Εγκρίθηκε η μελέτη του έργου αποκατάστασης του Κτηματολογίου Ρόδου
Δωδεκάνησα
20/02/2021

Εκ νέου αναστολή λειτουργίας έως 05/03

 

Με απόφαση που εξέδωσε χθες η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εγκρίθηκαν η μελέτη κατασκευής του έργου: «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΡΟΔΟΥ», οι όροι του διαγωνισμού, ορίστηκε η επιτροπή διεξαγωγής του διαγωνισμού και πιστοποιημένος χρήστης (χειριστής), για την ανάθεση της δημόσιας σύμβασης, προϋπολογισμού: 590.000 € ευρώ με το ΦΠΑ.
Στο μεταξύ με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα έγινε γνωστό χθες ότι: «αναστέλλονται οι εργασίες του Κτηματολογικού Γραφείου Ρόδου για το χρονικό διάστημα από τις 20-2-2021 έως και τις 5-3-2021. Από την αναστολή εξαιρείται η παραλαβή των εισερχομένων προς καταχώρηση πράξεων, η οποία θα γίνεται σε κατάλληλο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου».
Πρόκειται να λειτουργήσει γραφείο εντός του δικαστικού μεγάρου για την παραλαβή και πρωτοκόλληση αιτήσεων προς την Υπηρεσία προκειμένου να τηρηθεί, όταν ξεκινήσει την λειτουργία του, σειρά προτεραιότητας.
Εν πάση περιπτώσει με το εν θέματι έργο προβλέπεται η εκτέλεση κατεπειγουσών εργασιών αποκατάστασης βλαβών στο κτήριο του Κτηματολογίου Ρόδου, λόγω εισροής όμβριων υδάτων στο εσωτερικό του, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων (έντονες βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι) που είχαν εκδηλωθεί στις 25-11-2019, γεγονός που οδήγησε στην κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Ρόδου, της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση αφορούν:
– Στην παλαιότητα του εν λόγω κτηρίου που στεγάζεται το Κτηματολόγιο Ρόδου, το οποίο κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας, προ εκατό περίπου ετών,
– Στο ό,τι οι στήλες υδρορροής των όμβριων υδάτων που είναι τοποθετημένες (εξ αρχικής κατασκευής) εντός των εξωτερικών τοίχων του κτηρίου ορισμένες εκ των οποίων έχουν μερικώς ή ολικώς φράξει και εξαιτίας της εγκατάστασής τους, δεν ήταν εφικτή η διαπίστωση της έκτασης και του βαθμού εξέλιξης της εν λόγω βλάβης, με αποτέλεσμα τα όμβρια ύδατα να εισρεύσουν εντός του κτηρίου προκαλώντας τις πρόσφατες καταπτώσεις επιχρισμάτων των εξωτερικών τοιχοποιιών και τις αποκολλήσεις της επικάλυψης της πλάκας του κτηρίου, εξαιτίας της διάβρωσης του οπλισμού της,
– Στο γεγονός ότι το δώμα του εν λόγω κτηρίου είναι μη βατό και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατό να διαπιστωθεί εγκαίρως η αστοχία της υγρομόνωσης της οροφής και η διάβρωση της εξωτερικής μετόπης του στηθαίου του δώματος,
– Στις έντονες βροχοπτώσεις της τελευταίας περιόδου που επέτειναν την έκταση και το μέγεθος των βλαβών, τόσο στο κέλυφος του κτηρίου όσο και στους εσωτερικούς χώρους αυτού, με αποτέλεσμα την πρόσφατη πρόκληση αποκολλήσεων και καταπτώσεων επιχρισμάτων καθιστώντας πλέον κατεπείγουσα την ανάγκη αντιμετώπισης των ως άνω προκληθέντων βλαβών
– Στην αναγκαιότητα εκτέλεσης εργασιών άμεσης αποκατάστασης του εν λόγω κτηρίου εξαιτίας των αντικειμενικών συνθηκών επικινδυνότητας που έχουν αναπτυχθεί για τους εργαζόμενους, το κοινό και τους πεζούς που κινούνται πλησίον του κτηρίου.
– Στην ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του κτηρίου του Κτηματολογίου Ρόδου δεδομένου ότι η λειτουργία της εν λόγω στεγαζόμενης υπηρεσίας είναι απολύτως απαραίτητη για όλες τις δικαιοπραξίες ακινήτων του νησιού της Ρόδου.
– Στο με αριθ. πρωτ. 792, 793/10-02-2021 κατεπείγον έγγραφο της ως άνω στεγαζόμενης Υπηρεσίας περί επίσπευσης διαδικασιών λόγω κατεπείγουσας ανάγκης αποκατάστασης του κτηρίου του Κτηματολογίου Ρόδου.
– Στο γεγονός ότι οι εξωτερικές εργασίες αποκατάστασης της υγρομόνωσης του εξωτερικού κελύφους του κτηρίου, όπως αναλυτικά περιγράφεται στην Τεχνική Περιγραφή της σχετικής μελέτης, για ευνόητους τεχνικούς λόγους απαιτείται να υλοποιηθούν κατά τους θερινούς μήνες.
Ως εκ τούτου και προκειμένου να μην παρέλθει άπρακτο το διάστημα της επερχόμενης θερινής περιόδου, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η έγκαιρη εγκατάσταση του εργολάβου αποκατάστασης καθότι σε διαφορετική περίπτωση οι εν λόγω εργασίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του θέρους του επόμενου έτους.
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, οι βλάβες εντοπίζονται κυρίως στην υγρομόνωση του δώματος, στις εξωτερικές τοιχοποιίες, από τις οποίες έχουν αποκολληθεί και καταρρεύσει σημαντικά τμήματα επιχρισμάτων, στους εσωτερικούς χώρους του κτηρίου από τις οροφές των οποίων έχουν αποκολληθεί και καταρρεύσει επιχρίσματα της οροφής ενώ η κατάσταση των κουφωμάτων και παραθύρων είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση.
Οι επεμβάσεις που προτείνονται έχουν ως στόχο την αποκατάσταση των βλαβών και την ενίσχυση της κατασκευής, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία των υπαλλήλων και εξυπηρετούμενων πολιτών.
Συγκεκριμένα προβλέπονται κατά κύριο λόγο οι παρακάτω κατεπείγουσες παρεμβάσεις – εργασίες επισκευής και αποκατάστασης:
– Αποξήλωση της υφιστάμενης μόνωσης στο δώμα και καθαρισμός της επιφάνειας του από τα υπολείμματα ασφαλτόκολλας και τα προϊόντα της αποξήλωσης.
– Αποκατάσταση υδρορροών
– Κατασκευή περιθωρίων δώματος [λούκια]
– Καθαίρεση των σαθρών επιχρισμάτων από τους εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους καθώς και των οροφών στους εσωτερικούς χώρους του κτηρίου.
– Επισκευή ρηγματώσεων, αποκατάσταση – ενίσχυση φέρουσας τοιχοποιίας καθώς και των οροφών στους εσωτερικούς χώρους.
– Αποκατάσταση ή αντικατάσταση [όπου απαιτείται)των κουφωμάτων και τοποθέτηση θερ- μομονωτικών υαλοστασίων
– Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
– Εγκατάσταση συστήματος πυροπροστασίας.