Παραμένουν στο ''βαθύ κόκκινο'' Ρόδος, Κως, Κάλυμνος-Στο ''κόκκινο'' η Λέρος
Δωδεκάνησα
16/04/2021

Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα ανοίγματος των οικονομικών δραστηριοτήτων ανακοινώνει από το υπ. Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαραδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, κάθε απόφαση έχει μόνο στόχο την επαναφορά στην κανονικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ανοίγει το λιανεμπόριο στην ΠΕ Κοζάνης με τη μέθοδο του Click Away, από την προσεχή Δευτέρα 19 Απριλίου.

Αναφορικά με το αίτημα του υπουργείο Μεταφορών για επανεκκίνηση των σχολών οδηγών, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως επαναλειτουργούν με τη διαδικτυακή εκμάθηση των θεωρητικών μαθημάτων και με τη διενέργεια self-test και ραντεβού.

Στο «βαθύ κόκκινο» εντάσσονται οι εξής περιοχές:

Θάσος
Δήμος Ρεθύμνου
Δήμος Φαιστού
Δήμος Μαρώνειας – Σαππών
Κύθνος
Δήμος Δυδυμοτείχου
Δήμος Πύδνας – Κολινδρού
Δήμος Καβάλας
Δήμος Βόλου
Δήμος Σιντικής Σερρών
Δήμος Βόρειων Τζουμέρκων

Από το «βαθύ κόκκινο» πηγαίνουν στο «κόκκινο»:

Π.Ε. Μυκόνου
Λέρος
Δήμος Κύμης
Σκύρος
Δήμος Λοκρών
Δήμος Αγκιστρίου
Κύθηρα
Ύδρα

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια σταθεροποιείται και τα ενεργά κρούσματα κυμαίνονται περίπου στα 26.000.

Όπως είπε η καθηγήτρια, τις τελευταίες ημέρες ο δείκτης θετικότητας παρουσιάζει μείωση, όμως -όπως ανέφερε- η τάση σταθεροποίησης δεν θα πρέπει να δίνει το λάθος μήνυμα.

Σύμφωνα με την ίδια παρουσιάζεται άυξηση κρουσμάτων στο Κιλκίς, το Ρέθυμνο και στη Θάσο, ενώ έκρουσε το «καμπανάκι» του κινδύνου για την ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων δείχνει μείωση, η οποία οφείλεται στην εν μέρει αυξημένη κινητικότητα των νέων, δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου και ανέφερε πως η αποκλιμάκωση στο Σύστημα Υγείας θα καθυστερήσει.

Αναφερόμενη στους αριθμούς των διασωληνωμένων, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ-Covid είναι μεγάλη (86% στην επικράτεια και 91% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

«Μια υποομάδα της Επιτροπής συζητά για το πως θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων», επεσήμανε η καθηγήτρια και ανέφερε πως προτεραιότητα είναι το άνοιγμα δραστηριοτήτων με χαμηλό ρίσκο και πιθανότατα ανά περιοχή.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε πως ο αριθμός θανάτων παγκοσμίως παρουσίασε μία αύξηση, ενώ και το επιδημιολογικό φορτίο στην Ευρώπη ενισχύθηκε.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η πανδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει συρρίκνωση, καθώς η εμβολιαστική αύξηση αυξάνεται.

Όσον αφορά το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική, ο καθηγητής επιδημιολογίας ανέφερε πως παρουσιάζεται «εύθραυστη» συρρίκνωση κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναφερόμενος στους παράγοντες για να ανοίξουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε πως νούμερο ένα είναι η πίεση στο σύστημα υγείας.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ δημοσιοποίησε την επιδημιολογική εικόνα του τελευταίου 24ωρου, ανακοινώνοντας 3.067 κρούσματα, 824 διασωληνωμένους και 91 θανάτους.

dimokratiki.gr