Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε σήμερα, Κυριακή 30 Αυγούστου 2026, στην Κάλυμνο, η 202η επέτειος της ιστορικής Ναυμαχίας του Γέροντα, μιας από τις σημαντικότερες ναυτικές αναμετρήσεις της Ελληνικής Επανάστασης.
Στις 11:00 το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, με τη συμμετοχή πολιτικών, στρατιωτικών και τοπικών αρχών. Της δοξολογίας χοροστάτησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτοπρεσβύτερος Αμφιλόχιος Σακαλλέρος, συμπαραστατούμενος από τον εφημέριο του Ναού, πρωτοπρεσβύτερο Ισίδωρο Γλυνάτση.
Η ιστορική Ναυμαχία του Γέροντα
Η Ναυμαχία του Γέροντα πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου 1824 στον κόλπο του Γέροντα, περιοχή που σήμερα είναι γνωστή ως Δίδυμα, και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή απέναντι από τη Λέρο και την Κάλυμνο.
Αποτέλεσε σημαντική καμπή στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Ο ελληνικός στόλος, υπό την ηγεσία του Ανδρέα Μιαούλη, με τη συνδρομή των πυρπολικών της Ύδρας και των Σπετσών, καθώς και μικρών σκαφών από την περιοχή, κατάφερε να καταφέρει σοβαρό πλήγμα στον ενωμένο τουρκοαιγυπτιακό στόλο, που τελούσε υπό τη διοίκηση του Ισμαήλ Γιβραλτάρ και του Χοσρέφ Πασά.
Η ιστορική αυτή ναυτική νίκη παραμένει μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς για την Κάλυμνο και τα Δωδεκάνησα, συνδέοντας την τοπική ιστορία με τη μεγάλη προσπάθεια των Ελλήνων για την ανεξαρτησία.
Παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών
Τιμές απέδωσαν στρατιωτικό άγημα και η Φιλαρμονική του Δήμου Καλυμνίων, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νικολάου Μαμάκα.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Παππάς και Βασίλης Υψηλάντης, ο Έπαρχος Π.Ε. Καλύμνου Μανώλης Μουσελλής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτριος Μαραγκός, η Αντιδήμαρχος Καλλιόπη Κουτούζη, ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ιωάννης Γαλουζής, ο τέως Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παντελής Ζωίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μικές Ζηρούνης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καλύμνου Παντελής Κόγκας και ο πολιτευτής της Ελληνικής Λύσης Ιωάννης Γαβαλάς.
Από στρατιωτικής και υπηρεσιακής πλευράς, την 80 ΑΔΤΕ εκπροσώπησε ο Συνταγματάρχης (ΤΘ) Μιχάλης Πουγούνιας, ενώ παρέστη ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ, Συνταγματάρχης (ΠΖ) Κωνσταντίνος Δημόπουλος, μαζί με στελέχη της μονάδας.
Παρόντες ήταν επίσης ο Λιμενάρχης Καλύμνου, Πλωτάρχης Λ.Σ. Στέφανος Πατούρας, ο Διοικητής της ΑΕΝ Καλύμνου, Πλωτάρχης Λ.Σ. Γεώργιος Γαλουζής, καθώς και εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Καλύμνου.
Πηγή: kalymnosnews.gr






