Πόσοι προσπάθησαν να ταξιδέψουν στα Δωδεκάνησα και έφαγαν ''μπλόκο'' στο λιμάνι του Πειραιά
Δωδεκάνησα
28/04/2021

«Άκυρο» στην μετάβαση πάνω από 200 ατόμων που θέλησαν να μεταβούν στα νησιά, των Δωδεκανήσων για τις ημέρες του Πάσχα έδωσαν στελέχη του Λιμενικού το Σαββατοκύριακο από το λιμάνι του Πειραιά.

 Δεν ήταν λίγοι αυτοί που μετέβησαν στο λιμάνι θέλοντας να ταξιδέψουν, χωρίς όμως να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης, με αποτέλεσμα τα στελέχη του Λιμενικού να μην τους επιτρέψουν να εισέλθουν στα πλοία.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε παρουσιάστηκαν φαινόμενα ταξιδιωτών που κατάφεραν φτάσουν στα νησιά, ναι μεν προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν το δικαίωμα μετακίνησης. Γενικότερα, αν εξαιρέσουμε το Σαββατοκύριακο, τα μέτρα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν σχετικά «χαλαρά», γι αυτό και δεν έλειψαν οι εικόνες αφίξεων στα νησιά ταξιδιωτών με σούβλες και ποδήλατα.

Γι αυτό και απαιτείται μεγαλύτερη αυστηρότητα των ελέγχων, ώστε να περάσει η περίοδος του Πάσχα με την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων και να ξεκινήσει κανονικά η τουριστική σαιζόν στις 14 Μαϊου. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τις τοπικές οικονομίες των νησιών.

Έτσι, ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας που ξεκίνησε σήμερα δόθηκε εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  Γιάννη Πλακιωτάκη για εντατικοποίηση των ελέγχων στα λιμάνια, ιδιαίτερα του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, καθημερινά θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι  με στόχο να διασφαλιστεί:

-Ότι όσοι ταξιδεύουν με τα πλοία της ακτοπλοΐας ανήκουν στις κατηγορίες εκείνων που δικαιούνται να μετακινηθούν μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

-Ότι εφαρμόζονται κανονικά τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού COVID-19 από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και τους επιβάτες.

Οι εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού, σύμφωνα με την απόφαση είναι οι εξής:

α) Aπό και προς την εργασία.

β) Για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της

γ) Προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1. Ο μετακινούμενος κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να κάνει χρήση της επιτρεπόμενης υπερτοπικής μετακίνησης.

δ) Για μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος. Ο μετακινούμενος κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της βεβαίωσης κίνησης  δα) ληξιαρχική πράξη θανάτου και δβ) άδεια ταφής.

Ο συνολικός χρόνος μετακίνησης κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

ε) Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ο μετακινούμενος γονέας κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου

εα) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, εβ) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση και εγ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

3. Σε κάθε περίπτωση επιτρεπόμενης μετακίνησης: α) η μετακίνηση περιορίζεται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο, β) τα προσκομιζόμενα στοιχεία πιστοποιούν τόσο τον χρόνο αναχώρησης όσο και τον χρόνο επιστροφής, γ) σε περίπτωση μετακίνησης περισσοτέρων προσώπων με το ίδιο μεταφορικό μέσο, η συνδρομή επιτρεπόμενου λόγου μετακίνησης πιστοποιείται προσηκόντως ως προς καθένα από τα μετακινούμενα πρόσωπα.

Κυρώσεις

1. Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.

2. Ειδικώς στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ.

3. Δεν θίγονται από την εφαρμογή του παρόντος οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις