομίας "on demand" 

• Ασφάλεια των μεταφορών 

• Ανθεκτικότητα συστημάτων μεταφορών και μελλοντικών υποδομών 

• Σχεδιασμός και πολιτική των μεταφορών 

• Μεταφορές και κινητικότητα στην COVID-19 εποχή.

Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) που είναι Νομικό Πρόσωπο, Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενο από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Βασικός στόχος του Ι.ΜΕΤ. είναι η διεξαγωγή και υποστήριξη της εφαρμοσμένης έρευνας στον Τομέα των Μεταφορών στην Ελλάδα και ειδικότερα σε θέματα λειτουργίας, οργάνωσης, προγραμματισμού, προτυποποίησης, οικονομικής ανάλυσης, διαχείρισης, τεχνολογίας μεταφορικών μέσων και επιπτώσεων των χερσαίων, θαλάσσιων, εναέριων και συνδυασμένων μεταφορών.

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ.) ιδρύθηκε το 1976 ως το Επιστημονικό και Επαγγελματικό Σωματείο που εκπροσωπεί τους Έλληνες Συγκοινωνιολόγους Μηχανικούς (Transportation Engineers) στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. 

Ο Σ.Ε.Σ. αριθμεί σήμερα εκατοντάδες μέλη, τα οποία είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα εξειδικευμένοι Συγκοινωνιολόγοι Μηχανικοί (προερχόμενοι κατεξοχήν από Πανεπιστημιακά Τμήματα Πολιτικών και Τοπογράφων Μηχανικών) από επαγγελματικούς χώρους του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, που είναι υπεύθυνοι για τον προγραμματισμό, σχεδιασμό, εφαρμογή, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση συγκοινωνιακών συστημάτων με στόχο την παροχή μεγαλύτερης ασφάλειας και άνεσης στις μετακινήσεις προσώπων και αγαθών.

www.rodiaki.gr